Politiopprør mot Cameron og May

Politiet i Storbritannia gjør opprør mot statsminister David Camerons reformer for å slå ned på demonstrasjonene som herjer landet.

Storbritannias statsminister David Cameron

Storbritannias statsminister David Cameron passerer en politimann utenfor Downing Street nummer 10. Statsministeren er under sterkt press for å gå fra planene om å kutte i politiets budsjetter.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

Ved inngangen til helgen var erfarne politifolk i åpen konflikt mot myndighetenes uttalelser om politiet, og flere politifolk reagerer kraftig på kritikken de har fått for måten de håndterer demonstrasjonene på, skriver den britiske avisen the Guardian.

– For forsiktige med bråkmakerne

Politiet kritiseres blant annet for å ha vært for engstelige og forsiktige mot opptøyene.

Som svar på kritikken har politiet blant annet latt innenriksminister Theresa May få høre det, etter at hun har hintet om at hun hadde gitt politiet beskjed om å slå hardere ned mot bråkmakerne.

Nå, når han selv kritiseres av politiet, har Cameron gått ut og skamrost politistyrkene - selv om han og May i nasjonalforsamlingen torsdag slaktet politiets taktikk.

Cameron skal, ifølge the Guardian, selv ha ringt den fungerende sjefen for London-politiet, Tim Godwin, og det som ble sagt er lagt ut på politiets interne nettside.

«Cameron ønsket å uttrykke sin personlige takk og beundring for alle som har jobbet så hardt under opptøyene», står det nå på politiets interne nettside.

– Trenger ingen politikere her

Onsdag sa innenriksminister May at hun hadde insistert på at politiet skulle mobilisere ytterligere, og at all perm blant politifolk skulle tilbakekalles. Uttalelsene ble tolket som truende for politiets uavhengighet.

Men sir Hugh Orde, som leder foreningen Association of Chief Police Officers, kaller politikernes rolle for ubetydelig, og påpeker at allerede på mandag hadde politiet bestemt seg for å mobilisere store styrker i London.

Orde sier at han fortalte dette til statsministeren da Cameron kom hjem fra ferie tirsdag morgen, samme dag som Cameron gikk ut og sa at han ville ha 16.000 politifolk i gatene i London - etter at Scotland Yard hadde lagt ut en Twitter-melding om at de kom til å ha 13.000 politifolk i London.

Også Derek Barnett, president for foreningen the Police Chief Superintendents' Association, mener at politikerne ikke har mye de skulle ha sagt.

– Beslutningen om å utplassere et stort antall politifolk ble tatt lenge før en eneste politiker involverte seg, sier Barnett. Han mener at den beste grunnen for politikerne til å komme tilbake fra ferie, er at folk skal føle at noen har kontrollen over landet.

Video David Cameron

Tirsdag kom David Cameron hjem fra ferie og fortalte at han ville sette inn 16.000 politifolk i London.

SISTE NYTT

Siste nytt

Blinken: – Diplomatiet fortsetter, USA vil svare på russiske sikkerhetskrav

Russland og USA vil fortsette å snakke om Ukraina-konflikten og om russiske sikkerhetsgarantier. Det sa utenriksministrene Sergej Lavrov og Antony Blinken etter møtet i Genève i dag.