Presidentkandidat: Dr. No

Ron Paul har ingen mulighet til å vinne den republikanske presidentnominasjonen i år, men snakker likevel om å fortsette sin "revolusjon" etter valgkampen.

Ron Paul
Foto: Cheryl Gerber / AP

72 år gamle Ron Pauls kandidatur er rett og slett en gåte, skriver en medarbeider for factcheck.org i Newsweek.

Hans imponerende innsamling av penger og den store hæren av dedikerte frivillige, tilsier at han skulle være blant favorittene til den republikanske nominasjonen.

Ingen har rett på arbeid og rett på medisinsk behandling eller utdanning. Det du har rett på er livet ditt. Det er det du har.

Ron Paul

Det store slaget

Likevel er han bare så vidt over sperregrensen på de nasjonale meningsmålingene og på supertirsdagen fikk han færrest stemmer i 17 av de 21 delstatene som hadde partimøter eller primærvalg på republikansk side.

Blant statene han havnet på sisteplass var California - der han tapte for en kandidat som allerede hadde trukket kandidaturet sitt. Og Paul innrømmer at håpet om å vinne nominasjonen, er lite.

Se også: Stillingen blant Republikanerne

Han vil likevel ikke gi opp kampanjen, og han snakker også om en evigvarende kampanje. I en tale til tilhengerne sine den 8. februar, sa Paul:

"Hvis jeg kan sitere Trotskij av alle mennesker, så er denne revolusjonen evig. Den vil ikke ta slutt ved det republikanske landsmøtet. Den vil ikke ta slutt i november. Den vil ikke ta slutt før vi har vunnet det store slaget vi har gitt oss i kast med."

Dr. No - en libertarianer

Pauls kampanje har handlet om saker som sunn økonomi, personlig frihet, grensekontroll, beskyttelse av USAs grunnlov, avskaffelse av inntektsskatt og en utenrikspolitikk med en mindre grad av militær inngripen.

Paul også støttes av USAs tredje største parti - følge partiet selv - Libertarian party. Partiets politikk går ut på å maksimere den individuelle friheten, det vil legalisere narkotika, og det vil at USA skal åpne sine grenser for innvandring. I desember i fjor ble Paul tilbudt partiets nominasjon dersom han ønsket den. Paul var partiets kandidat i 1988.

Paul var den eneste av de republikanske presidentkandidatene i år som stemte imot Irak-krigen i 2002. I tillegg, fordi han alltid stemmer imot lovforslag om å øke skattene og alle lovforslag han mener bryter med den amerikanske grunnloven - i tillegg til legeutdannelsen - har han fått tilnavnet Dr. No.

Tilhengere av Ron Paul

Tilhengere hører på Ron Paul i Lynchburg, Virginia 8. februar.

Foto: Jill Nance / AP

Til valg også i 2012?

At Paul har sagt at valgkampen vil fortsette og at han vil ha støtte fra så mange delegater som mulig, har satt i gang spekulasjoner om at han nå legger grunnlaget for å bli det republikanske partiets presidentkandidat om fire år.

Mange tror at John McCain vil få skikkelig juling på valgdagen den 4. november, akkurat som Bob Dole fikk i kampen mot Bill Clinton i 1996, og at han uansett bare vil sitte i en periode hvis han skulle vinne.

Ron Paul, også kalt "Wrong Paul" av vittige kommentatorer, har sterk støtte hos grasrota på alle meningsmålinger, og kan kanskje stå på stemmeseddelen igjen i 2012.

SISTE NYTT

Siste nytt

Nå får Magdalena Andersson sin andre sjanse

Hun må styre på et borgerlig budsjett. Likevel blir Magdalena Andersson (S) i dag – igjen – Sveriges første kvinnelige statsminister.