«Totalt anarki» i fengselet - nye forsøk på å flytte Moland og French

Det er totalt anarki i fengselet der Joshua French og Tjostolv Moland sitter fengslet, ifølge Tjostolv Molands far. UD gjør i dag nye forsøk på å få flyttet nordmennene vekk fra kaoset.

Moland og French i rettssalen i Kisangani, Kongo.

Joshua French og Tjostolv Moland skal foreløpig være uskadd. UD ønsker å få nordmennene flyttet fra fengselet der fangeopprører pågår. Her er de to fotografert

Foto: STRINGER / Afp

Søndag brøt det ut opprør i fengselet i Kongo der de to nordmennene sitter fengslet. Fangene skal ha tatt over fengselet, og over 20 fanger skal ha blitt skadd under opptøyene.

bloggen som har blitt startet for å hjelpe French og Moland, skriver Knut Moland at det er «totalt anarki» i fengselet.

«I skrivende stund (natt til 28. november), er situasjonen som følger: Fullt fangeopprør i fengselet i Kisangani.»

Knut Moland skriver også at politiet skal ha forsøkt å storme fengselet, og at de har skutt med skarpt og brukt tåregass.

Han hevder også at Tjostolv Moland og Joshua French har gitt førstehjelp til mange av de sårede, og at de to er mer redd for hva militæret og politiet vil gjøre for å vinne tilbake fengselet, enn opprøret fra fangene i seg selv.

Kommunikasjonsrådgiver UD Hilde Steinfeld

Hilde Steinfeld i UD sier at man ønsker å få flyttet Moland og French fra opprørsfengselet, der 20 mennesker skal ha blitt skadd.

Foto: Presse / UD

Vil flytte nordmennene

Før det endelige valgresultatet er klart går Kongo nå inn i et politisk vakuum. Situasjonen i landet er meget ustabil.

Norske myndigheter jobber med å få overført de to nordmennene til et tryggere fengsel i hovedstaden Kinshasa og har løpende kontakt med FN-styrken som er utplassert i Kisangani, i tilfelle situasjonen skulle utarte seg i området.

Kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Hilde Steinfeld, forteller at arbeidet med å få flyttet Moland og French har blitt intensivert som følge av fangeopprøret.

– Vi har i lengre tid bedt om at de flyttes til hovedstaden, og vi fortsetter arbeidet med dette i lys av det som har skjedd, sier Steinfeld til NRK.no.

– Vi kommer til å ta kontakt med kongolesiske myndigheter og justisdepartementet, for igjen å be om at de blir overført, og minne dem på at vi har ansvaret for deres sikkerhet, sier Steinfeld.

Befinner seg på cella

Steinfeld sier til NRK.no at meldingene man har fått tyder på at de to nordmennene skal være uskadd.

– Ifølge rapportene vi har fått i morgentimene i dag, skal de Moland og French være uskadd, sier Steinfeld, som forklarer at meldingene kommer fra kongolesiske myndigheter og FN i Kongo.

Ifølge Steinfeld fortsetter fangeopprøret, som skal ha vart gjennom natt til søndag, mandag morgen.

– Situasjonen er en stor belastning for de to nordmennene, men de skal ikke være skadd, og befinner seg i sin celle, sier Steinfeld.

Hun kan ikke bekrefte at så mange som 20 personer har blitt skadd i opprøret, men sier til NRK.no at «flere personer er skadd og fraktet til sykehus, men at ingen så langt har blitt bekreftet omkommet».

– Ifølge de meldingene vi har fått befinner militære styrker og politi seg fortsatt på utsiden av fengselet, sier Steinfeld.

Ifølge Dagbladet.no har opprøret i fengselet ført til at ti fanger skal ha rømt fra fengselet. Ni fanger skal ha stoppet da de forsøkte å rømme.

Samtidig melder fengselsdirektøren at politi og militære har full kontroll på situasjonen, ifølge VG Nett.

Valg kan få konsekvenser

Mandag er parlaments- og presidentvalg i Kongo. Valget kan bli avgjørende for prosessen med å få utlevert de to drapsdømte nordmennene til Norge.

Dersom den sittende presidenten Joseph Kabila vinner, slik det er ventet, kan prosessen med utlevering etter alt å dømme fortsette som planlagt.

Dersom en av de andre kandidatene skulle stikke av med seieren i valget, som ifølge Kongo-ekspert Morten Bøås ser ut til å bli mer spennende enn først antatt, kan det forsinke utleveringsprosessen ytterligere.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt