Porosjenko vil snakke med Putin for å roe krisen i Ukraina

Ukrainas nyvalgte president, Petro Porosjenko, planlegger samtaler med Russlands president Vladimir Putin for å forsøke å roe ned krisen i Ukraina.

Petro Porosjenko

SAMTALER: – Vi vil ha samtaler med Putin for å dempe situasjonen og skape fred. Hvor og når disse samtalene vil finne sted, er ikke bestemt ennå, sa Porosjenko til den tyske avisen Bild onsdag.

Foto: SERGEI SUPINSKY / Afp

– Vi vil ha samtaler med Putin for å dempe situasjonen og skape fred. Hvor og når disse samtalene vil finne sted, er ikke bestemt ennå, sa Porosjenko til den tyske avisen Bild onsdag.

Uttalelsen var et svar på spørsmål om samtaler med Putin var planlagt under D-dag-markeringene i Frankrike neste uke, hvor begge statslederne er invitert.

Samtidig meldes det om tap blant både ukrainske styrker og prorussiske separatister i kamper øst i Ukraina.

Den frivillige ukrainske nasjonalgarden sier til nyhetsbyrået AFP at væpnede menn angrep deres forlegning i Luhansk, som har vært kontrollert av separatister siden tidlig i april.

– Få slutt på terroren

Angrepet kom dagen etter at ukrainske myndigheter sa at de hadde gjentatt kontrollen over den viktige hovedflyplassen i området, ved storbyen Donetsk. Over 40 prorussiske separatister ble drept i det mest voldsomme angrepet på syv uker med uro i landet.

Prorussiske væpnede opprørere

STORE TAP: Væpnede prorussiske opprørere kjører gjennom en politipost på vei til Donetsk mandag. Over 40 prorussiske separatister ble drept i kampene ved flyplassen ved byen.

Foto: YANNIS BEHRAKIS / Reuters

Hittil er rundt 200 mennesker drept siden separatister tok kontroll over flere byer i Ukraina tidlig i april.

Europeiske ledere har bedt Russlands president Vladimir Putin om å hjelpe ukrainske myndigheter, ved å bruke sin påvirkningskraft for å få de prorussiske separatistene øst i Ukraina til å stanse opprøret.

Hittil har ikke russiske myndigheter kommet med en håndsrekning til Porosjenko, som vant søndagens presidentvalg med klar margin. Snarere har myndighetene i Moskva advart ukrainske myndigheter om at den økte militæroffensiven bare kommer til å slå tilbake på dem selv.

I et intervju i Bild, som ble trykket i forkant av at Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk besøkte Berlin onsdag, sa Porosjenko at Ukraina har gått tom for alternativer. Myndighetene kan ikke akseptere volden som truer Ukrainas eksistens som en selvstendig stat, ifølge presidenten.

– Vi skal få en slutt på terroren. Det er en ekte krig som blir ført mot landet vårt, sa Porosjenko i intervjuet.

(Saken fortsetter under bildet)

Donetsk flyplass

KAMPER: Et par passerer vraket av en Kamaz-lastebil når de flykter fra området nær flyplassen i Donetsk tirsdag.

Foto: YANNIS BEHRAKIS / Reuters

– Kan ikke forsvares

Enkelte analytikere tror, ifølge AFP, at den ukrainske regjeringen nå har intensivert aksjonen mot separatistene fordi de mener Porosjenkos klare valgseier vil gjøre det vanskelig for russiske myndigheter å stille spørsmål ved legitimiteten hans. Følgelig vil det være vanskeligere å sende russiske styrker inn for å «beskytte» etniske russere i Øst-Ukraina.

Sergej Lavrov

KAN SNAKKE: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier at offensiven ukrainske myndigheter har iverksatt mot de prorussiske separatistene ikke kan forsvares. Samtidig har han også sagt at russiske myndigheter er villig til å snakke med Ukrainas nyvalgte president.

Foto: VASILY MAXIMOV / Afp

Russiske myndigheter gjentok onsdag at de respekterer viljen til de ukrainske velgerne, men fordømte samtidig den ukrainske hærens offensiv mot separatistene som nok et steg i retning opptrapping av konflikten.

– Operasjonen som gjennomføres av de ukrainske myndighetene kan ikke forsvares, sa Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

Ber Russland stenge grensen

Ukrainske myndigheter har lenge sagt at opprørslederne har forbindelser til Russland, og at de ikke representerer folkeviljen i det østlige Ukraina.

Landets statsminister Jatsenjuk ba onsdag Putin om å stenge grensen for å forhindre at russisktrente væpnede grupper tar seg inn i Øst-Ukraina.

– Situasjonen i øst blir stadig verre. En rekke lastebiler med fylt med skarp ammunisjon og russisktrente geriljakrigere har krysset den russiske grensa til Ukraina, sier Jatsenjuk.

– Vi ber Russland og Putin om å stenge grensen til Ukraina. Hvis Russland trekker seg ut av dette spillet, kan vi håndtere denne situasjonen i løpet av en uke. Men hvis de støtter og finansierer dem, og gir dem adgang til ukrainsk territorium, skaper det enorme vanskeligheter for oss, sier han videre.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt