Politisk krise på Sri Lanka: Skudd avfyrt i hovedstaden

En person skal være drept, og to skadd, etter at en livvakt knyttet til den avsatte politiske ledelsen på Sri Lanka løsnet skudd mot tilhengere av president Maithripala Sirisena i Colombo. Situasjonen er spent i hovedstaden etter at presidenten byttet statsminister fredag og utløste politisk kaos.

Statsministeren på Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe

Sri Lankas statsminister Ranil Wickremesinghe besøkte tidligere i oktober Oslo for å diskutere hav, reformer og forsoning med norske myndigheter. Fredag ble han avsatt av presidenten, men Wickremesinghe nekter å gå av.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

En 34 år gammel mann som hardt skadet ble fraktet til sykehuset Colombo National søndag, skal være død. Det opplyser sykehusets talskvinne Pushpa Soysa til nyhetsbyrået AFP.

Tre personer ble skutt og såret i Sri Lankas hovedstad Colombo søndag.

Det skal være livvakten til den tidligere energiministeren Arjuna Ranatunga som skjøt tre tilhengere av president Maithripala Sirisena søndag, etter at de skal ha forsøkt å forhindre Arjuna Ranatunga fra å ta seg inn på sitt kontor ved det statlig eide Ceylon Petroleum Corporation, melder nyhetsbyrået Reuters.

Livvakten skal være pågrepet.

Det er første gang det meldes om vold relatert til den politiske situasjonen på Sri Lanka, etter at president Sirisena på fredag sparket Ranil Wickremesinghe, erstattet ham med Mahinda Rajapakse og utløste politisk kaos på Sri Lanka.

Maithripala Sirisena

President Maithripala Sirisena har utløst politisk kaos i Sri Lanka etter at han fredag sparket statsminister Wickremesinghe, etter en langvarig politisk konflikt.

Foto: POOL New / Reuters

Det var president Maithripala Sirisena som fredag ga Wickremesinghe sparken etter en langvarig politisk konflikt.

Like etter utnevnte han landets tidligere president Mahinda Rajapakse til ny statsminister.

Men Wickremesinghe nekter å gi seg. Han mener avskjedigelsen er ulovlig og truer med å gå rettens vei for å få avgjørelsen opphevet.

Han vil heller ikke forlate statsministerboligen, og har samlet tusenvis av tilhengere utenfor som holder vakt slik at han ikke skal kunne fjernes med makt.

Statsministerboligen i Colombo

Tilhengere av den avsatte statsministeren har samlet seg utenfor statsministerboligen slik at han ikke skal kunne fjernes med makt.

Foto: ISHARA S. KODIKARA / AFP

– Legitim leder

Søndag fikk han også klar støtte fra nasjonalforsamlingens leder Karu Jayasuriya. I et brev til presidenten anerkjenner han Wickremesinghe som landets legitime regjeringsleder, og argumenterer for at han må beholde privilegiene som statsminister inntil han er erstattet med en annen kandidat som er godkjent av nasjonalforsamlingen.

Han advarer også presidenten mot å stenge nasjonalforsamlingen i nesten tre uker, slik han har varslet, og understreker at det i så fall kan føre til at den politiske krisen blir verre.

Statsminister Erna Solberg og statsministeren på Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe

Statsminister Erna Solberg og Sri Lankas Ranil Wickremesinghe møttes i begynnelsen av oktober i Oslo for samtaler om hav, reformer og forsoning på Sri Lankas.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Omstridt etterfølger

I brevet viser han til Wickremesinghes krav om å få beholde biler og sikkerhetstiltak knyttet til posten som statsminister.

– Jeg anser anmodningen for å være demokratisk og rettferdig, skriver Jayasuriya.

Den nyutnevnte statsministeren Mahinda Rajapakse var president under den blodige offensiven mot de tidligere tamilskkontrollerte områdene nordøst i landet. Han har ikke flertallet bak seg i den sittende nasjonalforsamlingen, og har fram til nå vært regnet som både Wickremesinghe og Sirisenas fremste rival.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt