Politiet: - Vi skyter de som angriper albinoer

Albinoer i Malawi blir drept og kroppsdelene deres brukt i hekseri og trolldom. Nå har politiet fått ordre om å skyte angriperne.

Albinoer i Malawi

Albinoer i Malawi kjemper for retten til et liv uten trakassering og overgrep. Foto: Foreningen for mennesker med albinisme i Malawi, APAM.

– Skyt hver eneste kriminelle som blir tatt på fersken i å kidnappe albinoer, sier Malawis politisjef Lexen Kachama.

Seks albinoer er blitt drept i den fattige sørafrikanske landet siden før jul, ifølge Foreningen for mennesker med albinisme i Malawi, APAM.

Salg av kroppsdeler

Albinoer i Malawi lever i frykt

Foto: Foreningen for mennesker med albinisme i Malawi, APAM.

Det skal finnes et svart marked for kjøp og salg av kroppsdeler som sies å ha en magisk virkning. Kroppsdelene skal ha blitt solgt til nabolandet Tanzania, der 70 albinoer skal ha blitt drept de siste årene, ifølge APAM.

En del har en tro på at det er noe overnaturlig som ligger bak når svarte foreldre kan få et hvitt barn. Hender, føtter, kjønnsorganer, ører, tunge og nese skal ha blitt solgt for tilsvarende 60.000 norske kroner.

– Vi kan ikke se på at albinoer blir drept som dyr hver eneste dag, fortsetter politisjefen, som tar til orde for å bruke våpenmakt mot de han kaller "farlige kriminelle".

FN etterforsker overgrepene

Han ble utnevnt til politisjef av president Peter Mutharika i forrige måned. Nå har han gitt ordre til sin styrke på 12.000 mann om ikke å være redde for å bruke skarp ammunisjon.

Albinoer har vært ofre for en rekke angrep i flere afrikanske land de siste månedene. FN har advart om at situasjonen er særlig ille i Tanzania, Burundi og Malawi. FN har utnevnt en ekspert som skal granske overgrepene som skjer mot albinoer i Afrika.

SISTE NYTT

Siste nytt