NRK Meny
Normal

Kinas president advarer mot korrupsjon

Kinas president Hu Jintao løftet pekefingeren mot korrupsjon da han fredag holdt hovedtalen i anledning det kinesiske kommunistpartiets 90-årsfeiring.

TOPSHOTS-CHINA-POLITICS-PARTY-ANNIVERSARY TOPSHOTS-CHINA-POLITICS-PARTY-ANNIVERSARY

FEIRING: Mennesker vifter med det kinesiske flagget i forbindelse med kommunistpartiets 90-års jubileum.

Foto: STR / Afp

– Korrupsjon kan koste partiet folkets støtte og tillit, sa Hu til partiledere og kadre som var samlet i Folkets store hall for å feire at det er 90 år siden partiet ble stiftet.

Han påpekte at partiet lider under voksesmerter, og at medlemmene må være mer disiplinerte enn noensinne.

– Hele partiet står overfor voksesmerter, sa han og viste til at inkompetanse hos noen medlemmer og avstand mellom partiet og folket hadde skapt problemer.

– Det er viktigere enn noensinne for partiet å pålegge medlemmene disiplin, sa han, ifølge NTB.

CHINA-POLITICS-PARTY CHINA-POLITICS-PARTY

JUBILEUM: Hu Jintao (t.h.), Kinas president og generalsekretær for kommunistpartiet, holder en tale i forbindelse med 90-års jubileumet. Til venstre statsminister Wen Jiabo.

Foto: PETER PARKS / Afp

80 millioner medlemmer

Det kinesiske kommunistpartiet, som er verdens største politiske parti, har nylig passert 80 millioner medlemmer , opplyste en talsmann for partiet tidligere denne måneden.

Presidenten snakket også om kommunistpartiet må bruke sitt jerngrep til å sørge for at den økonomiske veksten fortsetter, ikke avtar, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Utvikling er av aller høyeste viktighet, og stabilitet er den viktigste oppgaven, sa Hu Jintao i talen.

– Uten stabilitet kan ingenting oppnås.

Bølge av propaganda

Kina lanserte «en bølge av propaganda» i ukene før jubileumet, ifølge Reuters.

Filmer har blitt produsert, og Beijing har blitt dekket med bannere for å hylle fremgangen som har blitt gjort siden revolusjonen i 1949, melder Reuters.

De siste månedene har likevel også blitt markert med arrestasjoner av dissidenter, og enkelte av dissidentene som har blitt satt fri, som Hu Jia, har blitt satt i husarrest.

Amnesty har også anklaget landet for å forfølge menneskerettighetsadvokater i landet, noe som har ført til at enkelte av landets innbyggere har etterlyst en demonstrasjonsbølge på nettet, i stil med demonstrasjonsbølgen som har herjet i arabiske land denne våren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt