NRK Meny
Normal

Presidenten holder samtaler

Italias president Giorgio Napolitano er i gang med samtaler som skal løse regjeringskrisen etter at statsminister Romano Prodi leverte regjeringens avskjedssøknad.

President Giorgio Napolitano
Foto: PAOLO GIANDOTTI / AP

I dag har presidentene i Senatet og Dputertkammeret vært i Quirinale, presidentpalasset i Roma og gitt sine råd til Napolitano.

I morgen fortsetter konsultasjonene med parlamentariske ledere og partiledere

Prodi leverte presidenten avskjedssøknaden i går kveld, etter at to venstreradikale senatorer i en avstemning i Sentatet i går stemte mot regjeringens utenrikspolitikk.

Striden gjelder videreføring av Italias engasjement i Afghanistan og utvidelsen av en amerikanske flybase i Nord-Italia.

Avstemningen var ikke bindene, men gav Prodi et sterkt signal. Sentrum-venstreregjeringen har knappest mulig flertall i begge kamre nasjonalforsamlingen.

Prodi krever nå garantier fra regjeringspartienes representanter for å fortsette som statsminister, slik flere partier har oppfordret ham til.

Skjørt sammensatt

Ni partier deltar i sentrum-venstre-koalisjonen, som inkluderer alt fra moderate katolikker til kommunister.  De tre største partiene er Democratici di Sinistra (sosial-demokratene), Margherita (katolske) og Rifondazione Comunista (kommunist-partiet).

Koalisjonen er svært skjør, og det var ikke helt overraskende at en krise oppstod. Overraskelsen var at den kom så kjapt.

- Jeg aksepterer ikke et nytt mandat i blinde. Jeg vil ha et pansermandat. Jeg blir bare sittende hvis jeg er sikker på å ha et jernhardt flertall som gir meg mer handlingsrom.

- Jeg er ikke her for å be om barmhjertighet, sa Prodi i et møte med regjeringskolleger i går kveld etter avstemningen.

Flere partier inn?

Det knappe flertallet har gitt stor makt til regjerings-partienes representanter. Enkelte har derfor tatt til orde for å utvide kretsen av allierte.

De mest aktuelle er kristeligdemokraten Marco Follini, som mildt sagt ikke er begistret for Prodis forgjenger Silvio Berlusconi, og to senatorer fra et siciliansk småparti.

Det kristeligdemokratiske partiet UDC, som i tiår satt med regjeringsmakten, har heller ikke lukket døren for en form for samarbeid.

Men ifølge avisen La Repubblica utelukker Prodi å utvide regjeringsgrunnlaget.

Tre alternativer

President Napolitano har tre hovedalternativer. Mener han at Prodi har sterk nok støtte i nasjonalforsamlingen, kan han oppfordre Prodi til å danne en ny regjering eller be om en tillitsvotering.

Napolitano kan ta initiativ til en regjering ledet av såkalte teknokrater, slik det har vært før, eller be om en samlingsregjering. Han kan også oppløse nasjonalforsamlingen og utlyse nyvalg.

Prodis forgjenger Silvio Berlusconi har uttalt at han vil ha en teknokrat-regjering. Berlusconi  var i går en av de første som krevde Prodis avgang og har  gjort det klart at det er uakseptabelt om Prodi fortsetter.

Valgloven som ble vedtatt før valget i fjor og som Berlusconi-regjeringen sto bak,  har fått mye av skylden for den vanskelige politiske situasjonen. Det skal være bred enighet om behovet for en ny reform.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt