Presidenten av New Hampshire

Den republikanske senatoren John McCain vant delstaten New Hampshire for annen gang.

John McCain
Foto: Alex Brandon / AP

 - Først vil jeg takke min kone og mine syv barn, sa John McCain da han møtte sine støttespillere og tilhengere på valgvaken.

- Vi har vist hva et virkelig comeback er, erklærte ham.

TV: Dette er John McCain

LES: John McCain (R)

John McCains hjemmeside

Åtte år etter at han vant republikaneres nominasjon i delstaten første gang, gjorde han det igjen.

Og det med solid margin. For McCain ligger vel 7 prosent foran andremann, Mitt Romney.

 - Jeg har lyttet til dere, snakket med dere og av og til kranglet jeg med dere. Men jeg var ærlig og dere lyttet - så takk New Hampshire dypt fra mitt hjeret, uttalte McCain.

TV: John McCain: - Neste uke vinner vi igjen

Så mine venner, vi feirer én seier i natt og i morgen drar vi for å vinne en ny seier i Michigan.

Senator John McCain

- Folket i New Hampshire har fortalt oss igjen, at folk sender oss politikere ikke til Washington for å tjene oss selv, men for å tjene våre felles interesser og vår felles jobb.

 - Jeg dro dit for å tjene mitt land, og det har jeg fortsatt tenkt å gjøre hvis jeg får det privilegiet om å bli deres president, sa McCain og la til at de siste årene har lederne mistet tiltroen til folket.

 - Jeg vil gratulere alle kandidatene som har deltatt her, og alle deres hjelpere. De har jobbet for en sak de tror på og et land de elsker. Det fortjener respekt og takk, sa McCain.

McCain var av mange medier erklært ute av nominasjonsracet før jul, så derfor regnes New Hampshire som en stor personlig seier.

Målinger viser at han får støtte fra både registrerte republikanere og registrerte uavhengige velgere.

Gratulasjoner

Like før klokken 03 ringte Mike Huckabee og gratulerte McCain med seieren.

- Jeg har en god venn som hater å tape, og han har jeg gratulert i kveld, sa Mike Huckabee.

Også Rudy Giuliani og Mitt Romney skal ha telefonert og gratulert ham.

John McCain har av noen også blitt regnet for gammel med sine 71 år.

Han er heller ikke den beste taleren av dem som knriver i presidentkampen.

- Men han er ekte og folk vet hva de får,  mente CNNs valgeksperter da de analyserte resultatet.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt