NRK Meny
Normal

Politimenn frikjent for å ha slått hjemløs mann til døde

Politibetjentene Jay Cicinelli og Manuel Ramos ble tidligere denne uken frikjent for å ha banket opp den mentalt syke uteliggeren Kelly Thomas (37).

Overvåkingsvideo viser hvordan Kelly Thomas (37) ble slått ihjel

Bildene viser hvordan politiet gjentatte ganger slår 37 år gamle Kelly Thomas med knyttneve og batong. Han døde senere av skadene.

Foto: HOPD / Ap

Kelly Thomas

Psykisk syke Kelly Thomas levde som uteligger. Han ble 37 år gammel. Saken har vakt stor oppmerksomhet i California.

Foto: MIKE BLAKE / Reuters

37 år gamle Kelly Thomas døde i juli 2011 som følge av å ha blitt banket opp av politiet i byen Fullerton i California. De to politimennene har forklart at de rykket ut til et rutineoppdrag, etter at de hadde fått melding om innbrudd i biler.

Thomas skal ha blitt observert mens han så inn gjennom bilvinduer, der han gikk gjennom nabolaget sitt uten klær på kroppen.

Den rutinemessige pågripelsen fikk imidlertid en svært tragisk utgang. Thomas, som tidligere har blitt diagnostisert med schizofreni, motsatte seg arrest og visitasjon.

Dette førte til at Cicinelli, Ramos og flere andre politibetjenter brukte gjentatte slag og elektrosjokkpistol for å få kontroll på Thomas. En video, som også har blitt lagt fram som dokumentasjon i retten, viser den brutale pågripelsen.

Døde etter fem dager

Noe av det mest hjerteskjærende med den over 30 minutter lange videoen er reaksjonene til Thomas, som flere ganger roper «unnskyld», «pappa» og «jeg får ikke puste» mens slagene hagler.

Seks politibetjenter var innblandet i situasjonen. Da de hadde gjort seg ferdige, hadde Thomas pådratt seg hjerneskader, knust nese og kinnbein, brekte ribbein og indre blødninger. Han havnet i koma, og døde fem dager senere på sykehuset.

Thomas falt i koma på grunn av mangel på oksygen til hjernen som følge av skadene. Grunnen var at politimennene satt oppå ham, i tillegg til at nesa var fylt med blod.

Politibetjentenes advokat har i retten lagt vekt på at Thomas døde som følge av mangelfull medisinsk behandling på sykehuset – ikke mishandlingen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Politimenn tiltalt for politivold mot en hjemløs mann

Politimennene Jay Cicinelli (t.v.) og Manuel Ramos mener de ikke gjorde mer enn nødvendig for å få kontroll på Kelly Thomas. Ramos var hovedsiktet i saken og risikerte fengsel på livstid om han ble dømt.

Foto: POOL / Reuters

– De gjorde det de var trent til

Juryen frikjente mandag denne uken Manuel Ramos for uaktsomt drap, og Jay Cicinelli for overdreven maktbruk, melder LA Times.

– De gjorde det de var trent opp til å gjøre, sa John Barnett, forsvareren til Ramos.

Faren til Kelly Thomas, Ron Thomas, var en skuffet mann etter at politimennene ble frifunnet.

– Jeg har aldri sett noe så fælt bli gjort mot et annet menneske, og det har blitt gjort av politimenn på jobb, sa Ron Thomas til avisa etter at politimennene hadde blitt frikjent.

Får ikke jobben tilbake

I etterkant av rettssaken skriver LA Times at politisjefen i Fullerton, Dan Hughes, sier det ikke er aktuelt å gi Cicinnelli jobben som politimann tilbake.

Hughes sier avskjedigelsen av Cicinelli er en separat sak, og at hans avgjørelse ikke blir påvirket av frifinnelsen.

– Tidligere politibetjent Cicinelli har hevdet at han ble sagt opp på feil grunnlag, og han har bedt om å få jobben tilbake. Jeg står ved den avgjørelsen jeg har tatt, sier Hughes.

Ron Thomas

Ron Thomas, faren til Kelly Thomas, med et bilde som viser skadene sønnen pådro seg etter å ha blitt pågrepet av politimennene.

Foto: ALEX GALLARDO / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt