Hvor mange skal blø før disse to tør slutte fred? Hvor lenge vil statsledere bare se på at to ruvende ego’er får ødelegge et land? Som verdenssamfunnet må bygge opp igjen. Problemet er at ingen av dem har hastverk.
Kastrasjon og voldtekter
Imens kommer nye rapporter om hva de er ansvarlige for. En FN-rapport denne uka forteller om regjeringssoldater i Mayom-distriktet i delstaten Unity som på tur voldtok jenter, og deretter brente dem levende i sine egne hjem. Det er fortellingen om soldaten som slengte vekk ungen fra mors rygg, og så voldtok mor.
Opprørsleder Riek Machar i et fredelig øyeblikk sammen med sine soldater
Foto: ZACHARIAS ABUBEKER / AfpOpprørsbevegelsen, ledet av Riek Machar, har gjort seg skyldig i voldtekter og drap av sivile, den også. Både opprørssoldater og regjeringssoldater har vært med på å kastrere unge gutter og voldta små jenter. I FN-rapporter går det fram at de har bundet barn sammen, før de har skåret over strupen. Sør-Sudans stridende styrker står for en brutalitet som sjokkerer selv erfarne etterforskere og rapportører.
Les også:
Brutte avtaler
Folkets lidelser ser ikke ut til å affisere verken Salva Kiir eller Riek Machar. To av tre innbyggere er avhengig av nødhjelp, mer enn ti tusen er blitt drept, og to millioner mennesker er hjemløse.
Flyktninger som har rømt fra borgerkrigen i Sør-Sudan til Etiopia
Foto: SOLAN GEMECHU / AfpI helgen ankom de et hotell i Nairobi for å forhandle. De smilte, men ikke til hverandre. Kenyas president Uhuru Kenyatta hadde bedt "disse mine brødre" om å nedlegge våpnene.
De satt sammen i fire timer, og kom ikke fram til noe som helst. Akkurat som etter fredssamtaler i Addis Abeba, Etiopia og Arusha, Tanzania. De har undertegnet sju våpenhvileavtaler og brutt dem alle.
President Kiir og opprørsleder Machar fra undertegningen av en av de mange avtalene som aldri er overholdt
Foto: TIKSA NEGERI / ReutersForsøk på statskupp?
Det begynte etter en våpenepisode i hovedstaden Juba desember 2013. President Salva Kiir hadde avsatt visepresident Riek Machar og holdt ham nå ansvarlig for å ha planlagt et statskupp. Machar forsvant fra Juba og dukket siden opp i sin hjemtrakt, omgitt av sympatiserende militsgrupper og halve nasjonalhæren.
Regjeringslojale soldater i oljebyen Bentiu, som de tok fra Machars styrker i januar 2014. I april samme år ble rundt 400 mennesker drept da Machars soldater tok byen tilbake
Foto: SIMON MAINA / AfpSiden har de to vært i kamp. I april satte regjeringshæren i gang en voldsom offensiv i Riek Machars områder. Han tilhører nuer-folket mens Salva Kiir er dinka. Det har gjort denne konflikten til en etnisk krig, og splitter dermed dette skrekkens hus til en hatets avgrunn.
Ett håndtrykk
Et håndtrykk er nok. Ett. Men det kom aldri. Forhandlere som har møtt dem er forbauset over med hvilken letthet de betrakter folks lidelser. Det er gjestene som må minne dem om tragediene deres uforsonlige big man syndrom har skapt.
Salva Kiir er sliten og nedkjørt. Konflikter og fiendskap tærer på hans sosiale liv, om han har noe. Det er konflikter i familien. Han har alkoholproblemer. – Det var for to år siden, beroliger hans nære ministre. Men besøkende har sett at han fortsatt griper til flaska.
En sliten og nedkjørt president forsøker å holde verdens yngste stat samlet
Foto: ANDREEA CAMPEANU / ReutersEr han i balanse? I det ene øyeblikk kan han ta til tårene over folkets lidelser. I det neste kan han fare opp i sinne over sin rival, Riek Machar. Og det ligger ham tungt på hjertet å skulle tilgi. Han har aldri hatt tillit til denne mannen.
Naboer kan ikke hjelpe
Nabolandene skulle forsone de to, men det regionale samarbeidsorganet IGAD har ikke lykkes. De har alle egeninteresser å passe. Kenya vil gjerne at Sør-Sudan bygger en oljeledning gjennom sitt land, Uganda det samme, foruten at Uganda har mange soldater inne i Sør-Sudan. Etiopia vil også ha en oljeledning, mens Sudan er den gamle fienden.
Nå har IGAD Plus dukket opp, supplert med internasjonale spillere som EU, Den Afrikanske Union, Kina og Norge. USA og Storbritannia er også med, men USA er i ferd med å utspille sin rolle i Sør-Sudan. De har gitt opp Salva Kiir.
Hilde Frafjord Johnsen hadde en sentral rolle i forhandlingene mellom Sudan og det som skulle bli den nye staten Sør-Sudan. Fra 2011 til 2014 var hun FNs spesialutsending til Sør-Sudan.
Foto: Piene, Bibiana / NTB scanpixNorges mann
Midt i dette kaos av håpløshet går den norske diplomaten Jens-Petter Kjemprud. Med teft for politikk, psykologi og krigsherrers spill har han kartlagt partenes personligheter, sterke og svake punkter. Han har studert historien og sammenlignbare konflikter og løsningsmodeller. Han har en tålmodighet det er vanskelig å forstå seg på.
Ambassadør Kjemprud har sittet i sofaen med Salva Kiir i Juba, og på en trebenk i hytta til Riek Machars bushen, omgitt av talløse sikkerhetsvakter, kledd i mer eller mindre korrekte uniformer. Og han har ikke kunnet unngå å se at mange av hans soldater er barn. Det kan en svært etterrettelig kilde i Fangak bekrefte: –I noen områder finnes det ikke gutter over fjorten mer, de er hentet til krigen.
Les også:
Unge gutter lokkes og presses til å delta i krigen
Straff, for hvem?
FN truet med å innføre sanksjoner overfor navngitte personer, dersom ikke partene gikk tilbake til forhandlingsbordet og ga sitt folk den fred de fortjener. Norge var med på å stille forslaget.
Nå har FNs sikkerhetsråd vedtatt sanksjonene, men de rammer ikke dem som kan stanse krigen. Seks generaler, tre på hver side, får internasjonalt reiseforbud, og finansielle kilder frosset. Om de har noen, og om de har noen steder å reise. Salva Kiir og Riek Machar går fri.
Krigsforbrytere?
Om en måned legger Den afrikanske unionens Obasanjo-kommisjon fram sin rapport om Sør-Sudan. Der vil Salva Kiir kunne lese om de massakrene hans egen livgarde utførte i de urolige førjulsdagene i 2013.
Den vil bli lest med stor interesse av Den Internasjonale Straffedomstolen ICC i Haag. Her er det kandidater til rollene som forbrytere mot menneskeheten.
Forbrytelsene mot sivile i Sør-Sudan kan komme til å havne i Den internasjonale straffedomstolen i Haag, ICC
Foto: MICHAEL KOOREN / ReutersSplittet parti
I rapporten vil vi også kunne lese at Sør-Sudans støttespillere, blant dem Norge, gjorde seg skyldig i å drive fram «en uansvarlig politisk klasse» under fredsforhandlingene som førte til statsdannelsen. Norge har alltid vært med på å bygge opp frigjøringsbevegelsen SPLM, som i dag er det regjerende parti.
Les også:
Det kan være en forhastet betraktning. Sør-Sudan-eksperter er enige om at, bortsett fra kirken, er SPLM selve limet i samfunnet. SPLM må forenes. Det var der striden begynte, og hvor partileder Salva Kiir ble for autoritær. Egenhendig avsatte han generalsekretæren, Pagan Amum. Han ble siden arrestert sammen med et dusin andre ledere, og siden sendt ut av landet. Nå har de vært tilbake, og Pagan Amum er gjeninnsatt som generalsekretær.
Men freden krever mer: De to på toppen, krigsforbrytere eller ikke, må forenes med hverandre, og med partiet. Uten deres håndtrykk og skulderklapp, kommer ikke Sør-Sudan videre.