Ønsker en ytterligere oppdeling av Ukraina

Den russiske politikeren Vladimir Zjirinovskij foreslår at flere regioner i Vest-Ukraina holder folkeavstemninger om å bli del av Polen, Ungarn og Romania. Reuters skriver det er uklart om brevet er ment seriøst, eller mer som et politisk stunt.

Vladimir Zjirinovskij

Den russiske politikeren Vladimir Zjirinovskij leder det nasjonaldemokratiske partiet i Russland.

Foto: DENIS SINYAKOV / Reuters

Forslaget kommer i et brev til de tre landene, som nyhetsbyrået Reuters har sett. Han foreslår også at landene skal holde folkeavstemning om de ønsker å ta tilbake regionene.

Zjirinovskij foreslår at Chernivsti kan bli rumensk, Zakarpattia ungarsk og at Volyn, Lviv, Ternopil, Ivano-Frankivsk og Rovenskij blir polsk etter folkeavstemning både i regionene og landene.

Zjirinovskij leder det nasjonalistiske liberaldemokratiske partiet i Russland. Partiet støtter stort sett president Vladimir Putin i den russiske nasjonalforsamlingen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Russia Putin Vladimir Putin, Gennady Zyuganov, Vladimir Zhirinovsky

Partileder Vladimir Zjirinovskij (i midten) i Russlands liberaldemokratiske parti ønsker en videre oppdeling av Ukraina. Her sammen med president Vladimir Putin og leder for den russiske føderasjons kommunistparti, Gennadij Ziuganov.

Foto: Mikhail Klimentyev / Ap

Vil rette opp historiske feilgrep

Sjirinovskijs foreslåtte oppdeling tilsvarer den som ble tegnet opp i en hemmelig avtale mellom Sovjetunionen og Nazi-Tyskland i 1939.

Det er aldri for sent å rette opp i historiske feil, skriver Zjirinovskij i brevet.

Dette er også sjargongen Putin har brukt i begrunnelsen for annekteringen av Krim-halvøya.

Putin vektla imidlertid i sin offentlige tale for nasjonalsamlingen at hans intensjon ikke er en videre oppdeling av Ukraina, slik som Zjirinovskij ønsker.

Likevel mener eksperter at det er vanskelig å spå Putins neste trekk.

For litt over en uke siden ble det avholdt en omstridt folkeavstemning på Krim-halvøya. Russland annekterte Krim etter avstemningen.

SISTE NYTT

Siste nytt

Se Bidens klimamøte: Ber verdenslederne ta grep

USAs president Joe Biden ber verdenssamfunnet ta større grep for å bekjempe klimaendringene. – Vi har virkelig ikke noe valg. Vi må få dette gjort, sier han.