Politiet: Peter Madsen kan ha fått hjelp i rømningsforsøket

Peter Madsen sier seg skyldig i forsøket på å flykte fra fengselet og for trusler mot fengselsansatte. Han kan ha fått hjelp av en eller flere, ifølge politiet.

A man resembling Peter Madsen sits up against a fence surrounded by police forces in Albertslund

Drapsdømte Peter Madsen sitter i en grøftekant mens politiets skarpskyttere sikter på ham. Rømningsforsøket utløste en stor politiaksjon i Albertslund utenfor København.

Foto: Ritzau Scanpix / Reuters

Peter Madsen

Peter Madsen er dømt til livstid i fengsel for drap, likskjending og seksuell mishandling av den svenske journalisten Kim Wall.

Foto: SCANPIX DENMARK / Reuters
Politiaksjon etter rømingsforsøk fra Peter Madsen

Rømningsforsøket utløste en stor politiaksjon i Albertslund utenfor København.

Foto: Mathias Øgendal / Presse-fotos.dk

I siktelsen skal det blant annet stå at Madsen siktes for fluktforsøk med bistand fra en eller flere bistandsmenn, ifølge Ekstra Bladet.

Madsens advokat opplyser at han vil si seg skyldig i alle de seks forholdene i siktelsen. Madsen er blant annet siktet for ulovlig tvang mot en kvinnelig psykolog i forbindelse med flukten.

I tillegg er han siktet for å ha truet en mannlig fengselsbetjent med at han hadde en bombe. Utenfor fengselet skal han videre ha truet fengselsbetjenten med en pistollignende gjenstand.

Han ble varetektsfengslet i to uker, av hensyn til politiets videre etterforskning.

Truet sjåfør

Til sist er han siktet for å ha truet en mannlig sjåfør i en varebil.

– Kjør, kjør, kjør. Hvis du ikke kjører bilen, skyter jeg deg, skal han ha sagt til sjåføren.

Ifølge BT og Ekstra Bladet kom 49-åringen til dagens rettsmøte iført de samme klærne som under fluktforsøket i går. BT skriver at han «ser meget trøtt ut» og at han skal ha forsøkt å få øyekontakt med de syv journalistene som har fått plass i retten.

Den drapsdømte Peter Madsen forsøkte tirsdag å rømme fra fengselet ved hjelp av en falsk bombe og en etterligning av en pistol.

Nye bilder viser flukten

En overvåkingsvideo viser Peter Madsen etter at han truet seg ut av fengselet. Bildene viser en mann som kommer gående i rolig tempo med blå bukser og sort jakke med en sekk på ryggen. Det er lite som minner om et rømningsforsøk.

To minutter senere gikk alarmen i et av Danmarks sikreste fengsler. I neste øyeblikk kan man se en rekke personer komme løpende i samme retning som Madsen.

Innen politiet hadde tatt igjen den tidligere ubåtkapteinen, hadde han hoppet inn i en hvit varebil. Politiet trakk våpen mot Madsen inne i varebilen og fikk satt på ham håndjern.

Men politiet avventet pågripelse til bombegruppen fikk gjort sine undersøkelser. Madsen sa til politiet at han hadde en bombe og hadde festet et bombelignende belte rundt magen, men ingen eksplosiver ble funnet i etterkant.

SE VIDEO: Madsen truet politiet med en bombe og politiet avventet derfor bombegruppen før de gikk til pågripelse.

Tok gissel

Madsen tok en sivil fengselsansatt som gissel da han truet seg ut av fengselet. Kvinnen var sivilt ansatt i fengselet.

Politiet meldte ved 13-tiden tirsdag at Madsen var pågrepet og kjørt vekk. Fluktforsøket utløste en storstilt politiaksjon i danske Albertslund utenfor København.

Peter Madsen er dømt til livstid i fengsel for drap, likskjending og seksuell mishandling av den svenske journalisten Kim Wall.

Laster Twitter-innhold

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt