Presidenten i Burkina Faso avsatt i militærkupp

Ungdommen i Burkina Faso har kastet president Blaise Compaoré, som i dag gikk av etter at hæren har oppløst nasjonalforsamlingen.

Burkina Faso resident Blaise Compaore

Presidenten i Burkina Faso Blaise Compaoé skal være avsatt i et militærkupp.

Foto: THOMAS MUKOYA / Reuters

Det har vært et historisk drama i Burkina Faso det siste døgnet.

I går stod nasjonalforsamlingen i brann. I dag våknet folk opp uten å vite hvem som er president i landet.

– Compaoré er ikke lenger ved makten, sa oberst Boureima Farta i en tale til titusener av demonstranter som hadde samlet seg utenfor militærets hovedkvarter i hovedstaden Ouagadougou. Folkemengden svarte med jubel og applaus.

Hærsjefen har tatt over

Omtrent samtidig kunngjorde en annen høytstående offiser i en direktesendt TV-tale at Compaoré var avsatt. Få minutter senere kunngjorde Compaoré selv sin avgang og erklærte at han ikke lenger var landets president.

– Denne stillingen er nå ledig, het det i en kunngjøring fra presidentens kontor.

Det er ungdommen som har frontet demonstrasjonene den siste uken. 60 prosent av befolkningen er under 25 år. De har aldri opplevd å ha en annen president enn Compaoré.

Hærsjefen i Burkina Faso, general Honoré Traoré, overtar som landets leder.

Ifølge rapporter fra demonstrasjonene i formiddag var det flere i folkemengden som ropte på ham som ny leder. Hæren har lovet å konsultere alle parter i opprettelsen av den midlertidige regjeringen og at det skal holdes valg innen 12 måneder.

Opposisjonslederen Diabre sier til BBC at han er lettet over det som har skjedd i dag og at de er veldig glade for at deres krav endelig er hørt. Samtidig er det demonstranter som mener at hærsjefen står for nær Compaore og derfor er skeptiske til om maktskiftet vil føre til reelle endringer.

Gammel kuppmaker

Det lille vestafrikanske landet har de siste dagene vært rammet av store demonstrasjoner mot Compaoré, som har vært president siden han tok makten i et kupp for 27 år siden. Protestene brøt ut etter at han ville endre grunnloven slik at han kunne bli gjenvalgt enda en gang.

Etter at demonstrantene stormet nasjonalforsamlingen og den statlige TV-stasjonen torsdag, rykket hæren inn og kunngjorde at både nasjonalforsamling og regjering var oppløst.

President Compaoré nektet imidlertid å gå, men gikk derimot med på å skrinlegge grunnlovsforslaget.

Minst 30 personer er drept i de voldsomme sammenstøtene de siste dagene.

EU oppfordrer til fredelig løsning

Både EU og Burkina Fasos gamle koloniherre Frankrike har fulgt utviklingen nøye, og i en uttalelse fredag oppfordrer EU om at folket i Burkina Faso selv får avgjøre hvem som skal styre landet

– Alle løsninger må være resultat av bred konsensus og respekt for grunnloven, sier en EU-talsmann.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt