Presidentene som skjulte slag og kreft

Flere presidenter og presidentkandidater har holdt sykdommene sine skjult for velgerne før Hillary Clinton.

Hillary Clinton

Hillary Clinton på vei inn i bilen sin søndag, etter å ha fortalt pressen at hun er i god form. Senere på kvelden sa legen hennes at hun har lungebetennelse.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / Afp

Hillary Clintons stab sa først at presidentkandidaten følte seg overopphetet da hun måtte forlate en minnemarkering for 11. september i New York søndag.

Mange amerikanere reagerer på at hun ikke med en gang sa at hun har lungebetennelse – en diagnose som ble stilt allerede før helgen.

Clinton er imidlertid langt fra den første presidenten eller presidentkandidaten som ikke forteller velgerne den fulle og hele sannhet om sine sykdommer.

Clinton-utfordrer skjulte tilbakefall

Clinton og Tsongas

Bill Clinton ved siden av sin utfordrer Paul Tsongas under en TV-debatt i 1991.

Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / Ap

Da Hillarys ektemann Bill Clinton kjempet mot Paul Tsongas om å bli Demokratenes presidentkandidat i 1992, bekreftet Tsongas at han hadde hatt lymfekreft. Legen hans sa i en uttalelse at han var frisk igjen etter en benmargstransplantasjon.

Men verken Tsongas eller legen sa noe om at senatoren hadde hatt tilbakefall fra sykdommen, har Jerrold Post ved George Washington-universitetet sagt til Newsweek.

Reagan vinket etter drapsforsøk

Søndag ettermiddag møtte Clinton pressen utenfor datterens leilighet, tilsynelatende for å vise at hun er i god form. «I'm feeling great», sa hun til pressen. Det å vise seg offentlig for å berolige folk, er heller ingen ny strategi.

Etter drapsforsøket på Ronald Reagan i 1981, forsøkte presidentstaben å berolige folk ved å la den nyvalgte presidenten vinke fra vinduet i George Washington University Hospital. Men ifølge Bob Woodwards bok «Veil – Secret Wars of the C.I.A.» var seansene nøye planlagt. Reagan var i utenfor bevissthet mesteparten av dagen, og viste seg bare i korte perioder mens han var våken og klar.

Regans stab

Medlemmer av Ronald Reagans stab på vei inn til George Washington University Hospital etter drapsforsøket i 1981.

Foto: DAUGHERTY / Ap

Kennedy hadde Addisons sykdom

John og Jacqueline Kennedy

John F. Kennedy sammen med kona Jacqueline i 1961.

Foto: Ap

John F. Kennedy var bare 43 år gammel, og dermed tidenes yngste amerikanske president, da han ble valgt i 1960. Og nettopp det at han var en ung og sprek kandidat, var en viktig del av imaget som ble bygget opp rundt ham i valgkampen.

Nettopp derfor tok det seg dårlig ut da Lyndon B. Johnsons stab fortalte mediene at Kennedy led av den livstruende sykdommen Addisons, også kjent som binyrebarksvikt, under valgkampen. Kennedy-familien svarte med en pressemelding fra to leger som skrev at han var i svært god form, ifølge The Atlantic.

Pressemeldingen var formulert slik at den verken bekreftet eller avkreftet diagnosen. I virkeligheten var Kennedys symptomer så kraftige at han hadde problemer med å gå i trapper uten sterke medikamenter, ifølge Jerrold Post. I ettertid har det kommet fram at han allerede på 1950-tallet tok sterke medikamenter som Demerol og metadon, sier han.

Operert på «fisketur»

Grover Cleveland

I tillegg til kreftsvulsten han fikk operert ut på «fisketur» slet Grover Cleveland med overvekt.

Foto: AP

Da Grover Cleveland ble valgt til president for andre gang i 1893, oppdaget han en klump i ganen. Klumpen viste seg å være en kreftsvulst.

Timingen var elendig. USA var i full fart på vei inn i det som skulle bli den største økonomiske krisen før de harde trettiåra. Utfordringer som høy arbeidsledighet og nedlagte fabrikker ventet den nye presidenten, skriver Matthew Algeo i boken «The President is a Sick Man». Cleveland fryktet at en syk president ville forverre situasjonen.

For å skjule sykdommen varslet Cleveland at han skulle på en fire dager lang fisketur på båten til en kamerat. I virkeligheten ble han operert av seks kirurger som fjernet svulsten, fem tenner og en del av kjeven hans.

– Air Force One har en operasjonsstue om bord. Det vil være ganske enkelt for en president å gjennomføre en hemmelig operasjon i dag, i hvert fall så lenge det ikke er turbulens, sier Algeo til bladet Men's Health.

Kona tok over da Wilson fikk slag

WOODROW WILSON

Woodrow Wilson var president fra 1913 til 1921.

Foto: Ap

Woodrow Wilson hadde halvannet år igjen som president da han ble rammet av slag i oktober 1919. Wilson ble lam på venstre side og delvis blind.

I stedet for å gå av, trakk presidenten seg tilbake. Ifølge Det hvite hus sorterte kona Edith Wilson ut de viktigste sakene for presidenten, og tok seg av mange av de øvrige presidentoppgavene selv.

– På mange måter var Edith Wilson fungerende president fram til mars 1921, sier Matthew Algeo til Men's Health.

Roosevelt i rullestol

Franklin D. Roosevelt fikk diagnosen polio som 39-åring, allerede før han ble president. Sykdommen førte til at han ble lam i begge beina.

Selv om sykdommen var kjent, ble Roosevelt sjeldent sett i rullestol. Ifølge Matthew Pressman ved Boston University hendte det at fotografer fikk filmene sine beslaglagt hvis de tok bilder av presidenten på vei ut av en bil. Og mediene omtalte ofte presidentens poliosykdom i fortid, skriver Pressman i Time.

I ettertid har forskere for øvrig stilt spørsmål ved om Roosevelt faktisk hadde polio. En studie publisert i tidsskriftet Journal of Medical Biography konkluderer med at symptomene hans er mer forenlige med Guillain-Barré-syndrom.

Franklin D. Roosevelt

Franklin D. Roosevelt ble ofte fotografert sittende.

Foto: Ap
Video av Hillary Clinton som blir hjelpt inn i bilen av tryggingsvakter etter eit illebefinnande.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt