Analyse

Presidentkandidat Graham: Roof er en rasistisk jihadist

CHARLESTON (NRK): – Mannen som drepte 9 svarte amerikanere i en kirke i Charleston onsdag er en rasistisk jihadist, sier senator og presidentkandidat Lindsey Graham til NRK. Graham er selv fra Sør-Carolina.

Lindsey Graham

SLITER: Senator Lindsey Graham har problemer med å bestemme seg for hva han skal kalle massedrapet i Charleston.

Foto: JIM URQUHART / Reuters

Graham svarte først ja på spørsmålet om Dylann Roof kan kalles en terrorist. Så la han raskt til «rasist» og landet på «rasistisk jihadist».

USA-SHOOTING/SOUTH CAROLINA Police lead suspected shooter Dylann Roof into the courthouse in Shelby, North Carolina

Dylann Roof har tilstått drapene i Charleston.

Foto: JASON MICZEK / Reuters

Diskusjonen om hvilken merkelapp ugjerningen til 21-åringen bør ha går nå hett i amerikanske medier og på sosiale nettverk. Konservative politikere blir beskyldt for å bruke et annet språk om massedrap begått av hvite enn de ville gjort om en muslim stod bak.

Graham på gli

Dagen etter drapene ble Graham på fjernsynskanalen ABC spurt om han vil beskrive drapene som «hatkriminalitet» eller om gjerningsmannen var mentalt forstyrret.

– Trolig begge deler, sa den republikanske presidentkandidaten og la til:

– Det er 2015, og det er folk der ute som går etter kristne for å drepe dem.

Da NRK møtte ham under gårsdagens minnestund for de drepte i Charleston, var det ikke lenger snakk om forfølgelse av kristne.

Roser

Alle fikk en rose under minnestunden, og mange av dem dro etterpå for å legge den ned foran inngangen av Moder Emanuel-kirken.

Foto: GRO HOLM/NRK


Hvorfor rasistisk jihadist?

Men hva oppnår en ved å kalle ham en rasistisk jihadist? Kanskje å klistre terroristbegrepet til islamsk ekstremisme og på en måte koble fri høyreorienterte hvite tankeretninger fra terrorismebegrepet?

Det virker som om Graham selv er usikker på hvordan en skal forstå og behandle politisk motiverte massedrap begått av amerikanere på amerikansk jord. Og han er ikke alene. Men som senator sitter han både i forsvars- og justiskomiteen og uttaler seg ofte om sikkerhetspolitikk. Derfor er han mer enn en vanlig synser.

(Artikkelen fortsetter nedenfor videoen)

Standup med Gro Holm.

Innenlandsk terrorisme

Det amerikanske justisdepartementet kunngjorde i går at de etterforsker Dylann Roof for «innenlandsk terrorisme». Det omfatter aktiviteter som karakteriseres av følgende:

Handlinger som er farlige for menneskers liv eller bryter med føderale lover.

Charleston

Gud er helt sentral når innbyggerne i Charleston minnes sine døde.

Foto: GRO HOLM/NRK

Handlinger som har til hensikt å true eller tvinge sivilbefolkningen, å påvirke regjeringens politikk ved bruk av trusler eller tvang eller å påvirke regjeringens handlinger gjennom masseødeleggelse, drap ellerkidnappinger.

Finner sted primært innenfor et område hvor USA har territoriell jurisdiksjon.

Roof skal selv ha uttalt at han ønsket å starte en rasekrig, og han lot en kvinne overleve, slik at hun kunne fortelle hva som hadde foregått. Det kan tyde på at drapene var motivert ut fra et ønske om å påvirke.

Flere tusen på minnemarkering

Byens borgermester og ledere for de ulike kirkesamfunnene i Charleston entret podiet i idrettshallen til tonene fra sekkepiper og Amazing Grace fredag kveld.

– Hvis den unge mannen trodde han kunne splitte oss med sitt rasehat, så skal vi sende beskjed til hele landet om at han feilet totalt, sa borgermester Joseph Riley.

Så sang alle «Hvilken venn vi har i Jesus» og selvsagt også «We shall overcome». Dylann Roof har samlet dem alle.

We shall overcome

En første versjon av We shall overcome ble skrevet i 1901 av en prest i Den afrikanske episkopale kirken. I 1945 ble den brukt av streikende tobakksarbeidere i Charleston.

Foto: Gro Holm/NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt