Politiet tror han skulle drepes: – Det iranske regimet står bak

KØBENHAVN (NRK): Mannen som ifølge siktelsen mot norskiraneren skulle likvideres, lever nå med politibeskyttelse. Han er sikker på at Iran står bak drapsplanene.

Habib Yabor

TRUET: Habib Yabor er leder av ASMLA (Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz), og skal ha vært målet for et attentat som en norskiraner er siktet for.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

En norskiraner ble i dag fengslet i fire nye uker, siktet for planer om å drepe lederen av ASMLA, Habib Yabor.

Den danske regjeringen har anklaget iranske myndigheter for å stå bak, noe som har utløst en diplomatisk krise mellom landene.

I København sitter mannen som politiet tror skulle likvideres. Han lever med politibeskyttelse, og før NRK får møte ham blir journalist og fotograf kroppsvisitert. Tre politimenn sjekker det tekniske utstyret.

– Saken handler ikke bare om denne personen (norskiraneren). Han gjennomfører bare ordre som har kommet fra Irans ledelse. Oppfølgingen av denne saken og fordømmelsen av denne personen, det vil føre til fordømmelse av Irans ledelse, siden det er de som tok avgjørelsen, sier Habib Yabor til NRK.

NRK har torsdag kveld forsøkt å komme i kontakt med den iranske ambassaden i Oslo uten å lykkes.

Iran mener anklagene mot norskiraneren i Danmark er ledd i en sammensvergelse som Israel står bak. Den iranske etterretningsministeren Mahmoud Alavi sa mandag at målet med sammensvergelsen er å skade Irans forhold til EU.

Anklager om terror

Fra København driver organisasjonen til Habib Yabor en TV-kanal som kjemper for løsrivelse av en region i Iran.

Denne organisasjonen har også sine svin på skogen, ifølge dansk politi. Nå er tre personer fra ASMLA pågrepet og siktet for å ha hyllet et terrorangrep i Iran, der 25 mennesker mistet livet. Iranske myndigheter mener ASMLA sto bak angrepet.

– Har dere støttet eller hyllet terror?

– Vi hyller ikke terror, vi er imot terror. Vi er som enhver organisasjonen, vi følger internasjonal lov og internasjonale traktater. Vi har aldri noen gang støttet et terrorangrep, hevder Yabor.

Truet

Han frykter ikke bare for sitt eget liv, han har også kone og barn.

– Helt siden den første dagen jeg forlot Iran så har iransk etterretning lett etter meg og truet oss. Og deres trusler fortsetter så lenge dette regimet sitter på makten, sier Yabor.

– Hvorfor vil Iran drepe deg?

– Først er jeg leder av en organisasjon som ber om frigjøringen av Ahvaz fra iransk okkupasjon. Og våre krav er å frigjøre landet fra okkupasjonen. For Iran er dette en stor sak, og Iran prøver å stoppe denne prosessen ved å drepe organisasjonens ledelse, sier Yabor.

Ifølge Yabor har iranere utført flere drap på medlemmer av gruppen.

– Senest i 2017 i Haag på min nestleder. Iran har et langt kriminelt rulleblad, hevder Yabor.

Siktet for attentatplaner

Norsk-iraneren ble pågrepet på flyplassen i Göteborg 21. oktober.

Han er siktet for å ha planlagt attentat mot tre medlemmer av den iranske opprørsgruppen ASMLA som er bosatt i Danmark. I tillegg er han mistenkt for å ha bånd til iransk etterretning.

Ifølge VG skal norskiraneren ha jobbet som vakt for Irans ambassade i Oslo. I dag kunne NRK avsløre at norskiraneren satt på første rad da den iranske ambassaden i Oslo feiret persisk nyttår 24. mars i år.

Spanet på

Ifølge siktelsen, skal norskiraneren ha tatt bilder og «foretatt fysiske observasjoner» ved boligen til ASMLA-lederen. Dette skal ha skjedd i perioden 25.–27. september.

Siktelsen var i utgangspunktet hemmelige, av hensyn til rikets sikkerhet. De ble likevel offentliggjort på et rettsmøte i starten av november, etter at det ble fremsatt et krav om at rettsmøtet skulle gå for åpne dører. Det avviste retten, men den gikk med på at siktelsene kunne leses opp, før rettsmøtet igjen ble lukket.

Norskiraneren nekter straffskyld.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt