NRK Meny
Normal

Pistorius-etterforsker tiltalt for drapsforsøk

Sjefetterforskeren i saken mot den drapssiktede friidrettsutøveren Oscar Pistorius er selv tiltalt for sju drapsforsøk. Nå kan han bli tatt av saken.

Hilton Botha

Hilton Botha, sjefetterforsker i saken mot Oscar Pistorius.

Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / Afp

Sørafrikansk politi bekrefter at etterforsker Hilton Botha er tiltalt for sju drapsforsøk, og at saken etter planen skal opp for retten i mai i år.

Tiltalen er knyttet til en skyteepisode i 2009.

Botha og tre andre politimenn skal ha skutt mot en minibuss full av passasjerer, angivelig i fylla, melder den Sørafrikanske nettavisen Eyewitness News.

Reeva Steenkamp og Oscar Pistorius

Reeva Steenkamp døde forrige torsdag, etter å ha blitt skutt av kjæresten og sprinteren Oscar Pistorius.

Foto: STRINGER / Reuters

Hilton Botha har ledet etterforskningen i saken mot Paralympics-stjernen Oscar Pistorius (26), som er siktet for å ha drept kjæresten Reeva Steenkamp.

Uklare følger

Det hersker tvil om hvilke følger drapsforsøk-tiltalen vil få for sjefetterforskeren. Politiet sa først at de ikke kom til å ta Botha av saken.

Senere kom det meldinger om at en talsmann for den lokale påtalemyndigheten sa at Hilton Botha «ikke kan fortsette med denne saken».

I ettertid er dette blitt avvist av en annen polititalsmann, Neville Manila, overfor nyhetsbyrået AFP.

– Vi har ikke tatt noen avgjørelse om det. Inntil videre er han fortsatt på saken, sier Manila.

Saken mot Botha ble gjenopptatt etter å ha vært henlagt i lengre tid.

Overfor nettavisen eNCA sier Botha at han tror beslutningen har sammenheng med hans rolle som etterforsker i Pistorius-saken.

En talskvinne for nasjonal påtalemyndighet sier det er en underlig tilfeldighet at gjenopptakelsen skjer akkurat nå, men understreker at saken ble gjenopptatt den 4. februar, altså ti dager før drapet på Steenkamp.

Aktoratet er klare på at sjefetterforskeren bør bli fjernet fra saken, men sier det er en avgjørelse politiet må ta.

Pistorius i retten

Forsvarerne til drapssiktede Oscar Pistorius langer ut mot aktoratets bevisførsel i fengslingsmøtet torsdag.

Foto: MIKE HUTCHINGS / Reuters

Innrømmer feilaktige vitneutsagn

Fengslingsmøtet mot Oscar Pistorius fortsatte torsdag. Mye av dagen gikk med til vurderinger rundt den omstridte sjefetterforskerens rolle i saken. Dermed ble det heller ikke i dag noen avgjørelse i fengslingsspørsmålet - om Pistorius kan løslates mot kausjon eller om han skal sitte fengslet frem til hovedforhandlingene.

På grunn av «en trussel på utsiden» beordret på et tidspunkt dommeren Pistorius fjernet fra rettssalen. Det skjedde etter at dommeren fikk overrakt en papirlapp.

Pistorius ble raskt ført i sikkerhet. Fem minutter etterpå var den siktede tilbake i salen og fengslingsmøtet fortsatte uten videre dramatikk.

Forsvarerne til den drapssiktede 26-åringen plukker i dag fra hverandre påtalemyndighetenes sak.

– Bevisene som er lagt fram av sjefetterforsker Botha er av lav kvalitet. Det avslører at myndighetenes sak er preget av katastrofale mangler og svakheter, sa forsvarer Barry Roux i retten torsdag.

Etterforskerne i saken, med Botha i spissen, blir beskyldt for å ha gjort flere feil i sitt arbeid.

Botha har gått hardt ut under sine vitneutsagn i retten, selv om enkelte av opplysningene han har lagt fram har vært ufullstendige.

Blant annet hevdet Botha at politiet fant to bokser med testosteron hos Pistorius, selv om innholdet i beholderne ennå ikke er identifisert.

Onsdag hevdet han også at han «trodde» at Pistorius tidligere har blitt arrestert for overfall i hjemmet, uten at han kunne vise til noe dato eller tidspunkt for hendelsen.

Etterforsker trekker tilbake vitneutsagn

Torsdag forteller sjefetterforskeren at det dreide seg om en kvinne som i 2009 anklaget Pistorius for å ha overfalt henne.

Nærmere undersøkelser viste dog at det var kvinnen som hadde skadet seg selv da hun sparket inn en dør i Pistorius`hus.

Under krysseksamineringen onsdag ble flere alvorlige beskyldninger rettet mot sjefetterforskeren. Han ble blant annet beskyldt for å ha manipulert åstedet, og trakk tilbake opplysninger han tidligere hadde lagt fram i retten om vitners avstand til Pistorius` hjem på drapstidspunktet.

Hevder drap var misforståelse

Den beinamputerte Paralympics-gullvinneren hevder at han aldri planla å skyte sin egen kjæreste, den sørafrikanske modellen Reeva Steenkamp (29).

Han hevder det hele var en tragisk misforståelse, og at han forvekslet kjæresten med en innbruddstyv og fyrte av fire skudd gjennom baderomsdøra, hvorav tre av dem traff og drepte kjæresten.

Aktoratet fester ikke lit til Pistorius' forklaring og har tatt ut tiltale på overlagt drap.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt