Abdullah Abdullah erklærer seg som vinner

– Vi respekterer stemmene deres, vi vant, sa presidentkandidat Abdullah Abdullah. Men de foreløpige valgresultatene i Afghanistan viste noe annet.

Abdullah Abdullah

ERKLÆRER SEG SOM VINNER: Selv om de foreløpige valgresultatene viste at motstanderen, Ashraf Ghani, ligger an til å vinne valget, sa Abdullah Abdullah tirsdag til sine tilhengere at han vant. Her under en pressekonferanse søndag.

Foto: OMAR SOBHANI / Reuters

De endelige resultatene fra presidentvalget i Afghanistan skal i utgangspunktet være klart 24. juli. I går viste de foreløpige valgresultatene at Ashraf Ghani ligger an til å vinne.

I dag melder imidlertid AFP at motkandidaten, Abdullah Abdullah, skal ha erklært seg som vinner.

– Vi er stolte, vi respekterer folkets stemmer, vi vant, sa han til flere tusen jublende tilhengere som hadde samlet seg i Kabul.

Begge kandidatene som gikk videre til andre valgrunde forrige måned har hevdet at det pågikk omfattende valgfusk. Men Abdullah Abdullah har gått lengst i anklagene og truet med å trekke seg.

Abdullah Abdullah har tidligere varslet at han ikke vil godta resultatene uten en gjennomgang av «falske stemmer».

Ashraf Ghani leder

Andre valgomgang sto mellom tidligere utenriksminister Abdullah Abdullah, og tidligere økonom i Verdensbanken, Ashraf Ghani.

De foreløpige valgresultatene som ble kjent mandag viser at Ashraf Ghani har fått 56,44 prosent av stemmene.

Motkandidaten Abdullah Abdullah får 43,56 prosent av stemmene, opplyste valgkommisjonen i landet.

Over åtte millioner mennesker avga stemme ved valget.

Ashraf Ghani feires

FEIRER AHRAF GHANI: Her feirer Ashraf Ghanis støttespillere de foreløpige valgresultatene som ble kunngjort mandag.

Foto: OMAR SOBHANI / Reuters

Anklager om valgfusk

FN frykter at konflikten mellom Abdullah, som for det meste får støtte fra Tajik-samfunnet, og Ghani, som representerer Pashtun-majoriteten, kan forsterke de etniske spenningene i landet. Pashtun er Afghanistans største etniske gruppe og Tajik er den nest største.

Abdullah har kritisert president Hamid Karzai, som er etnisk pashtun, for å ha bistått i valgfusk. Karzai, som har sittet i makten siden Talibans fall i 2001, kan ikke stille for en tredje periode.

Begge kandidatene har påstått at det pågikk valgfusk under andre valgrunde, men det er Abdullah Abdullah som har gått lengst i anklagene og truet med å trekke seg.

Ashraf Ghanis støttespillere, som viser til valgobservatørene, sier at Ghani leder med en million stemmer.

Valget skulle markere det første steget i en demokratisk maktovergang i Afghanistans historie. Dette blir sett på som et avgjørende steg mot stabilitet når NATO nå forbereder seg på å trekke ut styrkene innen utgangen av året.

Alle utenlandske kamptropper skal forlate Afghanistan innen utgangen av desember, men rundt 10 000 amerikanske soldater vil bli værende dersom den nye presidenten signerer en sikkerhetsavtale med Washington.

Valgkommisjonens leder trakk seg etter anklagene om valgfusk. Forrige uke møtte FN offiserer og vestlige diplomater i et forsøk på å få på plass en ny.

SISTE NYTT

Siste nytt