Politimann siktet for drap på Rayshard Brooks – risikerer dødsstraff

Politimannen som skjøt afrikansk-amerikanske Rayshard Brooks er er siktet for overfall og drap.

Politimannen Garrett Rolfe og avdøde Rayshard Brooks

ALKOTEST: Politimannen Garrett Rolfe (til høyre) alkotestet Rayshard Brooks kort tid før Brooks ble skutt og drept.

Foto: Atlanta Pd / Reuters

Reaksjonene på at 27 år gamle Rayshard Brooks ble skutt og drept av politiet i Atlanta forrige helg var sterke.

Like etter at trebarnsfaren døde av skuddskadene, sto åstedet, en burgerrestaurant i Atlanta i fyr. Kort tid etter trakk politisjefen i byen seg.

Nå er Garrett Rolfe (26), politimannen som skjøt Rayshard Brooks, siktet for overfall og drap. Blir han funnet skyldig, kan Rolfe dømmes til døden.

Siktelsen inneholder elleve punkter. Ifølge påtalemyndigheten skal politimannen ha sparket Brooks mens han lå på bakken etter å ha blitt skutt.

Det sa påtaleadvokat Paul Howard i Fulton County på en pressekonferanse onsdag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Garrett Rolfe

SIKTET: Den tidligere politimannen Garrett Rolfe er siktet for drap på afrikansk-amerikanske Rayshard Brooks.

Foto: AP

Les også: Fem bøker du bør lese nå

Risikerer dødsstraff

Garrett Rolfe risikerer dødsstraff eller fengsel på livstid dersom han blir funnet skyldig i drap.

Også en annen politimann som deltok i pågripelsen er siktet i saken.

Han skal ha stått på skulderen til Brooks mens han kjempet for livet etter å ha blitt skutt. Siktelsen mot ham inneholder tre punkter, ifølge påtaleadvokaten.

Rayshard Brooks døde midt under den største bølgen av demonstrasjoner mot rasisme og politivold noensinne i USA. De pågående protestene begynte etter at 46 år gamle afrikansk-amerikanske George Floyd døde etter en brutal arrestasjon i Minneapolis i Minnesota. Floyd sa flere ganger at han ikke fikk puste. En video av hendelsen viser en politimann holde kneet sitt over nakken til Floyd i nesten åtte minutter. Floyd var ubevæpnet og døde som følge av kvelning, ifølge obduksjonsrapporten. Ingen av de fire politimennene som var involvert i Floyds død ble siktet før etter flere dager med demonstrasjoner.

Protester mot politivold og rasisme har spredt seg over hele USA og til flere andre land de siste ukene.

Påtaleadvokat Paul Howard i Fulton County på en pressekonferanse onsdag

SIKTET: Påtaleadvokat Paul Howard i Fulton County kunngjorde på en pressekonferanse onsdag at politimannen Garrett Rolfe er siktet for drap.

Foto: Hyosub Shin / AP

Motsatte seg arrestasjon

Skuddene mot Brooks skjedde utenfor en Wendy's-restaurant sør i Atlanta fredag 12. juni.

Trebarnsfaren lå og sov i en bil som stod i veien for kundene som skulle til Wendy's-restauranten. Da ble politiet tilkalt, og 27-åringen skal ikke ha bestått en promilletest på stedet.

Han snakket først rolig med politiet i rundt 40 minutter, men satte seg til motverge da politiet forsøkte å sette på ham håndjern. Politibetjentene forsøkte deretter å bruke elektrosjokkvåpen.

Overvåkningsbilder fra parkeringsplassen viser at Brooks fikk tak i elektrosjokkpistolen til politiet, og løp fra området.

En politibetjent løp etter, og Brooks skal da ha snudd seg og rettet elektrosjokkvåpenet mot politibetjenten. Brooks ble skutt i ryggen, og døde senere av skadene. I minuttene etter skuddene, får han ikke legehjelp.

Sterke bilder: Politiets egne opptak og overvåkningskameraer viser at Rayshard Brooks (27) ble skutt av politiet i Atlanta fredag kveld.

Sterke bilder: Politiets egne opptak og overvåkningskameraer viser at Rayshard Brooks (27) ble skutt av politiet i Atlanta fredag kveld.

SISTE NYTT

Siste nytt