Hopp til innhold

Dansk pølse-direktør om renhold: – Reglene er åndssvake

Direktøren for den danske pølsefabrikken som har produsert kjøttpålegg infisert med listeriabakterier, tok lett på renholdet ved fabrikken da han ble intervjuet i fjor. Tolv personer er døde, og det norske Mattilsynet ber folk sjekke kjøleskapene sine.

Listeria funnet i dansk rullepølse

Dette arkivbildet fra 2011 viser dansk rullepølse. Tirsdag ble det kjent at 12 personer er døde etter å ha spist kjøttpålegg infisert med listeriabakterier i Danmark.

Foto: Esben Salling / Afp

– Jeg garanterer ikke for rengjøringen, og Fødevarestyrelsens regler er åndssvake, sa direktør Palle Andersen ved Jørn A. Rullepølse A/S til avisen metroexpress våren 2013.

Fødevarestyrelsen er det danske Mattilsynet.

Bakgrunnen for intervjuet var avsløring av at bedriften da hadde produsert oksepølse som viste seg å inneholde svinekjøtt. Andersen avfeide kritikken som «vås».

– Uansett hva i helvete man gjør, så kan man ikke unngå at det kommer svinekjøtt i oksekjøtt. Fødevarestyrelsens regler er åndssvake, sa han.

Tolv døde

Tirsdag ble det kjent at tolv personer er døde etter å ha spist kjøttpålegg infisert med listeriabakterier i Danmark.

Ifølge den danske Fødevarestyrelsen, som tilsvarer det norske Mattilsynet, var det kjøttpålegg fra Jørn A. Rullepølse A/S som var smittekilde. Dansk rullepølse er det samme som vi i Norge kaller sylte.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Jørn A. Rullepølser

Det danske selskapet Jørn A. Rullepølse A/S holder til i Hedenhuse i Danmark.

Foto: SIMON LAESSOEE / Afp

Oppgitt

Matvareekspert Orla Zinck rister oppgitt på hodet over Andersens uttalelser.

– Dette er etter min mening et klassisk eksempel på hvorfor vi får matvareskandaler. På bakgrunn av slike uttalelser er det helt forståelig at det skjer feil og at folk er blitt dødelig syke av denne mannens produkter. Han svikter helt grelt ved ikke å garantere for renholdet, sier Zinck til metroexpress.

Ikke fastslått

Danske helsemyndigheter har ikke fastslått at de tolv dødsfallene kan knyttes direkte til listeriasmitte ettersom ofrene fra før hadde svekket helse som følge av andre sykdommer.

Produksjonen ved Jørn A. Rullepølse er nå stengt og produsenten har måttet trekke 30 ulike typer kjøttpålegg fra markedet.

Produktene er solgt i matvarekjedene SuperBest og Eurospar, samt i enkelte Spar-butikker.

Mattilsynet: – Sjekk kjøleskapet

Turid Berglund

Turid Berglund i Mattilsynet ber nordmenn sjekke kjøleskapet for dansk sylte.

Foto: Privat

Mattilsynet anbefaler nordmenn som har kjøpt mat i Danmark i det siste om å gå igjennom kjøleskapet sitt i jakt på listeriabakterien som så langt trolig har tatt tolv liv.

– Vi ber alle som har handlet mat i Danmark i det siste om å følge nøye med på informasjonen fra danskene. Ta gjerne en titt i kjøleskapet og se om du har noen kjøttprodukter du har handlet i Danmark, sier Turid Berglund, seniorrådgiver i Mattilsynet.

Mann som spiser dansk rullepølse

Dansk rullepølse kalles gjerne sylte på norsk.

Foto: Nils Meilvang / NTB scanpix

Smittekilden er trolig et kjøttpålegg. Danskene har så langt ikke funnet nøyaktig hvilket produkt det er snakk om, men mistanken rettes mot sylte, eller rullepølse på dansk, fra Jørn A. Rullepølser A/S i Hedehusene.

– Har du en slik pakke, ber vi deg kaste denne. Vi har ingen grunn til å mistenke andre danske matvarer solgt i Norge, forteller Berglund.

Mattilsynet venter nå på bekreftet informasjon fra Danmark om hvor produktene er solgt, og om de kan ha blitt distribuert til Norge.

Farlig for gravide og kreftpasienter

Listeria er en bakterie som finnes nesten overalt i jord, slam og vegetasjon, i elver og tjern og i tarmen hos mange dyrearter. Den kan gi en sjelden men alvorlig infeksjon hos mennesker. I Norge er det 15–50 tilfeller i året.

Ifølge den danske Fødevarestyrelsen er Listeria særlig farlig for mennesker som har kreft, blødningssykdommer, diabetes eller som er gravide.

Sykdommen viser seg oftest som blodforgiftning eller hjernehinnebetennelse. Dødeligheten er ca. 25 prosent. Oftest blir pasientene innlagt med symptomer som feber, allmenn svekkelse og eventuelt diaré og oppkast.

Hos gravide er det risiko for abort eller dødsfødsel. Inkubasjonstiden for listeriose er mellom én og 70 dager (oftest 7–21 dager). Den lange inkubasjonstidengør det ofte vanskelig å finne smittekilden. Bakterien vokser ved kjøleskapstemperatur, og mer vanligst i matvarer som kjøttpålegg, kaldrøkt fisk og gravet fisk, samt bløte oster.

SISTE NYTT

Siste nytt