Polsk prins utfordrer Farage til sverdduell

​LONDON (NRK): Han forsøkte å bli Londons ordfører, har bygget et slott og kalt det «White House» og han er en polsk prins, men mest kjent ble John Zylinski da han utfordret UKIP-leder Nigel Farage til en sverdduell i Hyde Park.

John Zylinski foran huset sitt i London

John Zylinski har bygget et 1000 kvadratmeter stort hus i Ealing vest for London. Der har han også sin fars sverd.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Duellen står fortsatt ved lag, sier John Zylinski til NRK.

– Storbritannia er fortsatt en stormakt

65-åringen tenner en ny sigarett, mens han asker den forrige i askebegeret i stuen, som skal være en kopi av et av rommene Buckingham Palace. Men huset ligger i Ealing vest for sentrum av storbyen. I et området som bare kalles Lille-Polen på folkemunne.

Det er her eiendomsmilliardæren og prins Zylinski har sin base og det er her han kjemper mot innvandringsfiendtlighet og ber folk besinne seg og ikke bli for hysteriske.

– Folk er som 6-åringer som tramper med beina og skriker etter mer is, men folk må snart ta til vettet og stemme for å bli i EU, sier mannen som er en ivrig forkjemper for «Bremain», men han er ikke så sikker på at ting vil forandre seg hvis britene stemmer for å forlate unionen på torsdag.

– Storbritannia vil fortsatt være en økonomisk- og militærstormakt. Innvandrere vil ikke bli kastet ut av landet på fredag, og fortsatt vil mange briter være arbeidsledige. Så de mange rasistene og fascistene vil nok bare oppdage at de har blitt lurt.

Duellen

For det er som UKIP-kritiker han er mest kjent, som da han for ett år siden utfordret Nigel Farage til en duell i Hyde Park for UKIP-lederens mange nedsettende kommentarer om innvandrere. Nok er nok, mente prinsen.

– Jeg møtte Farage for seks uker siden, og han er en av de farligste menneskene i Europa. Han virvler opp så mye hat og skit til overflaten, sier den gamle polske aristokraten, som vet hva han snakker om der han sitter ved siden av gullstatuen av sin hærfører-far, som til hest vant slag mot nazistene før 2. verdenskrig, men som selv måtte flykte fra Polen da kommunistene kom til makten etter krigen.

Mye av hatet i Storbritannia nå går nemlig ut over den polske delen av befolkningen. For med rundt 800.000 polakker er polsk nå det språket flest snakker, etter engelsk. Og de fleste peker på at en eventuell Brexit vil skade verdens femte største økonomi.

statuen av faren til John Zylinski

På stuebordet står en kopi av en ti meter høy gullstatue av John Zylinski hærfører-far.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Bekymret

Bare noen få sverdslag fra slottet til Zylinski har Mariuz Wozniak slått seg opp med en frisørsalong, apotek og regnskapskontor. Med 16 ansatte bidrar han til den britiske statskassa.

– Jeg er veldig bekymret for hva som kommer til å skje hvis vi forlater EU. Det blir kanskje ikke den store forskjellen for oss som allerede bor her, men det blir vanskeligere for andre å komme inn. Og hvem skal da servere deg kaffe og rydde av bordene, spør han retorisk.

For mange av polakkene i Storbritannia er i arbeid, faktisk så er 8 av 10 mellom 16 og 64 registret som arbeidstakere og betaler sin skatt.

Mariuz Wozniak foran apoteket sitt i Ealing i London

Mariuz Wozniak er klar til å ta opp kampen mot innvandrermotstanden i Storbritannia og vise brite hvor viktig polakkene er for den britiske økonomien.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Men selv om det er mange polakker i landet så er de ikke veldig godt integrert.

– Britene smiler og hilser, men selv om jeg har bodd her i 16 år så har jeg ingen britiske venner, sier Wozniak og viser frem det polske supermarkedet i Ealing. Her er det kun polske varer og stort sett bare polske kunder.

Og ute på gaten blir motsetningene tydelige.

– Jeg mener vi må komme oss ut av EU. Vi har ikke kapasitet til å ta imot alle innvandrerne, sier irske Amon Duffy, som bare bekrefter teorien om at folk fra forskjellige land holder seg for seg selv.

– Vi er som sauer egentlig. Alle holder seg for seg selv, det er ikke mange som er sammen med andre.

Men til tross for de harde ordene og avisenes store krigstyper, så er det en gammel hærførersønn som tar det hele med knusende ro bak sine høye gjerder og korintiske søyler.

– Alt vil roe seg etter fredag og britene vil innse virkeligheten og oppdage at de har mange venner i Europa, sier Zylinski i det han legger sin fars etter hvert så berømte gamle sabel tilbake i sliren.

23. juni skal britene stemme om de vil være medlemmer av EU eller om de vil forlate unionen. NRK har laget en liten Brexit-guide.

Video: Hva handler Brexit egentlig om. NRK Urix forsøker å gi deg svaret.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt