100 000 vil ha enveisbillett til Mars

Mer enn 100 000 mennesker har søkt om å bli enveis-astronauter gjennom prosjektet Mars one. De utvalgte må gjennom åtte år med trening før de får reise.

Mars One-prosjektets forslag til hvordan en bosetning på Mars kan se ut.

Mars One-prosjektets forslag til hvordan en bosetting på Mars kan se ut.

Foto: - / Afp

Mye er fortsatt uavklart rundt prosjektet Mars One, der målet er å sende mennesker til Mars for å kolonisere den røde planeten.

Den første gruppen skal etter planen lande på Mars i 2023. For å få dem av gårde har grunnlegger Bas Lansdorp beregnet at det trengs seks milliarder dollar, tilsvarende 35,2 milliarder kroner.

Men, denne finansieringen er ikke skaffet til veie enda. Det er heller ikke helt avklart om mennesker kan overleve på Mars, skriver CNN.

Les også:

For en neve dollar

Men dette har altså ikke stoppet mer enn 100 000 mennesker å søke om å få være med blant dem som skal starte kolonien på Mars.

Alle over 18 år kan søke om å bli «enveis-astronaut». Det koster litt å søke, og dette varierer etter hvor man bor. For eksempel koster det 38 dollar for amerikanere, men bare 15 dollar dersom man bor i Mexico.

Prisen vektes etter bruttonasjonalproduktet til hver enkelt land.

– Vi ville at beløpet skulle være høyt nok til at folk måtte tenke grundig over det, men også lavt nok slik at hvem som helst har råd til det, sier Mars One-grunnlegger Bas Lansdorp.

Robin Ingebretsen

Robin Ingebretsen (19) fra Stavanger er en av søkerne til Mars One.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Norske søkere

Kort tid etter at Mars One åpnet for søknader i januar var det bare kommet inn spede 1000 søknader. Men siden det har altså søkertallet økt kraftig.

– Det er også veldig mange uferdige profiler. Det betyr enten at de ikke har tenkt til å gjennomføre eller at de fortsatt jobber med søknaden, sier Lansdorp.

nettsiden til prosjektet legges det ut presentasjoner av søkerne med en kort video der de får introdusere seg selv og hvorfor de vil reise.

Der finnes det også en håndfull nordmenn, som er rede til å forlate alt ved sitt jordlige liv for en tilværelse på Mars.

En av dem er Robin Ingebretsen fra Stavanger, som tidligere har fortalt NRK at han vil reise fordi det har vært drømmen hans siden han var liten.

– Det høres ganske sykt ut, men alle har sin egen drøm. Dette er min, sier 19 år gamle Robin.

Artikkelen fortsetter under videoen.

19 år gamle Robin Ingebretsen har drømt om å bli astronaut hele livet. Hvis han kommer gjennom nåløyet til Mars One, vil han reise fra kjæresten Veslemøy Moen – og alt annet på jorda – for godt.

Robin (19) vil flytte til Mars

Åtte års trening

Fra søkermassen skal det i år velges ut en mangfoldig gruppe på 40 mennesker.

Fire personer – to kvinner og to menn – skal etter planen lette fra jorden i mars av 2022 og lande i april 2023. To år senere vil de etterfølges av en ny firergruppe.

De som blir utvalgt må gjennomgå åtte år med trening som blant annet inkluderer reparasjon av boligenhetene, tannlegearbeid og å lære hvordan man dyrker grønnsaker på et veldig begrenset område.

– Vi ønsker å fortelle en historie til verden, om hvordan mennesket kom seg til Mars og bygget en ny versjon av Jorden, sier prosjektets sjef Bas Lansdorp.

– Dette kommer til å bli en av de mest spennende historiene som noensinne vil skje, sier han.

Men å komme hjem til jorden, det kommer altså ikke på tale.

Mars One-grunnlegger Bas Lansdorp

Mars One-grunnlegger Bas Lansdorp vil sende grupper av fire personer til Mars i 2022 og 2024.

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt