NRK Meny
Urix forklarer

Presidentduell avgjør Frankrikes og Europas skjebne

PARIS (NRK): I kveld møtes de to presidentkandidatene Emmanuel Macron og Marine Le Pen til en TV-sendt debatt. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene i denne avgjørende og siste duellen.

France Election

DEBATT: I dette tv-studio møtes de to presidentkandidatene til en avgjørende debatt i kveld klokken 21. Begge har alt å vinne og mye å tape.

Foto: Eric Feferberg / AP

En ny etappe i normalisering av Nasjonal Front skjer i kveld. Da stiller partiets kandidat, Marine Le Pen, for første gang opp i presidentdebatten mellom de to gjenværende kandidatene på fransk TV. Det er en politisk høytidsstund, og en anledning til å avgjøre et valg til sin fordel.

Stor interesse

Fransk tv-publikum følger disse debattene som nordmenn ser på skistafettene i VM. Debatten i 2012 samlet 17,8 millioner tv-seere. Den sendes direkte på de to største tv-kanalene og den politiske 24-timers kanalen BFMTV.

FRANCE2017-VOTE-TV-DEBATE-MEDIA

POPULÆRT: Disse journalistene skal lede debatten. Forrige gang ble den fulgt av 17,8 millioner franske tv-seere.

Foto: ERIC FEFERBERG / AFP

I forkant av debatten har kandidatenes medierådgivere gått gjennom alle alternativene. Macrons organisasjon ville at en av de to journalistene skulle være en kvinne. Le Pens rådgivere blokkerte den kvinnelige journalisten som tv-kanalene foreslo som erstatning, før begge leirene ble enig om et kompromiss. Både regissør, lyssetning og til og med temperatur i studio har også vært diskutert.

Macrons dilemma

Emmanuel Macrons oppgave i kveld blir å forsvare sitt favorittstempel, samtidig som han klarer å mobilisere velgerne til å stemme på ham og hans politiske prosjekt; ikke at han kun er kandidaten som demmer opp for høyreekstremismen.

Skal Macron lykkes om president, må han også lykkes i kveld.

FRANCE2017-VOTE-EN MARCHE

MÅ OVERBEVISE: Emmanuel Macron er favoritt, men må overbevise i kveldens debatt.

Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP

Han vil ventelig gå i detalj på egne forslag og eget program, og angripe Le Pen på hennes. Særlig hennes vakling på økonomisk politikk og om Frankrike skal beholde euroen kan bli en viktig del av debatten. Samtidig må han parere Le Pen som kommer til angripe ham på hans fortid som bankmann hos Rothschild.

Andre viktig tema i debatten blir skole, forholdet til Europa og kampen mot terror.

Le Pens muligheter

Nasjonal Front og Marine Le Pen har alt å vinne i denne debatten. De ligger fortsatt rundt 20 prosent bak Macron på meningsmålingene, men kan bruke debatten til å flytte fransk politikk over på deres domener som innvandring, sikkerhet, grensekontroll og nasjonal identitet.

Klarer Le Pen å bringe Macron ut av fatning, vil hun også framstå på sikt som et klart alternativ i framtiden. Skulle det gå virkelig galt for hennes motkandidat, kan det tippe hele valget.

France Election

SLIK VIL HUN FRAMSTÅ: Marine Le Pen og partiet Nasjonal Front forsøker å fjerne seg fra den høyreekstreme bakgrunnen partiet har.

Foto: Thibault Camus / AP

Samtidig vil hun og partiet være opptatt av å ikke framstå for aggressivt og på den måten gå i farens fotspor som en provokatør på ytre høyre. Hun har brukt mye av valgkampen og tiden i forkant på å distansere seg og partiet fra den arven, med blandet hell.

Debatter som huskes

Historikere og statsvitere debatterer på sin side hvor avgjørende disse debattene er for det endelig utfallet. Sikkert er det at det alltid er øyeblikk som går inn i det franske kollektive minnet og den politiske historien.

I 1974 vant høyrekandidaten Valérie Giscard d`Estaing debatten og valget mot sosialistenes François Mitterrand med sin setning: «Du har ikke, Monsieur Mitterand, monopol på hjertelaget». Mitterand fikk sin revansj på Giscard i 1981 og satt Jacques Chirac ut av spill i 1988.

TOPSHOT-FRANCE2017-VOTE-TV-DEBATE

FOR HISTORIEN: Seks ganger tidligere har kandidatene møttes til debatt foran avgjørende valgdagen.

Foto: - / AFP

Nicolas Sarkozy på sin side vant over Ségolène Royal i 2007 der han framstod som en rolig kandidat da Royal mistet temperamentet (i en debatt om handikappedes rettigheter), men ble selv stilt sjakk matt av François Hollande som lanserte en tirade som begynte med «Moi, Président» som handlet om alt han skulle gjøre annerledes enn den da upopulære Sarkozy i 2012.

Ny æra

Debatten i kveld markerer uansett en ny tid i fransk politikk. Ingen av de to debattene tilhører de gamle, dominerende partiene. Ingen av dem har deltatt i en slik debatt tidligere og begge har et ønske om å innta Elyséepalasset etter søndagens valg.

Den kommer til å være i over to timer, og Marine Le Pen har allerede overgått sin far, Jean-Marie Le Pen. For den eneste gangen debatten ikke fant sted, var i 2002. Da gikk han overraskende gikk videre, men motkandidat Jacques Chirac nektet å stille opp.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt