Presidenten mener «han så døden i øyene», opposisjonen kaller det «en farse»

– Det er en farse, sier opposisjonspolitikeren Julio Borges om Venezuelas president Nicolás Maduro anklager om at Borges stod bak det omstridte droneangrepet.

Opposisjonsleder i Venezuela, Julio Borges, nå i eksil i Colombia

Julio Borges, den tidligere lederen av nasjonalforsamlingen i Venezuela, er av president Nicolás Maduro utpekt som en av hans største fiender.

Foto: Rodrigo Arangua / AFP

Dramaet som utspilte seg i Venezuela lørdag fortsetter. Det var etter at president Nicolás Maduro beskyldte fienden Julio Borges for å stå bak et attentatforsøk med en drone forrige helg, at opposisjonspolitikeren i dag tok til motmæle.

Venezuelas president Nicolás Maduro talte foran tusenvis av soldater under en militærparade i hovedstaden Caracas da angrepet skjedde lørdag.

– Ingen, verken i landet eller verden, tror deg når det kommer til denne farsen av et angrep. Vi vet alle at det var iscenesatt for å forfølge og undertrykke de som motsetter seg diktaturet du leder, ytret Julio Borges, den tidligere lederen av den venezuelanske nasjonalforsamlingen, på Twitter.

Da hadde president Nicolás Maduro i en fjernsynstale beskyldt Borges for å stå bak det angivelige droneangrepet på lørdag.

– Jeg så døden i ansiktet. Jeg så døden rett fremfor meg før jeg sa: Tiden er ikke inne, gå vekk død, her er det livet som vinner, sa Nicolás Maduro på dramatisk vis i den to timer lange direktesendte fjernsynstalen.

La frem biter og hatter

Presidenten viste frem biter og bilder av dronene som skal ha eksplodert i tillegg til en kule, en ødelagt uniformshatt og samt en video hvor en antatt mistenkt kommer med en tilståelse som navngir Borges og Juan Requesens, en annen opposisjonspolitiker.

Bak presidenten satt en soldat med bandasje på kinnet.

Maduro ber USA og Colombia utlevere de som kan stå bak attentatet. Den tidligere opposisjonslederen Borges lever nå i eksil i Colombia.

Colombias avtroppende president Juan Manuel Santos var den første Maduro i helgen gav skylden for droneattentatet.

– Terroristene er trent, finansiert og beskyttet av Colombia. I flere av tilståelsene pekes det på Julio Borges. Etterforskningen peker også mot Borges, som lever i et herskapshus i Bogota, beskyttet av den avtroppende regjeringen, sa Maduro i tv-talen.

Han mente lørdagens hendelse «passet Borges feighet» og mente den tidligere lederen av nasjonalforsamlingen var mannen bak kupplaner og politisk vold de siste 15 årene.

– Det er Julio Borges, alltid Julio Borges, sa Maduro.

Borges påståtte medsammensvorne, Juan Requesens, ble av presidenten kalt den «galeste» og mest «psykopatiske» av alle opposisjonspolitikere.

Requesens skal ifølge etter en video som er spredd gjennom sosiale medier være pågrepet av venezuelansk politi.

Opposisjonspolitiker Juan Requesens (Venezuela)

Opposisjonspolitiker Juan Requesens avbildet i nasjonalforsamlingen 5. april 2017. Requesens hadde i kampen for å bevare nasjonalforsamlingens makt flere sammenstøt med politiet og Maduro-tilhengere.

Foto: Marco Bello / Reuters

Drone eller ikke drone?

Det er fortsatt uenigheter om hva som hendte lørdag kveld lokal tid.

Ifølge presidenten og regjeringens versjon skal to droner utstyrt med eksplosiver blitt forsøkt detonert idet president Maduro holdt sin tale under en militærparade.

Fjernsynsbildene viste hvordan Maduro og hans kone titter opp idet et kraftig smell kan høres. Maduros livvakter styrter til for å beskytte presidenten mens soldatene i paraden løper hver til sitt.

En gruppe brannmenn som var i nærheten mener at smellet kom fra en kraftig gasseksplosjon.

En gruppe som kaller seg «Soldater i T-skjorter» meldte seg raskt og sa de stod bak droneangrepet, uten at de gav ytterligere detaljer. Seks personer arrestert, anklaget for forræderi, drapsforsøk og terrorforsøk.

Venezuelas president Nicolas Maduro ble angivelig utsatt for et attentat.

Vil frata opposisjonspolitikere immunitet

Siden 2015 har opposisjonen kontrollert nasjonalforsamlingen i Venezuela.

Sommeren 2017 ble det imidlertid utnevnt en ny grunnlovsgivende forsamling, som i praksis står over nasjonalforsamlingen. Grunnlovsforsamlingen kontrolleres av det regjerende sosialistpartiet og støttespillere av Maduro.

Lederen for grunnlovsforsamlingen, Diosdado Cabello, sier nå at han vil frata nasjonalforsamlings representanter deres immunitet og stille dem til ansvar for det angivelige forsøket på å drepe presidenten.

Både Julio Borges og Juan Requesens er som valgte representanter av nasjonalforsamlingen beskyttet mot straffeforfølgelse.

– Når rettferdigheten kommer, slår den hardt, sier Cabello, som er en av Maduros nære allierte.

Kritikere av Maduro frykter den upopulære presidenten vil bruke det påståtte angrepet til å slå ytterligere ned på opposisjonen, for å dempe misnøyen med landets økonomiske situasjon.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt