Hopp til innhold

Pompøs presidentseremoni

Russerne tror og håper at president Dmitrij Medvedevs innsettelse skal gi dem mer demokrati. Men ingen tror på en dramatisk endring.

Dmitrij Medvedev
Foto: - / AFP

Med pomp og prakt inntok Dmitrij Medvedev plassen som Russlands tredje president etter oppløsningen av Sovjetunionen.

Nettmøte i dag: Steinfeld svarer på spørsmål om maktskiftet klokka 13.00

Les også: Medvedev overtar i dag

Den TV-sendte innsettelsen i Kreml er for de få inviterte, men på fredag blir det en stor folkefest i forbindelse med markeringa.

Seiersdagen for andre verdenskrig skal feires med en militærparade som ikke har sett sitt sidestykke siden sovjettiden på Den røde plass i Moskva. Da er Medvedev president og forgjenger Putin vil være utnevnt til statsminister.

Mye vil vise seg når paraden går fredag. Tradisjonelt sett har bare presidenten og forsvarsministeren vært til stede fra den øverste politiske ledelsen. Hvis den nye statsminister Putin dukker opp langs ruta til rakettene på Den røde plass, forteller det om en ny politisk hverdag.

I tillegg er den militære markeringen verdt å merke seg med tanke på utfordringene Medvedev vil møte, blant annet i forhold til utbryterrepublikkene Sør-Ossetia og Abkhasia, der temperaturen mellom Russland og nabolandet Georgia øker for hver dag som går.

Putins siste tale

I sin siste tale som president ønsket Vladimir Putin sin etterfølger lykke til før Medvedev, med hånden på den russiske grunnloven, ble tatt i ed.

– Jeg anser det som min viktigste oppgave å beskytte borgerrettighetene og den økonomiske friheten i Russland, sa Medvedev i sin tale etter innsettelsen onsdag.

Hans første oppgave som president blir å utnevne en ny statsminister torsdag. Medvedev vil da utnevne Putin til regjeringssjef.

– Det er veldig viktig at vi sammen fortsetter kursen som allerede er staket ut og som har vist seg velbegrunnet, sa Putin i talen før han gikk av.

Tror på forbedring

– Jeg tror Medvedev kan bli en god president for Russland. Jeg tror han vil trekke landet i en mer demokratisk retning, sier den 25 år gamle systemadministratoren Andrej Babikin til NTB.

Ettbarnsfaren blir ikke invitert til Kreml, men skal se feiringen av seiersdagen på Den røde plass. Han er optimist.

– Jeg liker Medvedev og tror han kan bli bra for oss, sier Babikin.

Oppfatninga deler han med resten av sine landsmenn.

Mens bare en tredel av russerne trodde at Putin skulle bidra til økt demokrati da han overtok i 2000, så tror over halvparten at Medvedev skal bety en forbedring, ifølge en meningsmåling instituttet Wciom har gjennomført.

Ny maktbase

Noe som sier enda mer om forskjellen på hvordan folk oppfatter den avtroppende og den påtroppende presidenten, er hvem folk flest tror de to kommer til å støtte seg på.

I 2000 trodde over halvparten at Putin ville støtte seg på sikkerhetsstyrker i politiet og militæret. Bare én av fire tror nå at maktbasen til Medvedev vil ligge der.

Nesten annenhver russer mener også at den reelle makten burde ligge i Medvedevs hender, men bare 22 prosent tror at han alene vil bli den mektige mannen i en meningsmåling Levada Sentret har gjennomført.

Over 60 prosent tror Russland enten blir styrt av avtroppende president Vladimir Putin eller av de to i fellesskap.

Ønsker demokrati

Sjefanalytiker og president i den uavhengige New Eurasia Foundation i Moskva, Andrej Kortunov, mener russerne gjennom sine forventninger til Medvedev viser at landet er nødt til å gå i en mer demokratisk retning.

– Dette beviser at russere flest mener at vi har demokratiske mangler og at vi må i en ny retning. Det aller viktigste er at potensialet i det vi har nå, som best kan beskrives som en mekanisk vekst, er nesten uttømt. Uansett hvem som overtar, er han tvunget til både å skifte gir og skifte retning, sier Kortunov.

Analytikeren tror ikke at Medvedev vil komme med noen store endringer med en gang. Ting vil ta tid.

– Det kommer ingen revolusjon, men Medvedev må gå i en annen retning enn hva Putin har gjort. Det må han gjøre uten å gå på tvers av sterke maktgrupperinger i det militære og politiet, sier analytikeren.

SISTE NYTT

Siste nytt