Trump landet i India og møtes med entusiasme

Donald Trump ble hyllet på verdens største cricket-stadion i hjemstaten til Indias statsminister. De to landenes lederne har mye til felles. Før valget i India i fjor kopierte Narendra Modi slagordet til Trump og lanserte «India First».

Sardar Patel Stadium in Motera, on the outskirts of Ahmedabad.

Tusener hyllet Donald Trump og Narendra Modi på verdens største cricket-stadium Sardar Patel utenfor byen Ahmedabad.

Foto: MONEY SHARMA

Festlighetene i byen Ahmedabad kalles «Kem Chho Trump?», som betyr «Hvordan har du det, Trump?» Det er et svar på en massemønstring til ære for Modi i Houston i fjor med overskriften «How are you, Modi?»

– Amerika elsker India, erklærte Trump i sin tale på Sardar Patel-arenaen i Ahmedabad.

Donald Trump taler på Sardar Patel Stadium i Motera utenfor byen Ahmedabad

Donald Trump taler på Sardar Patel Stadium.

Foto: MONEY SHARMA

Trump får en mottakelse som ikke alltid blir ham til del på reiser til utlandet. Han har ofte blitt møtt med avmålte håndtrykk og demonstrasjoner.

Når han nå er komme til India er det ventet flere varme omfavnelse fra statsminister Narendra Modi og folkelig hyllest over alt.

– Modi fortalte meg at det kommer til å være 7 millioner mennesker langs gatene fra flyplassen til stadion, sa Trump i et møte med pressen før avreise.

Indiske mediere opererte med mer moderate anslag før Trump kom, men det var minst 100.000 mennesker til stede under Trumps tale. Mangfoldige tusener kranset også innfartsveien fra flyplassen til velkomstseremonien.

Vil du ha nyhetsbrev fra Utenriksredaksjonen – bestill her

– Mye støy og skryting

India har lenge forberedt besøket. Det er hengt opp store mengder med plakater med bilde av Trump og Modi i Ahmedabad. Det er også reist en 500 meter lang mur langs veien fra flyplassen. Kritikerne mener muren skal blokkere sikten til et stort slumområde.

Bombehunder sjekker en scene i Gujarat-provinsen før Melania og Donald Trump kommer på besøk.

Bombehunder sjekker en scene i Gujarat-provinsen før Melania og Donald Trump kommer på besøk.

Foto: SAM PANTHAKY

– Det blir fargerikt. Det blir mye støy og skryting, noe som passer Trump godt, sier Tanvi Madan til nyhetsbyrået AP. Hun er forsker ved Brookings instituttet i Washington D.C.

Hun sier Trump vil bli mottatt som en konge, men amerikanske presidenter er ofte blitt hyllet under sine besøk til India. Jimmy Carter fikk en by oppkalt etter seg: Carterpur.

Neppe framgang i handelssamtaler

Men bak all viraken er det også alvorlige politiske temaer som skal behandles. India sliter med lav økonomisk vekst. Det pågår en handelskonflikt mellom de to landene.

Trump har innført toll på stål og aluminium fra India. Svaret ble høyere indisk toll på amerikanske landbruksprodukter og restriksjoner på innførsel av medisinsk utstyr fra USA.

Og det ble igjen møtt med at USA opphevet Indias status som foretrukket handelspartner.

Selv om handel er på agendaen, har Trump tonet ned forventningene og til Indias store skuffelse sagt at han vil vente til senere med en mer omfattende handelsavtale.

Taj Mahal premises, where U.S. President Donald Trump and first lady Melania Trump are expected to visit, in Agra, India, February 2020

USAs presidentspar besøker også minnesmerket Taj Mahal i Agra på sin todagers reise til India.

Foto: RUPAK DE CHOWDHURI

Omstridt statsborgerskapslov

Modi kan trenge festlighetene og viraken under besøket. Det er uro og protester i India mot regjeringens hindunasjonalistiske statsborgerlov som gir færre rettigheter til muslimske innvandrere.

Loven åpner for at alle innvandrere som kommer fra land der de risikerer religiøs forfølgelse, kan få statsborgerskap, bortsett fra muslimer. Det omfatter ikke minst millioner av muslimer som har bodd i generasjoner i India uten at de har papirer på det.

Trump pleier ikke å kritisere andre ledere for brudd på menneskerettighetene når han er på reise, men en tjenestemann i Det hvite hus sier at Trump vil fortelle Modi at USA forventer at India respekterer demokratiske tradisjoner og religiøse minoriteters rettigheter.

Protester mot ny statsselskapslov i India

Protester mot ny statsselskapslov i Amritsar i India søndag.

Foto: NARINDER NANU

Uenighet om Kashmir

Trump ventes også å ta opp Kashmir-konflikten, der han til Indias fortørnelse tidligere har tilbudt seg å mekle mellom India og Pakistan.

India mener ingen andre har rett til å blande seg inn i saken.

Men det er ikke ventet at uenighet skal prege den offisielle delen av besøket. Da de møttes i USA i fjor gikk de to lederne på scenen hånd i hånd i omgivelser som kunne minne om en rockekonsert. Det blir ikke mindre festivitas i India.

Les mer om Kashmir-konflikten her.

SISTE NYTT

Siste nytt