Hopp til innhold

Polsk skandalekjøtt solgt til 13 land

Kjøttet fra syke, polske kuer er konstatert solgt til 13 ulike land. Sverige har vært ett av mottakerlandene og rundt 100 kilo er trolig allerede spist opp.

En syk ku taues inn til slakteriet i Polen

TAUES: Med skjult kamera dokumenterte journalisten fra den polske tv-kanalen TVN24 hva som foregikk på slakteriet i Kalinowo. Nå har EU satt i gang klappjakt for å finne kjøttet som er blitt eksportert.

Foto: AGENCJA GAZETA / Reuters

Det var den polske tv-kanalen TVN24 som avslørte den tvilsomme praksisen. Tilsynelatende syke og sterkt forkrøplede kuer, som knapt kunne gå eller stå på beina, ble dratt over gulvet på slakteriet.

Kuer som i henhold til EUs regelverk aldri skulle endt på slakteriet, og kjøttet fra dem aldri endt i europeiske kjøttdisker.

Slaktingen av de syke kuene foregikk sent på kvelden hvor det var lite sannsynlig at inspektører fra veterinærmyndighetene skulle dukke opp.

Kuene ble kjøpt inn svært billig fra bønder, og kjøttet solgt videre til full pris, ifølge TVN24.

Uverdige forhold

SYK KU: Den syke kua blir dratt i av en mann med et tau.

Foto: Reuters

Havnet i 13 land

Så langt har EU-kommisjonen kartlagt at kjøttet har havnet i 13 ulike land: Sverige, Finland, Tyskland, Frankrike, Spania, Portugal, Romania, Tsjekkia, Slovakia, Ungarn, Estland, Lativa og Litauen.

I tillegg har rundt 20 butikker i Polen kjøpt og solgt kjøttet. En del av kjøttet skal også ha blitt solgt til ferdigmatprodusenter.

Til sammen skal det dreie seg om rundt 9-10 tonn som er blitt solgt og spredd.

Polske myndigheter hevder at tester viser kjøttet ikke var ødelagt eller infisert, selv om dyrene ikke var friske.

Det er ikke godt nok for EU-kommisjonen, som har gitt ordre om at kjøttet må spores opp, trekkes tilbake og destrueres.

Kjøtt fra syke polske kuer solgt til 13 land

Kjøttet fra de syke kuene ble ikke merket. 10 tonn skal være solgt til ferdigmatprodusenter i tillegg til kjøttet er formidlet direkte til butikker og slaktere i 13 land.

Foto: AGENCJA GAZETA / Reuters

Svenskene har spist kjøttet

Det svenske mattilsynet rapporterer at svenske kjøttforhandlere har mottatt 239 kilo av det polske kjøttet.

Rundt 100 kilo er allerede kjøpt av forbrukere og trolig konsumert. Resten er sporet opp og tatt hånd om av myndighetene.

Tilsvarende er situasjonen i Frankrike. Der rapporterer det nasjonale mattilsynet at 500 kilo er tatt hånd om og ødelagt.

Kjøttdisk
Foto: Matej Leskovsek / Reuters

150 kilo er allerede videresolgt til privatkunder gjennom en rekke slaktebutikker, som nå skal forsøke å finne igjen kundene for å alarmere dem. I tillegg fortsetter myndighetene jakten på resten av kjøttet.

Selv den franske landbruksminister Didier Guillaume har engasjert seg i kjøttjakten.

– Dette er en skrekkelig svindel, en økonomisk svindel og hygenisk svindel, sier Guillaume.

Ny skandale

Saken gir ubehagelige assosiasjoner til hestekjøttskandalen i 2013, hvor det ble avslørt at hestekjøtt ble merket og solgt som oksekjøtt. Flere store ferdigmatprodusenter hadde kjøpt og brukt kjøttet i sine produkter. Også IKEAs berømte kjøttboller ble rammet av skandalen.

EU varsler at de sender en delegasjon av inspektører til Polen, for å overvåke tiltak og opprydding.

Slakteriet i Kalinowo, en liten by vel 10 mil nordøst for Warzawa, er nå stengt.

Slaktehus "Elkopol"

SLAKTERI: Dyrene skal ha blitt slaktet på slakteriet «Elkopol» i Kalinowo.

Foto: Janek Skarzynski / AFP

Selv om den nasjonale sjefveterinæren Pawel Niemczuk forsøker å berolige med at dette er en isolert sak som ble oppdaget og lover at noe tilsvarende ikke vil skje igjen, har nervøsiteten bredd seg.

Polen er en av EUs største produsenter og eksportører av svinekjøtt, men polske bønder produserer også årlig over 400.000 tonn storfekjøtt. 90 prosent av dette går til eksport, og prisene har allerede sunket med 7 prosent.

Den polske landbruksministeren Jan Krzysztof Ardanowski sier at patologi (læren om sykdommer red.anm.) skal «bankes inn» i den polske matindustrien.

– Politiet har startet etterforskning av bøndene, av dem som eier slakteriet og alle som har hatt noe med denne saken å gjøre. Vi har nulltoleranse for alt som kan skade Polens eksportprodukter, erklærer Ardanowski.

SISTE NYTT

Siste nytt