Plastposebruken ned 80 prosent

Ett år etter at Skottland innførte en plastposeavgift på 50 øre i butikkene, er bruken av plastposer redusert med 80 prosent. Nå kommer England etter.

Britain Carrier Bag Charge

PLASTPOSEAVGIFT INNFØRT: Nå koster det 5 pence for en plastpose i England.

Foto: Kirsty Wigglesworth / Ap

Det er en populær myte at skottene er gjerrige, men om det er det det handler om når de ikke er villige til å betale 50 øre for en plastpose i butikkene er usikkert.

Faktum er uansett at bare ett år etter at Skottland innførte plastposeavgiften er bruken gått ned med 650 millioner poser, ifølge avisen The Guardian. Enkelte butikkjeder melder om enda større nedgang.

90 prosent hos supermarkedkjeden Asda og hele 100 prosent hos Sainsbury's. Noe som har medført at de ikke lenger tilbyr plastposer til kundene.

Miljøsuksess

Miljøvernministeren i Skottland, Richard Lochhead, sier poseavgiften er en ubetinget suksess og viser at landet er villig til å tenke på miljøet, redusere søppelmengden og kutte karbonutslipp.

Kanskje hjelper det også på skottenes vilje til å kutte posebruken at pengene butikkene får inn ved posesalg ikke går til avgifter for staten, men må brukes på miljøtiltak.

Globalt er forbruket av plastposer et stort miljøproblem. Ikke minst fordi mange av posene ender opp i naturen hvor plasten bruker hundrevis av år på å brytes ned. Fugler, fisk og andre dyr spiser så plasten eller setter seg fast i den.

EU har derfor bestemt at bruken av plastposer skal halveres innen 2019.

For knappe to uker siden innførte også England en poseavgift på 50 øre for alle større butikker, mens de mellomstore og små slipper unna. Miljøpolitikere og miljøbevegelsen frykter at de ikke vil oppnå samme effekt som tilsvarende land.

Annerledeslandet Norge

Her hjemme vraket regjeringen og samarbeidspartiene den omstridte poseavgiften i våres. Avgiften skulle først og fremst gi inntekter til staten, men ble vraket med begrunnelsen at den ikke ville gitt stor miljøeffekt.

Samme dag som England innførte poseavgiften for to uker siden, skrev Miljøverndirektoratet at nordmenn har bruk for plastposer fordi de bruker 82 prosent av posene til å kaste avfallet sitt i. 15 prosent gjenvinnes til nye plastprodukter. Bare tre prosent går med restavfallet til energiutnyttelse.

Miljødirektoratet mener derfor at EU-regelverket har liten relevans for oss.

Poseavgift unødvendig her til lands

Leder i Naturvernforbundet Lars Haltbrekken er for en avgift for å redusere bruken, men sier samtidig at folk i Norge stort sett ikke kaster plast i naturen. Det er derfor ikke et stort miljøproblem.

Han får støtte fra seniorrådgiver i Bellona, Olaf Brastad. Det er ikke plastposene i seg selv som utgjør det store miljøproblemet her til lands.

– En idé kunne være at fortjenesten butikkene fikk av dagens plastpose salg ble satt inn i ett miljøfond mot forsøpling, mener Brastad.

SISTE NYTT

Siste nytt