Hopp til innhold

Politikere reagerer med sinne og vantro

President Donald Trumps utsagn om at han heller vil ha innvandrere fra Norge enn fra «drittland» skaper sterke reaksjoner i USA. Senator Bernie Sanders kaller utsagnet «uhørt».

Senator Sanders

STERKE REAKSJONER: Bernie Sanders er en av mange politikere som reagerer på utsagnet fra president Donald Trump om innvandrere.

Foto: Joshua Roberts / Reuters

Uttalelsen som den amerikanske presidenten kom med under et møte om et fremtidig innvandringsprogram har satt sinnene i kok på begge sider av amerikansk politikk.

Det er avisen The Washington Post som først refererte hva som ble sagt under møtet med de fremtredende senatorene Richard Durbin (D) og Lindsey Graham (R) i Det hvite hus.

USAs president Donald Trump

President Donald Trump har skapt storm med sin siste kommentar om innvandrere.

Foto: Evan Vucci / AP

Senator Ben Cardin fra Maryland (Demokrat)

Kongress-veteranen Ben Cardin sier han aldri hadde trodd en amerikansk president ville si noe slikt Trump nå har sagt.

Foto: Patrik Stollarz / AFP
Presidenten skal ha spurt om hvorfor USA ønsker å ta inn innvandrere fra «drittland» og ikke fra land som Norge.

Utsagnet kom etter at det ble tatt til orde for fortsatt oppholdstillatelse for innvandrere fra land som Haiti og El Salvador samt fra underrepresenterte land i Afrika, som en del av en tverrpolitisk avtale om innvandring.

Trump-administrasjonen opphevet denne uken beskyttelsesprogrammet, TPS, som har gitt midlertidig oppholdstillatelse for personer fra land rammet av naturkatastrofer og konflikter, noe som betyr at personer fra landene som TPS har omfattet må forlate USA, uavhengig hvor lenge de har vært der og om de bidrar til det amerikanske samfunnet med sin arbeidskraft.

«Moralsk utilstrekkelighet»

Vermont-senator Bernie Sanders, som konkurrerte mot Hillary Clinton om å bli Demokratenes presidentkandidat, ber anstendige amerikanere reagere mot presidentens utsagn.

– Jeg mener det er «uhørt» å si slikt, sa Sanders til CNN.

– Vi vil ikke tolerere den typen av moralsk utilstrekkelighet, og vi skal vise og skape et annet USA og komme tilbake til verdiene som bidro til å skape denne flotte nasjonen, sa Sanders og viste til sin polske innvandrerfar.

– Han gjør og sier ting jeg aldri ville trodd ville komme fra en president i USA. Dette er ekstremt ødeleggende og veldig, veldig sårende, sier Kongress-veteranen og Maryland-senatoren Ben Cardin.

Cedric Richmond, demokrat i Representantenes hus

Den demokratiske kongressrepresentanten Cedric Richmond (i midten) er sterk i sin fordømmelse av Trumps utsagn. Han mener presidentens slagord virker å være «Make America White Again».

Foto: AL DRAGO / NYT

«Make America White Again»

Demokraten Cedric Richmond, som leder gruppen for kongresspolitikere med afroamerikansk opphav, sier Trumps kommentar er nok en bekreftelse på hans rasistiske holdninger.

– Det underbygger bekymringene vi hører hver dag om at presidentens slagord «Make America Great Again» egentlig betyr «Make America White Again», sier Richmond.

Partifellen Luis Gutierrez, ​​​​​​som har puertoricansk opphav, er like klar.

– Vi kan nå si med hundre prosent sikkerhet at vår president er en rasist som ikke deler holdningene som er forankret i grunnloven, sier Luis Gutierrez.

Han representerer delstaten Illinois, i likhet med hva Barack Obama gjorde og Richard Durbin, som deltok på møtet med Trump, gjør.

«USA bygget av innvandrere»

Tim Scott, den eneste afroamerikanske republikanske senatoren, reagerer også sterkt.

Scott kaller kommentaren «skuffende».

– Hvis dette er presidentens ord, er de skuffende. Den amerikanske familien kommer fra innvandrere som flyktet fra forfølgelse og fattigdom, og som lette etter en bedre fremtid. Vår styrke ligger i vår forskjellighet, inkludert dem som kom hit fra Afrika, Karibien og andre deler av verden. Å fornekte disse faktaene vil å være overse deler av vår historie, heter det i en uttalelse fra Scott.

President Donald Trump og senator Tim Scott

Tim Scott (t.v.) er den eneste republikaneren med afroamerikansk bakgrunn. 20. desember 2017 takket president Trump han for arbeidet med skattereformen.

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

«Trump må å si unnskyld»

Den republikanske politikeren Mia Love kaller kommentaren uvennlig, splittende og i strid med landets verdier.

– Denne oppførselen er uakseptabel fra landets leder, skriver Love på Twitter.

Ifølge CNN skal presidenten under diskusjonen på møtet ha sagt «Hvorfor trenger vi flere fra Haiti? Få dem ut.»

Den amerikanske kongressrepresentanten Mia Love

– Trump må be om unnskyldning, mener den republikanske politikeren Mia Love.

Foto: Rick Bowmer / AP

Loves foreldre kommer fra Haiti, og datteren skriver at de stolt erklærte sin lojalitet til USA da de ble amerikanske statsborgere.

– De har aldri tatt imot noe støtte. De har arbeidet hardt, betalt sin skatt, kommet seg frem i samfunnet og gitt sine barn utdannelse og bedre muligheter i livet enn hva de selv hadde. Disse verdiene har de lært oss. Det er «den amerikanske drømmen», skriver Utah-politikeren som er den første med amerikansk-haitisk bakgrunn i den amerikanske Kongressen.

Love ber Trump si unnskyld til både det amerikanske folket og nasjonene han har tråkket på.

Laster Twitter-innhold

CNN-anker forsvarte Haiti

CNNs nyhetsanker Anderson Cooper, som dekket det katastrofale jordskjelvet på Haiti i 2010 og som har vært tilbake flere ganger siden, tok et uvanlig grep under sin direktesendingog forsvarte det haitiske folket.

Han sa «det haitiske folket hadde vært utsatt for prøvelser som den amerikanske presidenten aldri har måttet forholde seg til. Med diktatorisk styresett, fattigdom og naturkatastrofer, men at de har en verdighet presidenten trenger å lære av.»

Laster Twitter-innhold

«Dum og flåsete»

Trumps konkurrent fra presidentvalgkampen, Jeb Bush, er også sterk kritisk. På Twitter sier den tidligere Florida-guvernøren at han håper kommentaren i beste fall var ment «dum og flåsete», og ikke et uttrykk for reell rasisme.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Også en annen av Trumps republikanske motstandere, Ohio-guvernør John Kasich irettesetter presidenten.

– USA ble bygget av innvandrere som kom fra hele verden. Vi må hedre og ikke fornekte det, sier Kasich.

Laster Twitter-innhold

Den tidligere CIA-sjefen John Brennan, som også var rådgiver for president Barack Obama, mener «Frihetsgudinnen og USAs grunnleggere gråter i kveld over presidentens kommentar», som han beskriver som «avskyelig».

Laster Twitter-innhold

Presidenten vil styrke USA

Det hvite hus har ikke benektet presidentens kommentar.

En talsmann sier at presidenten er opptatt av å finne «permanente løsninger som gjør USA sterkere, ved å ta imot innvandrere som kan bidra til det amerikanske samfunnet og den amerikanske økonomien, og som kan bli integrert i vår flotte nasjon».

– Han vil alltid avvise midlertidige og svake tiltak som ikke gagner hardtarbeidende amerikanere, sa talsmannen Raj Shah.

SISTE NYTT

Siste nytt