NRK Meny
Normal

President Thein Sein tar ikke gjenvalg

President Thein Sein (70) stiller av helsemessige årsaker ikke til gjenvalg i Myanmar, opplyser en talsmann.

Myanmars president Thein Sein

Thein pensjonerte seg fra generalstillingen og tok vervet som president i sivil regjering i 2011. Han stiller ikke til gjenvalg i november.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Thein Sein (70) satt tidligere i militærjuntaen som styrte det daværende Burma, og han ble juntaleder i 2004.

Seks år senere hengte han uniformen i skapet og stilte til valg for de militæres parti, Det forente solidaritets- og utviklingspartiet (UDSP).

Partiet vant valget, som ble boikottet av opposisjonen og fordømt av omverdenen. Thein Sein ble deretter utnevnt til president.

Første legitime valg

Thein pensjonerte seg fra generalstillingen og tok vervet som president i sivil regjering i 2011.

Myanmar hadde inntil da vært styrt av et av verdens mest undertrykkende militærregimer, og befolkningen hadde gjennomlevd en av verdens mest alvorlige humanitære- og menneskerettighetskriser.

Thein har de siste årene innledet en forsiktig reformprosess, løslatt politiske fanger og slakket noe på pressesensuren, men kritiske røster mener nå at reformene har stanset opp.

Første legitime valg

Opposisjonen i landet, ledet av fredsprisvinner Aung San Suu Kyis parti NLD, har lenge vært i tvil om de skulle boikotte valget i november, men besluttet sist helg å delta.

Landets grunnlov hindrer henne fortsatt i å bli landets president. Valget 8. november kan bli landets første legitime valg på 25 år.

Mot hverandre står regjeringspartiet USDP, som for det meste består av militæroffiserer, og partiet til Aung San Suu Kyi.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt