To av tre synes Trump gjør en dårlig jobb

Trusler om krig med Nord-Korea, kontroversielle uttalelser om hjelp til orkanofre og tvetydig holdning til hvite nasjonalister. Trump møter motvind hos velgerne om dagen.

dtrump

UPOPULÆR: USAs president Donald Trump får så hatten passer av velgerne i en fersk meningsmåling.

Foto: Mandel Ngan / AFP

Det er nyhetsbyrået Associated Press som i samarbeid med senteret National Opinion Research Center har gjennomført en spørreundersøkelse om hvordan president Donald Trump oppfattes. Lesningen er neppe egnet til å glede medarbeiderne i Det hvite hus.

  • Kun 24 prosent av de spurte mener USA er på vei i riktig retning.
  • 67 prosent mener presidenten gjør en dårlig jobb.
  • Nesten 70 prosent mener presidenten ikke viser god dømmekraft.

President Trump får stryk av et flertall i undersøkelsen på en rekke saksfelter. Utenrikspolitikk, innvandring og håndtering av rasemotsetninger er blant områdene der mer enn 60 prosent av de spurte mener presidenten gjør en for dårlig jobb.

Også mange republikanere ser ut til å miste troen på Trump. Rundt én av tre republikanere svarer i undersøkelsen at presidenten gjør en dårlig jobb.

– Det er skummelt av vi i 2017 ser ut til å gå i feil retning når det gjelder splittelse, sier Tracy Huelsman, som beskriver seg selv om moderat republikaner, til AP.

En trøst kan være at en annen politisk institusjon gjør det enda dårligere i målingen. Kun 18 prosent av de spurte mener Kongressen gjør en god jobb.

Kontroverser på rekke og rad

Målingen kommer etter en sommer der det til tider har vært turbulens både i og rundt Det hvite hus. Ut av kontorene sine forsvant stabssjef Reince Priebus, pressesekretær Sean Spicer, Spicers erstatter Anthony Scaramucci (etter 10 dager i jobben) samt toppstrateg Steve Bannon. I slutten av september måtte helseminister Tom Price gå av etter hyppig å ha brukt privatfly på skattebetalernes regning.

The American Conservative Union holds its 2017 Conservative Political Action Conference (CPAC).

Reince Priebus (t.v.) måtte overlate stillingen som president Donald Trumps stabssjef til den pensjonerte John F. Kelly (t.h.) i sommer.

Foto: Mike Theiler Molly Riley / AFP

Den nye stabssjefen John F. Kelly ser ut til å ha brakt litt mer orden i Trumps rekker. Det har ikke forhindret flere kontroverser den siste tiden.

Det vakte for eksempel oppsikt at Trump la skylden på «begge sider» etter sammenstøt mellom nasjonalister og nynazister på den ene siden og antifascister på den andre i byen Charlottesville i Virginia.

Trump fikk også kritikk for hvordan han håndterte – eller ikke håndterte – orkankatastrofen på Puerto Rico i september.

Den spente situasjonen rundt Nord-Korea og landets atomvåpenprogram har også frambrakt en uvanlig form for diplomati fra den amerikanske presidenten. Trump har flere ganger hintet om mulige militære reaksjoner, og han kalte president Kim Jong Un det nedsettende «Rocket Man» i en tale i FN. Det vakte også oppsikt at Trump nærmest undergrav sin egen utenriksminister på Twitter mens sistnevnte forhandlet med Nord-Korea for om mulig roe ned situasjonen.

Laster Twitter-innhold

Andre målinger noe bedre for Trump

Målingen som er utført av AP-NORC er blant de aller dårligste for Trump den siste tiden. Nettstedet fivethyrtieight samler opp ulike målinger omkring presidentens popularitet, og sammenstillingen viser at snittet av målingene ser noe bedre ut for Trump enn den siste målingen fra AP-NORC.

Likevel er det liten tvil om hvilken vei det har gått siden Trump overtok presidentembetet i januar. Den gang mente rundt 41 prosent av amerikanerne at Trump gjorde en dårlig jobb. Nå viser snittet av målingene at drøyt 56 prosent av de spurte mener det samme.

SISTE NYTT

Siste nytt