NRK Meny
Normal

Kabila vant valget i Kongo

Joseph Kabila er gjenvalgt som president i Kongo, opplyser landets valgkommisjon. – Det er jeg som er vinneren, sier opposisjonslederen.

Kabila-tilhenger holder opp plakat etter at det ble klart at Kabila vant valget i Kongo

En tilhenger av president Joseph Kabila viser sin støtte foran regjeringspartiets hovedkvarter i Kongos hovedstad Kinshasa.

Foto: STRINGER / Reuters

Joseph Kabila valg Kongo

Kongos gjenvalgte president Joseph Kabila har grunn til å smile.

Foto: GWENN DUBOURTHOUMIEU / Afp

Valget fant sted 28. november, og fredag ble resultatet endelig kunngjort etter flere forsinkelser. Det ble opprinnelig meldt at valgresultatet ville være klart 6. desember.

Valgkommisjonen har begrunnet forsinkelsene med at resultatene måtte dobbeltsjekkes. Tidligere har valgprognoser vist om lag det samme resultatet.

Ifølge valgkommisjonens sjef Daniel Mgoy Mulunda har Kabila fått 49 prosent av stemmene, mens hans nærmeste rival, opposisjonsleder Etienne Tshisekedi, fikk 32,3 prosent.

– Valgkommisjonen registrerer at Joseph Kabila har oppnådd majoritet med 8,880,944 stemmer, eller 48,97 prosent, sier Daniel Ngoy Mulunda.

Etienne Tshisekedi Kongo valg

Opposisjonsleder Etienne Tshisekedi nekter å anerkjenne valgresultatet.

Foto: FINBARR O'REILLY / Reuters

– Det er jeg som er president

Som ventet nekter opposisjnsleder Etienne Tshisekedi å godta valgresultatet.

– Jeg anser disse resultatene som en provokasjon mot det kongolesiske folket. Som en konsekvens anser jeg meg selv fra i dag av som Kongos valgte president, sier opposisjonskandidat Etienne Tshisekedi til radiokanalen RFI.

– Jeg ber dere stå sammen bak meg som én mann for å møte hendelsene som kommer, sa Tshisekedi til tilhengerne sine fredag etter å ha avvist valgresultatet som «helt uakseptabelt».

Han ga også verdenssamfunnet beskjed om å «finne en løsning»

Arvet makten

Joseph Kabila arvet makten etter hans far Laurent-Désiré Kabila. ble drept i 2001.

Situasjonen i det sentralafrikanske landet har de siste dagene vært svært spent i påvente av valgresultatet. Forrige lørdag ble minst 18 mennesker drept i valgrelatert vold, ifølge Human Rights Watch.

Den verste episoden skjedde da tolv personer skal ha blitt drept idet presidentens garde åpnet ild mot demonstranter i Kinshasa.

Også på valgdagen ble flere mennsker drept, og Kongo-ekspert Morten Bøås har tidligere sagt til NRK.no at han tror valgresultatet kan føre til ytterligere uroligheter i landet, uavhengig av hvem som vinner.

Ny valgordning

Årets valg har blitt omtalt som mer spennende enn tidligere valg. Til tross for at Kabila ble ansett for å være favoritt, var det ifølge Bøås langt fra avklart hvem som kom til å vinne på forhånd.

En ny valgordning, innført av Kabila, fastslo at årets valg skulle avgjøres over én omgang. Dette åpnet for at Kabila hadde muligheten til å vinne med bare et par - og - tyve prosent av stemmene, noe som hadde gitt Kabila et svekket mandat.

Dette ble altså ikke tilfellet, men Kabilas klare valgseier kan få opposisjonen til å rope om valgfusk, ifølge Bøås.

Begge har erklært seg som vinnere

Både Kabila og Tshisekedi har erklært seg som vinnere av valget, og opposisjonen har allerede varslet at den ikke kommer til å godta at Kabila har vunnet ettersom de mener valget var preget av fusk.

Fredag formiddag var butikker stengt og gater nærmest folketommer i hovedstaden Kinshasa. Sikkerhetsstyrker var utplassert i flere bydeler, og valgkommisjonens kontorer var omringet av væpnede vakter.

– Det er umulig for oss å leve som normalt. Vi er alle bekymret for resultatene, sier Clementine Luembe, som til daglig jobber som gateselger i Kinshasa.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt