Politimannen som drepte Michael (18): - Kunne ikke gjort noe annerledes

Politibetjent Darren Wilson skjøt og drepte Michael Brown i Ferguson. I sitt første intervju etter hendelsen sier han at han ikke kunne gjort noe annerledes.

Darren Wilson sier han har en ren samvittighet og ikke kunne gjort noe annerledes da han skjøt og drepte 18 år gamle Michael Brown i Ferguson i august.

FØRSTE INTERVJU: Darren Wilson forteller sin historie om hva som hendte da Michael Brown ble skutt og drept i Ferguson.

9. august i år skjøt og drepte politibetjent Darren Wilson den ubevæpnede tenåringen Michael Brown i Ferguson.

Hendelsen førte til store protester og voldsomt sinne i hele USA. Et sinne som blusset opp igjen da det ble klart at en storjury hadde kommet til at det ikke skulle tas ut tiltale mot Wilson.

For første gang gir politibetjenten nå sin versjon av det som hendte. I et intervju med ABC News forklarer han i detalj hva som skjedde da han stoppet Michael Brown.

Sier Brown slo først

Wilson forklarer at han havnet i håndgemeng med Brown, mens han selv fortsatt satt i politibilen. Ifølge Wilson følte han seg fanget.

– Jeg brukte døren på bilen for å forsøke å dytte ham bakover og ropte at han måtte gå bort. Og da dyttet han døren igjen, og stirret på meg. Da jeg så tilbake på ham begynte han å slå, sier Wilson i intervjuet.

Han forklarer at 18-årige Brown var svært sterk og at han fryktet han ikke ville klare å stå imot flere slag. Han tok derfor frem tjenestevåpenet sitt og sa han kom til å skyte dersom Brown ikke trakk seg tilbake.

– Da sier han at «du er for pysete til å skyte meg». Og mens dette skjer kjenner jeg at han forsøker å få grep om pistolen og skyte meg med mitt eget våpen. Det er da jeg prøver å skyte for første gang, forklarer Wilson.

Ferguson
Foto: Ap

Fulgte etter 18-åringen

Ifølge politibetjenten gikk ikke skuddet av første gang og han forsøker to ganger til for han får skutt. Dette skal ha gjort Brown sintere, og Wilson skyter igjen. Deretter går han ut av bilen når han ser Brown løpe vekk, og politibetjenten velger å løpe etter ham.

– Hvorfor blir du ikke i bilen? Han løper jo vekk, spør reporteren fra ABC News.

– Det er ikke min jobb å sitte og vente. Jeg må se hva denne fyren gjør, svarer Wilson.

Wilson følger etter en løpende Brown, som plutselig stopper, mens han står omtrent 10 meter unna. Han snur seg da mot politibetjenten igjen.

– Når han snur seg mot meg gjør han det med høyre hånd på beltet og venstre hånd knyttet. Min første tanke er at jeg lurer på om det kan være et våpen der, sier Wilson.

Michael Brown var ikke bevæpnet, og det er nettopp dette som har vært noe av den utløsende årsaken til det voldsomme sinnet i Ferguson. At en hvit politimann skyter og dreper en ubevæpnet svart tenåring.

Opprørspoliti marsjerer forbi en brennende bil i Ferguson
Foto: JUSTIN SULLIVAN / Afp

– Ren samvittighet

Etter at Brown snudde seg, begynner han å komme mot politibetjent Wilson, og det er da han skyter mot tenåringen.

– Er det noe du kunne gjort annerledes som kunne forhindret drapet fra å finne sted, spør reporteren.

– Nei, svarer Wilson gjentatte ganger.

Han sier også at han er helt sikker på at han ville handlet på samme måte om det var en hvit tenåring som hadde gjort det samme som Michael Brown. Han legger også til at han ikke tror hendelsen vil plage ham i fremtiden.

– Jeg tror ikke det vil hjemsøke meg. Det vil alltid være noe som skjedde, sier han, og reporteren påpeker at han ser ut til å ha en ren samvittighet.

– Grunnen til at jeg har ren samvittighet er at jeg vet at jeg gjorde jobben min riktig, sier Wilson.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt