Hopp til innhold

Presidenten i Nairobi: Terroristene er drept

NAIROBI (NRK): Kenyas president Uhuru Kenyatta sier 14 mennesker ble drept i terrorangrepet mot et hotell i Kenyas hovedstad Nairobi, flere av dem skal være utenlandske. Terrorangrepet er over, og de antatte gjerningsmennene er døde.

Overvåkningsbilder viser angripere i Nairobi med våpen

ANGRIPER: Overvåkningsbilder viser tungt væpnede menn på vei mot hotellet før angrepet. De skal nå være drept.

Foto: Overvåkningsbilder via AP / NTB scanpix

Natt til onsdag kom det inn flere ubekreftede meldinger om nye eksplosjoner og skuddsalver ved det rammede hotellet Dusit i Nairobi.

På en pressekonferanse onsdag formiddag opplyste landets president Uhuru Kenyatta at situasjonen er avklart.

– 14 mennesker er drept i angrepet. Alle terroristene er eliminert, sier Kenyatta.

Til nyhetsbyrået AFP sier politisjef Joseph Boinnet at de fem terroristene som skal ha stått bak angrepet er døde.

Dusit Hotel

HOTEL DUSIT: De siste skuddsalvene kom en stund etter at flere overlevende som var innesperret på hotellet i natt, ble hentet ut.

Foto: Robert Lutta / NRK

Holder seg hjemme

Ifølge presidenten er 700 sivile tatt hånd om og evakuert fra området.

Flere kenyanere NRK har snakket med sier at de holder seg hjemme fra jobb i dag på grunn av den uavklarte situasjonen.

Myndighetene stengte i går kveld andre områder av byen som er populære blant vestlige, i frykt for nye terrorangrep.

Frykter for omdømmet

Innbyggerne i Nairobi minnes terrorangrepet mot kjøpesenteret Westgate i 2013 da 67 mennesker ble drept av terrorgruppen Al Shabaab.

SE VIDEO: NRKs bilder fra kaoset som oppstod etter terrorangrepet.

Også denne gangen hevder gruppen at de står bak angrepet som var rettet mot et område hvor flere vestlige – også norske – organisasjoner og selskaper holder til.

NRK har snakket med flere som frykter at gårsdagens angrep skal ødelegge utenomverdenens bilde av Kenya som et trygt reisemål.

De mener Al Shabaab ønsker å skade turismeindustrien og landets omdømme når de angriper internasjonale mål.

Angrepet er over i Nairobi

NAIROBI: Angrepet i Nairobi skal være avklart.

Foto: Robert Lutta / NRK

Skyting og selvmordsangrep

Ifølge politisjef Joseph Boinnet begynte angrepet rundt klokken 15 tirsdag, med eksplosjoner ved biler utenfor en bank, tett etterfulgt av et selvmordsangrep ved hotellobbyen.

En politioffiser i byen meldte at 15 er drept, kort tid etter at en ansatt ved et likhus i Nairobi opplyste til Reuters at dødstallet er på 14. Flere sykehus i byen har bedt blodgivere melde seg.

Det er foreløpig uklart om de ansvarlige for angrepet er blitt pågrepet. Overvåkningsbilder viser at det var minst fire personer involvert i angrepet.

Islamistgruppen selv hevder via sitt nyhetsbyrå Shahada at det er 47 som er drept.

Motstridende opplysninger

Innenriksminister Fred Matiang'i kunngjorde sent tirsdag kveld at alle bygningene i og rundt hotellanlegget som var rammet av angrepet fra ekstremistene, er blitt sikret, og at sikkerhetsstyrker var i gang med en avsluttende opprydningsaksjon.

– Jeg gjentar at situasjonen er under kontroll og at landet er trygt, sa han

TV-kanalen NTV rapporterer at det ble avfyrt nye skudd over en time etter ministerens utsagn.

Ida Titlestad Dahlback, NRKs korrespondent i Afrika, var på jobb sammen med NRKs fotograf Rogert Lutta da terroren igjen rammet Nairobi.

SE VIDEO: Ida Titlestad Dahlback, NRKs korrespondent i Afrika, var på jobb sammen med NRKs fotograf Robert Lutta da terroren igjen rammet Nairobi.

Nyhetsbyrået DPA skriver at en av deres reportere skal ha hørt nye, tunge skuddsalver og to nye eksplosjoner i det samme tidsrommet.

Mer enn tolv timer etter angrepet sier flere AP har snakket med, at de har familiemedlemmer som stadig gjemmer seg på åstedet.

Rettet mot amerikanere

Ifølge kenyanske myndigheter var målet for angrepet en amerikansk konferanse organisert av amerikanere ved Dusit hotell.

– Møtestedet for konferansen ble imidlertid endret i siste øyeblikk, sier sjef for antiterrorenheten i det kenyanske politiet (ATPU), Mawira Mungania.

Han tilføyer at angriperne mislykkes i å entre hotellet, og angrep derfor en nærliggende bygning. En amerikansk statsborger er blant de drepte. Blant de døde er også en britisk statsborger, ifølge Sky News.

CNN-journalisten Omar Nor, som dekker Somalia, skriver på Twitter at to somaliere er bekreftet døde etter angrepet.

Ambulanse i Nairobi

BEKREFTET: 14 mennesker er bekreftet døde i terrorangrepet i Nairobi.

Foto: Robert Lutta / NRK

Fryktelige scener

En politioffiser som har snakket med AP, sier at det etter det brutale angrepet lå igjen døde kropper nede i kafeen og i kontorlokalene ved hotellet. Ifølge ham var det ikke tid til å telle de døde etter angrepet.

– Det er fryktelig. Det jeg har sett er fryktelig, sier Charles Njenga, som overlevde angrepet.

– Jeg kunne ikke tro at jeg var i live. Smellet var så høyt og det ristet i hele komplekset, sier Enoch Kibet, som jobber som vaskehjelp på kafeen i komplekset.

Al-Shabaab har flere ganger gjennomført terroraksjoner i Kenya som har kostet hundrevis av mennesker livet. I 2013 ble 67 drept da flere gjerningsmenn stormet angrep kjøpesenteret Westgate i Nairobi, og i 2015 ble 148 studenter drept i et angrep på høyskolen Garissa University College.

Al-Shabaab sier angrepene er for å hevne utstasjoneringen av kenyanske tropper i Somalia, som har vært herjet av borgerkrig siden 1991.

Terrorangrepet i Nairobi skal være avklart

NRK: var rett i nærheten av angrepet.

Foto: Robert Lutta / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt