Hopp til innhold

Presidenvalget er i gang

De første velgerne har avlagt sin stemme.

Den første velgeren avlegger sin stemme i presidentvalget, Tanner Tillotson i Dixville Notch, NH
Foto: Cheryl Senter / AP

Tradisjonen tro var det de 115 velgerne i den lille byen Dixville Notch i østkyststaten New Hampshire som like etter midnatt amerikansk tid innledet valget .

En tradisjon disse innbyggerne har fulgt ved hvert valg siden 1948. Da bestemte de seg kort og godt for å være først - og åpnet valglokalene ved midnatt.

Kort tid var resultatet klart: 16 stemmer for Barack Obama mot 6 stemmer John McCain.

Resultatet fra Dixville Notch har aldri gitt noen pekepinn på hvem som vinner valget. Men det er første gang byen stemmer på demokratenes kandidat siden 1968.

Video nsps_upload_2008_11_4_8_2_53_78.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Æren av å åpne valget

Også i en annen by delstaten, Hart’s Location, gikk innbyggerne til stemmeurnene ved midnatt norsk tid.

McCain kjemper

Meningsmålingene viser at mange følger i Dixville Notchs fotspor. Et gjennomsnitt av alle meningsmålingene, viser at Obama har en ledelse på 7,3 prosentpoeng, ifølge Real Clear Politics .

McCain gjorde i natt norsk tid et heroisk forsøk på å ta igjen det han kan, og raste gjennom hele sju delstater - i et siste forsøk på å overbevise velgerne om at han fortjener deres stemme.

Og han gjorde det klart at han vil kjempe til siste slutt.

John og Cindy McCain på valgmøte i Henderson, Nevada

John og Cindy McCain på valgmøte i Henderson, Nevada.

Foto: STEVE MARCUS / REUTERS

Han har de siste dagene hatt fremgang i flere vippestater, i North Carolina ligger han nå såvidt foran på meningsmålingene. Mens Obama har tapt terreng i Florida og Ohio.

Valgmøte for McCain i Prescott, Arizona

Dagen endte ned midnattsmøte i Prescott i John McCains i hjemstat Arizona.

Foto: Carolyn Kaster / AP

Obama holdt sitt siste velgermøte i Manassas i delstaten Virginia. 90.000 mennesker hadde møtte frem for å delta. Da kom han rett fra et tilsvarende møte i North Carolina, hvor han holdt han en følelsesladd tale om mormorens død.

Les: Obamas bestemor er død

Stenger ved midnatt

De første valglokalene stenger ved midnatt norsk tid. Stengetiden varierer innenfor hver enkelt delstat, men man vil raskt se klare utslag i stemmemønstrene i østkyststatene rundt klokken 0100.

Barack Obama på valgmøte i Manassas, Virginia
Foto: Jacquelyn Martin / AP

Men det er først når valglokalene stenger i Florida og Virginia, også det klokken 01, at vi får de første indikasjonene på hvilken vei det vil gå.

I Virginia har ikke en demokratisk presidentkandidat vunnet siden 1964, da Lyndon B. Johnson vant.

Les: Slik pleier delstatene å stemme

Obama leder her på målingene, men mindre for en uke siden. Skifter denne staten side i natt, kan løpet være kjørt for John McCain.

I Nevada og New Mexico stenger valglokalene en time senere. Storstaten Ohio, til tross for minskende ledelse, ser ut til å tippe i Obamas og Demokratenes favør.

Det betyr at John McCain må vinne Pennsylvania for i det hele tatt ha en sjansen, og her ligger han enda lenger bak på meningsmålingene.

Les: Vinner meningsmålingenes vinner?

Les: - Det er ikkje over før det er over

Video nsps_upload_2008_11_4_8_12_11_79.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Time for Some "Campaignin"

Åpner

Nesten 30 millioner amerikanere har forhåndstemt. Flere registrerte demokrater enn republikanere har benyttet seg av denne retten. Dermed har Barack Obama - etter alt å dømme - tatt en ledelse i selve valget, men det er ikke dermed sagt at den vil holde.

Det kan også være at flere demokrater har anledning til å stå timevis i kø, og at de noe mer konservative republikanerene foretrekker å oppsøke selve valglokalet - som nå åpner utover dagen norsk tid.

En hær av frivillige på begge sider, er mobilisert for å få folk til å stemme. Det organiseres transport til stemmelokalene, og de som står i stemmekø trakteres med mat og underholdning - slik at de ikke skal gå lei og gå hjem før de har stemt.

- Det som skjer ved dette valget er en enorm seier for det amerikanske demokratiet. Det er et engasjement og en begeistring man ikke har sett maken. La oss håpe at det ikke ender opp med fusk og tull, slik som i 2000, sier NRKs utenrikskommentator Bjørn Hansen, som har dekket sju valg i sin journalisttid.

Klokken 14 svarer han leserne i sitt siste nettmøte nrk.no.

Nettmøte med Bjørn Hansen

– De lærde har avskrevet oss på samme måte som alltid. De har kanskje ikke fått det med seg, men «The Mac is back!» Vi kommer til å vinne dette valget, sa McCain til sine tilhengere i Roswell i delstaten New Mexico.

SISTE NYTT

Siste nytt