Porosjenko tror han blir valgt allerede i dag

Kiev (NRK): Storfavoritt ved presidentvalget i Ukraina, Petro Porosjenko, sier at han regner med å få over 50 prosent av stemmene allerede i dag.

Petro Prosjenko røystar i Kiev.

Petro Porosjenko stemmer i Kiev i formiddag. Han tror på seier alt i første valgomgang.

Foto: SERGEI SUPINSKY / Afp

NRKs korrespondent Hans-Wilhelm Steinfeld snakket med Porosjenko da han avla sin stemme i hovedstaden Kiev i formiddag. Han sa da at han regner med å vinne valget alt i dag, og en viktig årsak til dette, sier han, er at overraskende mange deltar i valget i det østlige Ukraina.

Steinfeld på Majdan

NRKs Hans-Wilhelm Steinfeld dekker det ukrainske presidentvalget fra Kiev.

Foto: Jurij Linkevitsj / NRK

Han regner med å få stor støtte også i den østlige delen av Ukraina, fordi, som han sier, at folk stemmer for harde livet i store østlige byer som for eksempel Kharkiv. Hadde det vært mindre oppslutning om valget i øst, ville trolig Julia Timosjenko ha en sjanse til å komme til andre valgomgang.

– Rask avgjørelse

Porosjenko er sikker på at ukrainerne vil ha en rask avgjørelse, og at han derfor vil få over 50 prosent av stemmene allerede i dag.

Porosjenko med tilnavnet Sjokoladekongen, sier at han fra første dag som president vil ha nulltoleranse for korrupsjon og at han vil oppløse parlamentet i løpet av kort tid, slik at det kan holdes parlamentsvalg. Dette parlamentet skal så vedta en ny grunnlov.

Han var også opptatt av at Ukraina nå kan få en president som hele landet kan enes om, etter at de tidligere presidentene i det selvstendige Ukraina har splittet innbyggerne.

LES OGSÅ: Mange stengde vallokale i Aust-Ukraina

LES OGSÅ: Ukraina har 10.000 internt fordrevne flyktninger

Dialog med Russland

Valgfavoritten sier at det nå er viktig å få i gang en dialog med Russland, slik at krisen rundt gassforsyningen fra Russland kan løses. Ukraina er helt avhengig av russisk gass, og Ukraina skylder store pengesummer til nabolandet i øst.

Korrespondent Hans-Wilhelm Steinfeld sier at det viktigste for Ukraina nå er «å komme i arbeid igjen», etter at landet har gjennomlevd en fem måneder lang krise som trolig er den verste i Europa siden Polen i 1981.

Børge Brende

Utenriksminister Børge Brende sier at den russiske annekteringen av Krim har ført til et stemningsskifte i Odessa.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Han minner også om at langt fra alle støtter separatistene i de sørøstlige byene, der det er borgerkrigslignende tilstander.

LES OGSÅ: Journalist drept i Ukraina

LES OGSÅ: Valget i Ukraina: Sjokoladekongen er favoritten

– Endring i Odessa

Dette er også utenriksminister Børge Brendes inntrykk etter et besøk i Ukraina. Han sier til NRK at det var spesielt interessant for ham å besøke Odessa ved Svartehavet, en by der 90 prosent av innbyggerne er russisktalende.

Utenriksministeren er overrasket over at den russiske annekteringen av Krim har endret holdningene i Odessa. Nå ønsker flertallet å holde Ukraina samlet, sier han.

Brende mener at det nå er viktig at Ukraina kommer i gang med viktige økonomiske reformer, at de bekjemper korrupsjon og får i stand en handelsavtale med EU. I tillegg er det også viktig for landet å komme i dialog med Russland sier han.

LES OGSÅ: «Sjokoladekongen» som lover å løse krisen i Ukraina

LES OGSÅ: Klar beskjed til Brende i Ukraina: – Vi vil ta tilbake Krim

SISTE NYTT

Siste nytt