Hopp til innhold

Diskuterte toppmøtet over en biff

Utenriksminister Mike Pompeo hadde invitert Kim Jong-uns høyre hånd Kim Yong-chol til middag i New York. Over en amerikansk biff ble detaljene rundt et mulig toppmøte mellom USA og Nord-Korea diskutert.

Mike Pompeo og Kim Yong-chol

Ut fra bildene å bedømme var stemningen god da USAs utenriksminister Mike Pompeo og den nordkoreanske generalen og partitoppen Kim Yong-chol møttes i går.

Foto: Ho / AFP

Møtet mellom de to toppene i New York er en av tre parallelle løp med møter, for å planlegge det mulige møtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un den 12. juni.

Menyen til middag mellom Mike Pompea og Kim Yong Chol

Italiensk ferskost, amerikansk biff og vaniljeis ble servert under det historiske møtet.

Foto: Ho / AFP

Pompeo ankom en leilighet på Manhattan sammen med lederen for CIAs Korea-avdeling, Andrew Kim, onsdag kveld. Kort tid senere ankom den nordkoreanske generalen og partitoppen Kim Yong-chol.

Firestjernersgeneralen er den mest høytstående nordkoreaneren som har besøkt USA siden 2000.

Fornøyd etter middag

Etter møtet, som varte i om lag halvannen time, sa Pompeo at det hadde vært «storartet» og at de nøt en «amerikansk biff».

– Bra jobbmiddag med Kim Yong-chol i New York i kveld. Biff, mais og ost sto på menyen, tvitret Pompeo senere på kvelden.

Laster Twitter-innhold

Det er planlagt to møter til i løpet av torsdag.

Ingen av partene snakket med pressen før middagen, men Pompeo skrev en melding på Twitter:

– Ser fram til å møte Kim Yong-chol i New York for å diskutere det potensielle møtet mellom Trump og Kim. Vi er forpliktet til en fullstendig, etterprøvbar og endelig atomnedrustning på Koreahalvøya.

Fortsatt tvil på begge sider

Møtet i New York er det tredje møtet mellom Mike Pompeo og Kim Yong-chol. Etter det siste møtet i Nord-Korea skrøt amerikaneren av nordkoreanerens rolle i arbeidet med å legge til rette for et toppmøte mellom Trump og Kim.

Det skal fortsatt være betydelig tvil blant amerikanerne om Nord-Koreas vilje til å gi opp sitt atomvåpenprogram, i bytte mot at de økonomiske sanksjonene heves og landet kommer seg ut av den internasjonale isolasjonen.

Nordkoreanerne på sin side er usikre på om de kan stole på USA og Trump, at de virkelig får en sikkerhetsgaranti hvis de gir opp atomprogrammet.

En av Kim Yong-chols hensikter i New York skal ha vært å forsikre Pompeo om at Kim Jong-ung mener alvor med et toppmøte og at han står for det han har sagt.

De to nasjonene har imidlertid ulik tilnærming til hvor raskt en nedbygging av atomprogrammet skal foregå. USA ønsker en umiddelbar og fullstendig avvikling, mens Nord-Korea vil ha en gradvis nedtrapping, som følges av amerikanske gjenytelser.

En mulig felles sluttuttalelse skal også ha vært diskutert over middagsbordet i går, ifølge nyhetsbyrået Ap.

Kim Yong-chol og Mike Pompeo

Kim Yong-chol er den mest høytstående nordkoreaneren som har besøkt USA på 18 år. Den tidligere generalen og etterretningssjefen er viseformann i sentralkomiteen i Kommunistpartiet og har hatt sentrale poster helt siden Kim Jong-uns bestefar, Kim Il-sung styrte landet.

Foto: Ho / AFP

Snakker hverandres språk

Det pågår også samtaler mellom Nord-Korea og USA i den demilitariserte koreanske sonen, hvor de samme spørsmålene som var oppe i New York diskuteres i detalj.

Den amerikanske delegasjonen ledes av Sung Kim, som tidligere var USAs ambassadør til Sør-Korea og som har deltatt i en rekke tidligere samtalerunder med det nordkoreanske regimet.

Hans nordkoreanske motpart er viseutenriksminister Choe Son Hui, som i likhet med Sung Kim er erfaren i de internasjonale samtalene om atomprogrammet.

Mike Pompeo forlater møte med Kim Yong-chol

Mike Pompeo forlater leilighetskomplekset i New York etter møtet med Kim Yong-chol.

Foto: Julie Jacobson / AP
Kim Yong-chol

Noen minutter før hadde Kim Yong-chol gjort det samme.

Foto: Julie Jacobson / AP

Choe Son Hui var den som på vegne av regimet gikk hardt ut mot den amerikanske administrasjonen og kalte visepresident Mike Pence «dum og uvitende» da han i et intervju gjentok påstandene om at Kim og Nord-Korea kan ende som Libya hvis de ikke gir avkall på atomvåpenprogrammet.

Analytikere som følger samtalene mener uansett det er en fordel at den amerikanske ambassadøren snakker flytende koreansk, mens den nordkoreanske viseutenriksministeren er flytende i engelsk.

Ved at de to toppdiplomatene snakker direkte til hverandre, kan misforståelser unngås.

Hotell og logistikk

Også i Singapore pågår det hektisk virksomhet, og en nordkoreansk og amerikansk delegasjon er på plass. Der er det møtelogistikken og det praktiske som står i fokus. Blant annet hvor i bystaten toppmøtet rent fysisk skal finne sted.

Aktuelle alternativer er presidentpalasset eller femstjernershotellene Shangri-La og Marina Bay Sand.

Både Trump og Kim Jong-un vil ha med seg et større følge, som skal innkvarteres hver for seg, og all forflytning til hovedmøte og undermøter må planlegges i detalj.

Uansett hvor den amerikanske presidenten drar, krever det store sikkerhetstiltak. Luftrom, veier og bygninger skal sikres.

To match feature CLIMATE-SINGAPORE/

Hotellet Marina Bay Sand skal være et mulig møtested i Singpore.

Foto: Tim Chong / Reuters

Henger fortsatt

Selv om det fortsatt er uklart om møtet mellom USAs president og Nord-Koreas leder faktisk vil finne sted i Singapore 12. juni, er nå det offisielle svaret fra Det hvite hus at det «forventes» at møtet går som planlagt.

– Vi forbereder oss og forventer at det finner sted 12. juni, sa Trumps talskvinne Sarah Sanders onsdag.

Men det sies også at datoen kan bli skjøvet på, skulle man trenge mer tid.

SISTE NYTT

Siste nytt

Donald Trump på talestolen i North Carolina

Trump: – Kamala, du får sparken

Donald Trump holdt onsdag kveld den første valgkamptalen etter at Kamala Harris trådte fram som Demokratenes presidentkandidat.

Bilete av Kamala Harris med neongrønfarge og skrifta "brat".

Slik frir Harris til de unge: – Dette er verktøy som mobiliserer veljarar

Fleire gamle klipp av Kamala Harris går no viralt på sosiale medium. Det bryt med det stive biletet unge kan ha av politikarar, seier medieprofessor.

Biden: – Tiden for å gi stafettpinnen videre er nå

Natt til torsdag norsk tid skal Joe Biden fortelle mer om hvorfor han trakk seg som demokratenes presidentkandidat.