Hopp til innhold

Soldater i gatene for første gang siden diktaturet

Tre mennesker omkom da det brøt ut brann i et supermarked som ble plyndret i Chiles hovedstad Santiago. For første gang siden Pinochet-diktaturet tok slutt i 1990, er soldater ute i gatene.

Opptøyer i Santiago i Chile

De voldsomme protestene startet fredag kveld i Chiles hovedstad Santiago, i protest mot høyere priser på T-banen. Lørdag fortsatte protestene med brenning av bål i gatene og hærverk.

Foto: Esteban Felix / AP

Chile har innført portforbud i hovedstaden Santiago etter de alvorligste opptøyene i landet på flere tiår.

Selv om den chilenske regjeringen har trukket tilbake vedtaket om å øke prisene på kollektivtransport, fortsetter protestene.

Over 300 mennesker er arrestert og natt til søndag døde tre mennesker som følge av opptøyene.

– To brant til døde og den tredje ble kjørt til sykehus med store skader og døde senere, opplyser Santiagos borgermester, Karla Rubilar.

President Sebastian Piñeras høyreorienterte regjering skrudde nylig opp prisen på en metrobillett fra ca 10,50 kroner til 11 kroner på grunn av økte drivstoffpriser.

Dyrere kollektivbilletter startet protestene, men demonstrantenes sinne har røtter i økte sosiale og økonomiske problemer i landet, skriver nyhetsbyrået Reuters. Protestene har rystet Chile som har vært et av Latin-Amerikas mest stabile land.

vnGNLebN4Y4

Soldater i gatene i Chiles hovedstad Santiago for første gang siden diktaturets slutt i 1990.

Foto: IVAN ALVARADO

Soldater i gatene for første gang siden diktaturet

Lørdag patruljerte soldater i gatene i hovedstaden etter at det ble erklært unntakstilstand i byen. Ifølge nyhetsbyrået Ap har ikke det skjedd siden general Augusto Pinochets regime tok slutt i 1990.

– Å sette inn militæret i et land som Chile har stor symbolsk betydning. Det tok lang tid før president Piñera kom på banen, men det tok ikke lang tid før han satte inn militæret. Militæret er ikke opplært til å håndtere demonstrasjoner for å få roet situasjonen, så det kan være ganske alvorlig, sier Benedicte Bull, professor ved Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo til NRK.

Mz-VpLQO-MU

En syklist passerer en brennende avfallscontainer i Chiles hovedstad, Santiago.

Foto: IVAN ALVARADO

– Politikerne snur ryggen til oss

Natt til søndag ble flere busser og T-bane stasjoner satt i brann og det var sammenstøt mellom demonstranter og opprørspoliti flere steder.

– Vi er lei av at myndighetene herjer med oss. Politikerne gjør bare det de har lyst til og snur ryggen til oss, sier den 29 år gamle sosiologen Javiera Alarcon som protesterte foran presidentpalasset til nyhetsbyrået Reuters.

Chile har høyest inntekt pr innbygger i Latin-Amerika. Men mange chilenere er svært misfornøyde med utviklingen i landet. Mens prisen på levekostnader har økt, har ikke lønninger og pensjoner steget like mye.

– Chile er et av de mest ekstreme markedsstyrte land en kan tenke seg hvor det er veldig få begrensinger for markedet. Helsetjenester, pensjoner og de fleste offentlige tjenester er privatisert, mens lønningene presses nedover, sier Bull.

Hun har fulgt situasjonen i Chile i mange år og mener urolighetene er svært alvorlige.

Protestene har spredd seg

Bull viser til de store protestene fra gymnaselever og studenter i 2006 og 2013. Selv om en venstreregjering med Michelle Bachelet satt ved makten i to perioder fra 2006, var det få endringer, ifølge Bull.

– Folk er oppgitt over at det ikke er mulig å få til grundige endringer via politiske kanaler, sier Bull.

Protestene har også spredd seg til andre steder i landet. I Valparaíso satte demonstranter fyr på en bygning der Chiles eldste avis holder til. Og metrostasjoner og supermarkeder ble satt i brann.

Lørdag erklærte borgermestrene i Valparaíso og Concepcion også unntakstilstand.

lyGG6rktdP8

Demonstranter satte fyr på en bygning der Chiles eldste avis holder til.

Foto: RODRIGO GARRIDO

Maner til ro

President Piñera har fått kraftig kritikk for hvordan han har håndtert urolighetene.

I en TV-sendt tale sa presidenten at det vil bli holdt samtaler i regjeringen om den «vanskelige situasjonen».

– Sikkerheten til chilenerne og å sikre offentlig orden, er regjeringens prioritet, sa Piñera.

Han la til at demonstrantene har «gode grunner» til å protestere mot økte priser på kollektivtrafikk, men bad dem demonstrere på «en fredfull måte».

– Ingen har rett til å utføre brutal vold, slik de som har ødelagt, satt fyr på eller skadet mer enn 78 undergrunnsstasjoner i Santiago har gjort, fortsatte han.

Benedicte Bull sier at ødeleggelsene setter mange chilenere i et vanskelig dilemma.

– Mange støtter protester mot økte priser på kollektivtrafikk, men få støtter nedbrenning av bygninger og kjøpesentre. Det er veldig trist på mange måter. Og det gir vann på mølla for mange som ønsker at militæret skal spille en større rolle og som støtter den tidligere diktatoren Pinochet. De finnes fortsatt, sier Bull.

Samtlige metrolinjer er fortsatt stengt i hovedstaden Santiago. De vil tidligst bli åpnet mandag på grunn av store skader på stasjonene.

SISTE NYTT

Siste nytt