NRK Meny
Normal

Presidentsamtale lekket: Masseprotester i gatene

Rasende brasilianere tok til gaten for å protestere mot det de mener er et forsøk på å beskytte ekspresidenten mot korrupsjonssiktelser.

Samtalen mellom Rousseff og Lula ble tatt opp onsdag morgen av politiet, som har avlyttet Lulas telefon. Der sier presidenten at hun vil sende ham en offisiell nominasjon til rollen som stabssjef, slik at han kan bruke den «om nødvendig».

SE VIDEO: Samtalen mellom president Dilma Rousseff og ekspresident Lula da Silva

Hvitvasking av penger, dokumentforfalskning, korrupsjon, en president og en ekspresident er noen av ingrediensene i skandalen som har rystet Brasil.

I går ble sinnet vekket i befolkningen vekket da president Dilma Rousseff utnevnte sin mentor, ekspresident Luiz Inácio Lula da Silva, til sin nye stabssjef. Og selv om en føderal dommer utnevnelsen for ugyldig har sinnet fortsatt å vokse.

Sett som bekreftelse

Onsdag offentliggjorde politiet nemlig også et opptak mellom Rouseff og Lula etter å ha avlyttet Lulas telefon.

Der sier presidenten at hun vil sende Lula en offisiell nominasjon til rollen som stabssjef, slik at han kan bruke den «om nødvendig».

Opptaket blir sett på som en bekreftelse av at målet med utnevnelsen, var å beskytte Lula fra mulig fengsling på grunn av korrupsjonssiktelsen.

Tusenvis protesterer

Rundt 2.000 mennesker tok umiddelbart til gatene i hovedstaden Brasília etter at telefonopptaket ble offentliggjort.

De krever at både Lula og Rousseff trekker seg. Det samme kravet kom også i São Paulo.

Der samlet tusenvis seg til protester sent onsdag kveld. Men Rouseff forsvarte utnevnelsen:

– Lula vil styrke min regjering og det er noen som ikke vil at den skal bli sterkere, sa Rouseff.

Demonstrasjoner i gatene i Sao Paulo i Brasil.

Siktet ekspresident

Saken dreier seg om svindel og korrupsjon knyttet til det statlige oljeselskapet Petrobras.

Petrobras-saken har røtter tilbake til 2004, da 16 av de største entreprenørselskapene i Brasil dannet kartellet som hadde som formål å svindle det statlige oljeselskapet.

Politiet mener arbeiderpartiet til Lula og Rouseff har fått penger fra Petrobras, blant annet gjennom at Rousseff tok imot hemmelige bidrag i valgkampen i 2014.

Påtalemyndigheten har siktet ekspresident Lula for hvitvasking og dokumentforfalskning og ba i forrige uke om at han varetektsfengsles.

BRAZIL-ROUSSEFF/

PROTESTER MOT LULA OG ROUSEFF: Sinte demonstranter brenner dukke av Lula i protest mot at han ble utnevnt som stabssjef for president Rouseff

Foto: ADRIANO MACHADO / Reuters

Verdens største korrupsjonssak

Regjeringsmedlemmer i Brasil kan bare dømmes i landets høyesterett, mens det er en føderal rettsinstans som skal ta stilling til siktelsene mot Lula.

Telefonopptaket ble offentliggjort av den føderale dommeren Sergio Moro, som leder etterforskningen av Petrobras-skandalen, kjent som verdens største korrupsjonssak. Lula har nektet enhver involvering i saken.

BRAZIL-ROUSSEFF/

FÅR KRITIKK FOR LULA-UTNEVNELSE: President Dilma Rousseff forsvarer utnevnelsen av expresident Lula som stabssjef

Foto: ADRIANO MACHADO / Reuters

Krever avgang

De to poltikerne som har styrt Brasil de siste 13 årene, kjemper nå for sine politiske liv.

Lula hadde 80% oppslutning på meningsmålinger da han gikk av i 2010 etter ha å løftet flere titalls millioner brasilianere ut av fatttigdommen.

Nå er han altså siktet for involvering i Petrobras-skandalen og anklaget for å blant annet å ha akseptert en luksusleilighet som bestikkelse fra et firma knyttet til Petrobras-skandalen, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Rousseffs popularitet har falt dramatisk siden hun ble valgt, og nå truer hennes viktigste koalisjonspartner og Brasils største parti, PMDB, med å bryte ut av regjeringssamarbeidet på grunn av skandalen og dermed kan arbeiderpartiet miste nødvendig parlamentarisk støtte.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt