NRK Meny
Normal

Portugiser seiler fram som favoritt til å bli ny generalsekretær i FN

António Guterres har tatt en solid ledelse, og ser ut til å bli FNs nye generalsekretær ifølge The Guardian. Men han kan bli blokkert av Russland.

Antonio Guterres fra Portugal seiler fram som favoritt til å bli ny generalsekretær

FNs tidligere høykommissær for flyktninger, António Guterres, ligger an til å kunne bli FNs nye generalsekretær. Så lenge Russland ikke stiller seg i veien.

Foto: © Denis Balibouse / Reuters / Reuters

Det er den britiske avisen The Guardian som skriver at Guterres har tatt en sterk ledelse i kampen om å ta over etter Ban Ki-moon som generalsekretær.

Guterres har tidligere vært Portugals statsminister og FNs høykommissær for flyktninger.

Kan blokkeres av Russland

Slovakias utenriksminister Miroslav Lajcak ligger på andreplass

Russland ønsker seg en generalsekretær fra Øst-Europa, og Miroslav Lajcak fra Slovakia oppfyller disse kriteriene.

Foto: ATTILA KISBENEDEK / Afp

Etter tredje stemmerunde i Sikkerhetsrådet på mandag ligger Guterres sterkt an, skriver avisen. Miroslav Lajcak, Slovakias utenriksminister, følger etter på andreplass etter siste stemmerunde.

– Guterres har lang erfaring fra UNHCR og vil være en god kandidat til å håndtere migrasjonskrisen i verden, sier Seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) Niels Nagelhus Schia til NRK

Pressebilde av Niels Nagelhus Schia

Guterres er godt skikket til å håndtere migrasjonskrisen, mener Niels Nagelhus Schia i NUPI.

Foto: Christopher Olssøn / Christopher Olssøn

Diplomater som The Guardian har snakket med forteller at det eneste som kan hindre Guterres fra å få jobben er et veto fra Russland, som er et fast medlem av Sikkerhetsrådet og har derfor veto-stemme.

Før tredje stemmerunde i Sikkerhetsrådet hadde Guterres kun to stemmer imot, men han har nå tre etter mandagens runde. Schia tror dette kan være på grunn av Russland som ønsker seg en generalsekretær fra Øst-Europa.

– Russland sitt ønske har hele veien vært å få en generalsekretær fra Øst-Europa. Tiden vil vise om de er for eller imot Guterres eller om han kan fungere som et kompromiss, forteller Schia.

Forhåndsfavoritt kan trekke seg

Irina Bokova fra Bulgaria er eneste kvinne som blir gitt en sjanse

Mange håper på at FN får sin første kvinnelige generalsekretær. Irina Bokova ser ut til å være den eneste med en reell sjanse.

Foto: MIKE SEGAR / Reuters

På forhånd har det vært ventet at FN kunne ende opp med sin første kvinnelige generalsekretær, men forhåndsfavoritten Helen Clark fra New Zealand har visstnok kun fått fem stemmer.

– Til neste runde vil mest sannsynlig flere kandidater trekke seg. Til og med Helen Clark vil vurdere å trekke seg etter å ha fått åtte stemmer imot seg, sier Schia.

Den eneste kvinnen som blir gitt en reell sjanse av The Guardian er Irina Bokova fra Bulgaria.

Valg bak lukkede dører

FN har denne gangen tatt historiske skritt og åpnet opp den vanligvis hemmelige prosessen med å velge ny generalsekretær. Kandidatene har også deltatt i en åpen debatt.

Til tross for at prosessen har vært mer åpen enn tidligere er selve avstemmingen i Sikkerhetsrådet hemmelig og foregår bak lukkede dører.

– Det har blitt snakket mye om hvor åpen prosessen har vært, men til syvende og sist er det jo lukket. Det er kun lekkasjer om stemmene som kommer ut, forteller Schia.

På nåværende tidspunkt er ikke stemmene markert, men ved tidligere valg har man etter noen stemmerunder begynt å markere stemmesedlene. Da vil de faste medlemmene av Sikkerhetsrådets stemmer bli markert slik at kandidatene får vite om de har veto-stemmer for eller imot seg.

Sikkerhetsrådet i FN

De faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd har til enhver tid mulighet til å blokkere en kandidat.

Foto: ANDREW KELLY / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt