NRK Meny
Normal

Politimann risikerer 25 års fengsel for drapet på Freddie Gray

Politibetjent William Porter er ifølge sine forsvarere klar til å bevise sin uskyld. Mandag startet rettssaken der han er tiltalt for å ha drept Freddie Gray. Saken har vakt voldsomt sinne, særlig blant den svarte befolkningen i USA.

Demonstranter i Baltimore

Demonstranter i Baltimore har samlet seg ved flere anledninger for å protestere mot det de mener er et rasistisk motivert drap på Freddy Gray.

Foto: ERIC THAYER / Reuters

Påtalemyndigheten har konkludert med at 25 år gamle Freddie Gray døde av en kritisk nakkeskade han fikk etter å ha ligget med håndjern i en politibil i fart.

Porter er anklaget for drap, og for å ikke ha sørget for at Gray fikk legehjelp, til tross for at Gray ba om det.

Porter, som også er svart, er også tiltalt for uredelighet i tjenesten, og risikerer mer enn 25 års fengsel hvis han blir dømt på alle punkter.

En mann i Baltimore løper foran røyk med en plakat med "Freddie Gray døde ikke forgjeves"

«Freddie Gray døde ikke forgjeves», står det på denne mannens plakat.

Foto: Andrew Burton / Afp

Skaper sinne

Rundt 20 demonstranter hadde samlet seg utenfor tinghuset der juryen var samlet. Deres protester mot politiet kunne høres helt inn i rettssalen.

Dødsfallet har skapt raseri, og føyer seg inn i rekken av tilfeller der svarte amerikanere har blitt drept av politiet i USA.

Tidligere har president Barack Obama utrrykt bekymring over det mange oppfatter som forskjellsbehandling fra politiet.

– Vi har sett altfor mange eksempler på det som synes å være at politifolk håndterer individer, primært afroamerikanere, ofte fattige, på måter som reiser urovekkende spørsmål. Og det synes å skje ukentlig nå, sa Obama.

En kvinne kysser kisten under begravelsen til Freddie Gray

En kvinne kysser kisten under begravelsen til Freddie Gray.

Foto: CHIP SOMODEVILLA / Afp

Flere tiltalte

Porter er ikke den eneste politibetjenten som må møte i retten. Fem andre er siktet for lovbrudd som spenner fra overlagt drap til uredelighet i saken.

Aktoratet ønsket at Porter ble stilt for retten først slik at de kan bruke ham som et potensielt vitne mot de andre tiltalte.

Ifølge dommer, Barry Williams, vil rettssaken vare helt til 17. desember. Juryen skal ha 12 medlemmer og et antall anynyme varamedlemmer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt