Presidenten advarer mot borgerkrig

Presidenten i Jemen sier at opprøret i landet kan føre til borgerkrig dersom utviklinga fortsetter.

President Ali Abdullah Saleh sier at opprøret i Jemen kan utvikle seg til å bli en borgerkrig på grunn av det han kaller et kupp mot regimet, melder nyhetsbyrået AFP.

– Et hvert forsøk på å komme til makta ved hjelp av et kupp, vil føre til borgerkrig, sa han, henvendt til militæret, i et intervju på statlige fjernsyn.

Han kom med kraftige advarsler mot et slikt kuppforsøk.

– De som vil klatre til makta ved hjelp av kupp bør vite at dette ikke er et alternativ. Hjemlandet vil ikke bli stabilt, det vil bli borgerkrig – en blodig krig. Dette bør de være oppmerksomme på, sier han i en tale til militæret.

Titusenvis av demonstranter har aksjonert mot president Saleh og hans regjering siden midten av februar. De siste dagene har demonstrantene mottat massiv støtte fra store deler av hæren, samt flere diplomater og stammeledere.

I dag ble to soldater drept i sammenstøt mellom hæren, som mandag gikk over på opprørernes side, og elitehæren, som er lojale mot presidenten, melder AFP.

Flere ambassadører skifter side

Jemens president Ali Abdullah Saleh

Jemens president Ali Abdullah Saleh, som har regjert i Jemen i 32 år, er under voldsomt press.

Foto: Hani Mohammed / Ap

I går ettermiddag gikk Jemens ambassadører i Egypt og Den arabiske liga over til den raskt voksende opposisjonen, som krever at presidenten trekker seg. Avisa Gulf News daily rapporterer i dag at fem nye diplomater skifter side.

Flere høystående militære ledere har også varslet sin avgang i dag. Kravet om presidentens avgang blir dermed stadig sterkere.

Jemens ambassadører i Pakistan, Qatar, Oman og Spania, samt konsulen i Dubai, har bestemt seg for å vende presidenten ryggen, og i stedet støtte demonstrantene.

– Etter å ha venta lenge på at vårt hjemlands stemme og interesser skal vinne, har vi bestemt oss for å erklære vår fulle støtte til ungdommene og deres krav, sier diplomatene i en felles uttalelse.

Diplomatenes avgjørelse begrunnes med at utviklinga i landet truer Jemens harmoni og folkets sikkerhet, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Vi oppfordrer landets ledere, de kloke personene i hæren, offentlige institusjoner, tenkere og forskere til å la landets interesser og folkets interesser gå framfor deres personlige og familiære interesser, står det videre i uttalelsen.

Også fire av seks ansatte ved Jemens ambassade i Washington sier at de ikke lenger støtter president Saleh, og at de stiller seg bak folket, melder Al Jazeera.

Journalister legger ned arbeidet

Journalister som jobber for den statseide avisa «14. oktober» i byen Aden, som var hovedstad i det tidligere uavhengige Sør-Jemen, har bestemt seg for å stanse publiseringa av avisa for å støtte demonstrantene.

Avgjørelsen ble tatt for å beskytte mot instruksjoner fra landets informasjonsdepartement som kan påvirke avisas redaksjonelle linje, skriver AFP.

En av avisas journalister forteller at Ahmed Hobayshi, lederen for publiseringsselskapet som trykker avisa, har bestemt seg for å stoppe trykkeprosessen og andre distribusjonsjobber for å støtte journalistene.

Splittelse i hæren

I går gikk Jemens mest innflytelsesrike militære leder Ali Mohsen al-Ahmar ut og støttet demonstrantene.

I et intervju med den arabiske fjernsynskanalen Al Jazeera i går ba han presidenten om å trekke seg.

General Mohsen var en nær samarbeidspartner med president Saleh, og ikke nok med det, han var også hans halvbror. Støtteerklæringa til demonstrantene kom derfor overraskende på mange.

Store deler av militæret fulgte opp i løpet av gårsdagen, noe som har ført til en alvorlig splittelse i den jemenittiske hæren.

Stammeleder med støtteerklæring

Også en av de mektigste stammelederne i Jemen, Sadiq al-Ahmar, ga i går sin fulle støtte til de unge demonstrantene.

– For å unngå et blodbad i Jemen ber jeg om at presidenten går av i stillhet, sa han ifølge AFP, og la til at han vil bidra til en ærefylt avgang.

Fredag ble 52 demonstranter drept i voldelige sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker og demonstranter i hovedstaden. Denne hendelsen var dråpen som fikk begeret til å renne over for mange, og som førte til at flere vendte seg mot sin tidligere arbeidsgiver og sjef.

Demonstranter i Jemen

En ung gutt deltar i demonstrasjonene mot president Saleh i hovedstaden Sanaa i Jemen.

Foto: Khaled Abdullah / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt