Politiker om dagen – fengselsfugl om natta

Om dagen stemmer Celso Jacob over lover og viktige politiske saker i den brailianske nasjonalforsamlinga. Om natta soner han en korrupsjonsdom i fengsel.

Celso Jacob

FOLKEVALGT OG FANGE: Mange domfelte i Brasil får lov til å jobbe mens de sitter i fengsel, men Celso Jacob (60) er den eneste som får jobbe som politiker i nasjonalforsamlinga mens han soner en svindeldom.

Foto: EVARISTO SA / AFP

Klokka 05:00 i fengselet Papuda i Brasilia: Celso Jacob står opp, og tar på seg dress for å dra på jobb i Kongressen. Klokka 18.30 returnerer han til fengselet, og skifter om til den hvite fangedrakta.

– Jeg er i fengsel, men jeg er ikke noen fange, sier 60-åringen til nyhetsbyrået AFP.

Politikeren soner en dom på sju år og to måneder for svindel i sin tid som borgermester i byen Três Rios.

Selv om 60-åringen kan reise ut av fengselet på dagtid, må han tilbringe natta i en celle sammen med andre innsatte.

I tillegg har han forbud mot å gå på kino, kjøpesenter eller å besøke familie og venner.

BRAZIL-CORRUPTION-TEMER-LOWER HOUSE

Mens han soner sin dom har Jacob lov til å foreslå og stemme over nye lover, delta i kongressens diskusjoner og holde innlegg fra talerstolen i Kongressen i Brasilia.

Foto: EVARISTO SA / AFP

Eneste parlamentspolitiker som soner i jobb

Jacob ble valgt inn som medlem i den brasilianske kongressen i januar.

I mai ble han dømt for et forhold tilbake i 2003 da han var borgermester. Retten fant ham skyldig i forfalskningav dokumenter og brudd på loven i forbindelse med inngåelse av en offentlig kontrakt.

Selv benekter han anklagene i en offisiell uttalelse, og mener han kun begikk en administrativ feil etter å ha blitt lurt av sine rådgivere.

– De som ikke kjenner meg tror jeg bare er nok en tjuv som har drevet med underslag og ran. Det er vanskelig å skille klinten fra hveten, sier den dømte politikeren.

Mange domfelte i Brasil får lov til å fortsette i jobb mens de sitter i fengsel, men Jacob er den eneste folkevalgte som har fått lov til å fortsette i sin jobb i kongressen under soning.

Ifølge avisa Diaro de Noticias har ikke Jacob lov til å stemme selv ved neste parlamentsvalg i 2018, men kan foreslå og stemme over nye lover, delta i kongressens diskusjoner og holde innlegg fra talerstolen.

Brasils kongress

Demonstranter foran Brasils kongressbygning i Brasilia protesterte 24. mai i år mot president Michel Temer og korrupsjonsskandalene som har rammet landet.

Foto: PAULO WHITAKER / Reuters

– Bedre enn alternativet

En rekke brasilianske folkevalgte har de siste åra blitt straffeforfulgt for korrupsjon og andre skandaler.

Celso Jacob

– Dette er bedre enn mange andre alternativer, men jeg vil ikke anbefale det, sier kongresspolitiker Celso Jacob.

Foto: EVARISTO SA / AFP

– Det er vanskelige tider for politikken. Vi er omgitt av anklager om storstilt svindel. Vanligvis ville ikke mitt tilfelle blitt en straffesak, hevder den dømte politikeren.

For hver tredje arbeidsdag Jacob har tilbakelagt, nedkortes én dag av fengselsstraffen hans. Politikeren håper derfor han kan slippe ut på prøveløslatelse mye tidligere.

– Kriminalomsorgen i Brasil er ikke laget for å rehabilitere folk, sier Jacob til AFP.

Han innrømmer samtidig at han er heldigere enn andre som soner heltid i fengsel, og at han fortsatt stoler på landets rettsvesen.

– Dette er bedre enn mange andre alternativer, men jeg vil ikke anbefale det, sier Jacob.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt