Hopp til innhold

Mista presidenten, tvillingbroren og partifellen

Jaroslaw Kaczynski, den avdøde presidentens tvillingbror, er knust etter flyulykka.

Lech Kaczynski og Jaroslaw Kaczynski

Jaroslaw Kaczynski mista sin tvillingbror, president og partifelle, Lech Kaczynski, i flyulykka. Her er brødrene sammen under en sermoni i presidentpalasset i 2007.

Foto: CZAREK SOKOLOWSKI / AP

Polen mista mange av sine mektigste og mest innflytelsesrike personer i den tragiske flyulykka lørdag formiddag. Den politiske situasjonen i landet er svært vanskelig akkurat nå.

President Lech Kaczynskis død er et stort tap for hans parti, Partiet for lov og rettferdighet, foran neste presidentvalg.

Det er også et stort tap for partiets leder, hans tvillingbror, Jaroslaw Kaczynski. De to brødrene grunnla partiet sammen i 2001.

– Jaroslaw Kaczynski er knust etter tragedien, men han er også tapper, sier partiets talsmann, Mariusz Blaszczak, til nyhetsbyrået AFP.

Samtidig sier Bronislaw Komorowski, som er president i nasjonalforsamlingens underhud og fungerende president etter ulykka, at antall bekreftede omkomne har steget til 96 personer.

– Vi står sammen. Det er ingen politisk høyre- eller venstreside. Vi står sammen i den nasjonale landesorgen, sier han til AFP.

Brødre og partifeller

I 2005 ble Lech Kaczynski Polens tredje demokratisk valgte president siden kommunismens fall i 1989. Han etterfulgte Lech Walesa og Aleksander Kwasniewski.

Tvillingbrødrene Lech og Jaroslaw Kaczynski utgjorde et politisk tospann da de regjerte Polen fra juli 2006 til november 2007. Jaroslaw fungerte som både statsminister, landbruksminister og minister for sport og turisme i denne perioden.

Familietragedien inkluderer også presidentens kone som også omkom i flykrasjen. Maria Kaczynska var utdanna økonom. Sammen hadde de ei datter, Marta, og to barnebarn.

– I ulykka der presidentens fly krasja, døde hovedessensen av det politiske, sosiale og kulturelle liv, sier Polens erkebiskop Warsaw Kazimierz Nycz til AFP.

Han legger til at det polske folket må stå samla i en slik situasjon.

Blomsternedleggelse utenfor Jaroslaw Kaczynskis hus

En mann tenner et lys utenfor huset til Jaroslaw Kaczynskis, den avdøde presidentens tvillingbror og tidligere statsminister.

Foto: ALIK KEPLICZ / AP

Må holde hastevalg

Kaczynska sa før han døde at han ville stille som presidentkandidat for enda en periode under valget til høsten, men det var ikke satt noen dato ennå.

Polen, som mista både presidenten og flere høystående politikere i ulykka, må nå holde et ekstraordinært presidentvalg, uten Kaczynska som kandidat.

Ifølge den polske grunnloven må valget utlyses innen to uker og gjennomføres innen 60 dager etter utlysningen. Det betyr at et nytt valg må holdes før 20. juni i år.

Fungerende president, Bronislaw Komorowski, sa lørdag kveld at han vil kunngjøre valgdatoen etter å ha hatt samtaler med de andre politiske partiene i den polske nasjonalforsamlinga.

Statsministeren flyr til ulykkesstedet

I tillegg til presidenten, omkom blant annet polens viseparlamentspresidenter, senatets visepresident, presidentens kansellisjef, sjefen for den nasjonale sikkerheten, generalstabsjefen i den polske hæren, 13 parlamentsmedlemmer og sentralbanksjefen.

– Slike dramatiske tragedier har vi ikke sett i den moderne verden, sier Polens statsminister Donald Tusk til AFP etter et hastemøte i den polske regjeringa i dag.

Nå setter han kursen mot ulykkesstedet i Smolensk, som ligger i den vestlige delen av Russland. Han utelukker imidlertid ikke at det vil bli flere regjeringsmøter før han returnerer til Polen i kveld.

Flere militære ledere døde

Flere av Polens militære ledere var også om bord på ulykkesflyet for å delta i ei minnesmarkering over de drepte i Stalin-massakren i byen.

Sjef for Hærens Operative Styrker, generalløytnant Bronislaw Kwiatkowski, flyvåpnets sjef Andrzej Blasik, landstyrkenes sjef Tadeusz Buk, sjef for spesialstyrkene Wlodzimierz Potasinski, marinesjef Andrzei Karweta og sjefen for Warszawa Garnison, Kazimierz Gilarski, døde alle lørdag.

Ledelsen i den politiske hæren har vært i møter i hele dag for å finne løsninger på krisa. Ifølge polske militære reguleringer vil hærførernes stedfortredere automatisk ta over de militære postene i slike krisesituasjoner, mens man venter på offisielle avgjørelser.

– Det vil bli et generasjonsskifte i den polske hæren. Det er en prosess som allerede har begynt, men med denne ulykka vil prosessen akselerere, tror den polske politiske analytikeren, professor Lena Kolarska-Bobinska, til AFP.

Flyulykke i Russland

Polen har erklært landesorg i ei uka. Mange legger ned blomster under et bilde av det avdøde presidentparet.

Foto: MICHAL CIZEK / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt