Powell støtter Obama

USAs tidligere utenriksminister Colin Powell gir sin støtte til Barack Obama i presidentvalget - selv om han selv er republikaner.

Colin Powell og Barack Obama

Colin Powell, president George W. Bush sin utenriksminister mellom 2001 og 2005, gir sin støtte til Barack Obama i presidentvalget.

Foto: Susan Walsh / AP

Det har gått rykter denne uken om at Powell skulle gi sin støtte til Obama på NBC-programmet Meet the Press, og det gjorde han.

Powell, tidligere forsvarssjef, general i USAs hær og en av hovedmennene under Gulfkrigen i 1990 og 1991, var president George W. Bush' utenriksminister (2001-2005), og siden han gikk av har han vært en kritiker av amerikanernes krigføring i Irak.

Colin Powell

Colin Powell ser lederegenskaper hos begge kandidatene.

Foto: ALESSIA PIERDOMENICO / REUTERS

I juli 2007 avslørte Powell han han hadde brukt to og en halv time på å overtale president Bush til ikke å invadere Irak, uten å lykkes.

NRKs USA valg-TV

Vurdert som McCains VP-kandidat

John McCain, republikanernes presidentkandidat, støtter krigen og mistet dermed støtten fra Powell.

Helt siden 13. august har det vært spekulert i om Powell kom til å gi sin støtte til demokratenes kandidat. Da hevdet valgekspert Bill Kristol i Fox News at Powell kom til å tale på Demokratenes landsmøte. Den 23. august hevdet den politiske avisen Politico at Powell ble vurdert som McCains visepresidentkandidat.

I februar sa Powell at han kom til å støtte "den kandidaten jeg mener kan gjøre den beste jobben for Amerika - om det er en demokrat eller en republikaner eller en uavhengig."

Video: USAs tidligere utenriksminister og forsvarssjef Colin Powell sier han vil stemme på Barack Obama.

Knusende for McCain?

CNNs ekspertpanel spekulerte i Powells støtte tidligere denne uken, i forbindelse med at Obama fikk storavisene Washington Post, Los Angeles Times og Chicago Tribunals støtte. Ingen av ekspertene, selv ikke Chicago Tribunals redaktør, trodde avisenes valg ville spille noen rolle for de amerikanske velgerne.

Men de var alle enige om at Powells støtte ville bety mye. Republikanerne mister nå en tungvekter som kan dra med seg mange tvilende velgere over til Obama.

På Meet the Press sa Powell at han var bekymret over høyrevridningen det republikanske partiet nå tar under McCain og hans «running mate» Sarah Palin - som Powell mener ikke er klar til å bli president.

John McCain

John McCain ventet at Colin Powell kom til å støtte Barack Obama.

Foto: CHIP SOMODEVILLA / AFP

- Obama inspirerer

Obama, derimot, har kvalitetene Powell ser etter i en leder, blant annet på grunn av hans "evner til å inspirere."

- Blir Obama valgt den 4. november har alle amerikanere grunn til å være stolte, ikke bare afro-amerikanere, sa Powell på programmet.

Powell mener at både McCain og Obama er klare til å lede landet.

- Begge er patrioter som er dedikerte til landet, og begge vil være gode presidenter.

- Men jeg tror absolutt at vi på dette tidspunktet i USAs historie trenger en president... som ikke i bunn og grunn bare vil videreføre politikken som er ført de siste årene, sa Powell.

Se Colin Powell på Meet the Press på MSNBCs nettsider

McCain: - Dette var ventet

McCain stilte på Fox News da Powells støtte til Obama var klar, og han fortalte at han "alltid har beundret og respektert general Powell."

- Vi har vært venner lenge. Dette kommer ikke som noen overraskelse, sa McCain og trakk frem støtten han selv får fra tidligere utenriksministre som Henry Kissinger, James Baker og Lawrence Eagleburger.

NRKs spesialmagasin om USA-valget

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt