Hopp til innhold

Populært parti, upopulær leder

Labour-leder Ed Miliband har to oppgaver. Han må overbevise britiske velgere om han er rett mann til å lede landet. Og han må overbevise sine egne om at han er rett mann til å lede partiet. Han sliter med begge.

Ed Miliband taler under Labours landsmøte

Ed Miliband lovet å bygge et nytt Storbritannia i talen sin til Labours landsmøte.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Storbritannia: Gry Blekastad Almås

Under dagens tale til Labours landsmøte, syntes strategien å være todelt, å distansere seg fra statsminister David Cameron og å nå fram til briter med lave og gjennomsnittlige inntekter..

Ifølge partiets egne rådgivere var Milibands tale den «mest personlige av noen politiske leder noensinne».

Labour-lederen valgte å fokusere på sin egen bakgrunn. På sine jødiske foreldrene som kom til Storbritannia på flukt fra nazistene, på sin egen fødsel, som skjedde på et offentlig sykehus.

Det er nemlig ingen selvfølge i et klassesystem som det britiske.

Heller ikke at han gikk på offentlige skoler. «Der lærte vi mer enn å bestå eksamen, vi lærte å omgås alle slags mennesker», ifølge Miliband.

Distanse til overklassen

Britene har gjort mange forsøk på å kvitte seg med deg gamle klassesystemet. Men det er fortsatt stor forskjell på folk.

Og Ed Miliband forsøkte i dag å tydeliggjøre hvor stor forskjell det er på ham og statsminister David Cameron.

Sistnevnte har utdanningen sin fra private eliteskoler. Underforstått har han ikke lært å omgås alle slags mennesker, han tenker bare på seg og sin stand.

Det er budskapet Miliband ønsket å få fram i dag.

For Miliband ville snake til alle, han vil bygge «ett Storbritannia». I motsetning til det han beskrev som dagens todelte system, med ett sett regler for de rike og et annet for alle andre.

«One nation» var omkvedet i Milibands tale.

Han ville nå fram til den halvdelen av befolkningen som ikke tar universitetsutdanning. Labour vil satse på å bedre kvalifikasjonene, statusen og lønna til dem med yrkesrettet bakgrunn. Dem blir det flere av, når både studieavgift og arbeidsledighet øker, og Labour trenger dem.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Labour-leder Ed Miliband og kona Justine

Opposisjonsleder Ed Miliband har følge av kona Justine på landsmøtet. Statsministerkoner og mulig sådanne spiller en større og større offentlig rolle.

Foto: Dave Thompson / Ap

Leder på målingene

Ed Miliband nådde fram til sine egne på landsmøtet i Manchester i ettermiddag Problemet er at han har problemer med å nå fram til velgerne.

Labour leder komfortabelt på meningsmålingene, men likevel ikke overbevisende. Koalisjonsregjeringen sliter såpass kraftig at potensialet for et enda sterkere Labour absolutt er til stede.

Men det ser ut til at velgerne – selv Labour-velgerne – helst ikke vil ha Miliband som statsminister. I hvert fall ikke en med Ed til fornavn.

Bare 22 prosent av de spurte i en måling for ComRes mener Ed Miliband har det som skal til for å bli en god statsminister. 39 prosent mener David Cameron har det. Og det til tross for at Labour får 38 prosent av stemmene mens De Konservative får 35 prosent i den samme målingen.

Brødrekamp + en ny Ed

Det er to år siden Ed Miliband overraskende vant kampen om ledervervet i Labour, etter valgnederlaget i 2010.

Alle hadde trodd en annen Miliband, broren David, skulle vinne. Men takket være fagbevegelsens stemmer, vant Ed.

David overlot den politiske arena til lillebroren for ikke å stå i veien. Men det ser ikke ut til å ha gjort underverker for Ed.

Det er nemlig en annen Ed også. Ed Balls, Labours skyggefinansminister.

Også han var en av lederkandidatene i 2010. Og også han ser ut til å ta noe av autoriteten vekk fra Ed Miliband.

For i tillegg til å styrke lederens autoritet, er Labours største utfordring å etablere troverdighet i den økonomiske politikken.

Labour satt ved roret da boblen sprakk, partiet får skylda for å ha belånt Storbritannia til langt over pipa. Ed Balls sitter i førersetet når partiet nå gjentar at det må kuttes mindre og brukes mer offentlige penger.

Kritikerne mener Labour gjentar sine økonomiske feil, Ed Balls er ikke i nærheten av å unnskylde seg for å ha kjørt Storbritannia på dunken med sin politikk etter finanskrisa i 2008, men hvor er Ed Miliband?

Utfordringer i tur

I dag sto han på talerstolen i Manchester. Han ville vise folk hvem han er. Sønn av jødiske flyktninger, oppdratt på offentlig skole, en mann med skikkelig bakkekontakt. I motsetning til statsministeren, som han beskyldte for både kunnskapsløshet og løftebrudd.

Labour må bli et «one-nation»-parti, for deretter å bli en «one-nation»-regjering, sa Miliband. Han vil omfavne alle briter. Fra topp til tå, fra nord til sør.

Men først må Ed Miliband bli en «one-nation»-leder.

Da holder det ikke at under kvarte befolkningen mener han duger som statsminister.