NRK Meny
Normal

Politispanere stjal identiteten til døde barn

Britisk politi har brukt identiteten til rundt 80 døde barn for å lage profiler til spanere, avslører avisen The Guardian.

Metropolitan Police London

Avisen The Guardian har avslørt hvordan britiske politifolk i over tre tiår har trålet gjennom lister på jakt etter navn på døde barn som de kunne bruke i sine dekkoperasjoner.

Foto: CARL COURT / Afp

The Metropolitan Police har i all hemmelighet utstedt falske pass til politibetjenter som skulle jobbe undercover.

Identitetene på passene tilhørte døde barn, og politiet skal ha gjennomført denne praksisen uten å konsultere eller informere barnas foreldre, skriver The Guardian.

Avisen har avslørt hvordan britiske politifolk i over tre tiår har trålet gjennom lister med navn på døde barn på jakt etter egnede data til sine dekkoperasjoner.

Spanerne fikk opprettet aliaser basert på informasjon om de døde barna, og ble utstyrt med tilhørende personnummer og førerkort. Noen av politibetjentene skal ha utgitt seg for å være disse personene i over ti år.

– Som å tråkke på graven

To av politispanerne har gitt detaljert beskrivelser av hvordan de og andre brukte identiteten til døde barn.

En anonym spaner forteller at han brukte identiteten «Pete Black» mens han jobbet undercover i en antirasistgruppe. Han sier det var «som å tråkke på graven» til den fire år gamle gutten.

– En del av meg tenkte på hvordan jeg ville føle det dersom noen brukte navnet til min døde sønn til dette, sier han til The Guardian.

Den andre politimannen som brukte identiteten til en gutt som døde i en bilulykke sier han var klar over at foreldrene til gutten sikkert fortsatt var i sorg over tapet av sønnen.

– Men jeg slo meg til ro med tanken på at jeg «lånte» identiteten hans for en god sak, sier politimannen som ønsker å være anonym.

Begge politimennene jobbet for en hemmelig enhet kalt «Special Demonstration Squad» (SDS), en spesialenhet som infiltrerte ulike miljøer som var ute i gatene for å demonstrere. Enheten ble oppløst i 2008.

En tredje politimann, John Dines, tok identiteten til en åtte år gammel gutt ved navn John Barker, som døde av leukemi i 1968.

Dines ekte identitet ble avslørt av hans tidligere kjæreste som brukte over 20 år på å finne sannheten om politimannen hun trodde var en aktivist ved navn John Barker.

– Sjokkert over praksisen

Keit Vaz, leder av parlamentets innenrikskomité, sier han er sjokket over denne «grusomme» praksisen.

– Dette vil være en enorm belastning for familier som oppdager hva som har skjedd med identiteten til sine døde barn. Dette er helt sjokkerende, sier Vaz.

Teknikken med å bruke døde barn som aliaser har vært hemmeligholdt i flere tiår, men forfatter Frederick Forsyth har skrevet om det i romanen «Day of the Jackal».

Politiet skal internt ha brukt klengenavnet «Jackal Run» på prosessen med å søke etter egnede identiteter.

Varsler gransking

– Vi kommer ikke til å bekrefte eller avkrefte personers engasjement i spesifikke operasjoner, heter det i en uttalelse fra The Metropolitan Police.

Politiet bekrefter derimot at denne type praksis ikke lenger er godkjent prosedyre og sier de har mottatt en formell klage som vil bli etterforsket av internetterforskningsdirektoratet (Directorate for Professional Standards).

Praksisen med å bruke identiteten til døde spedbarn kan ha opphørt på 90-tallet, da dataene ble digitalisert. Saken som blir etterforsket av politiet, dreier seg om en politimann som kan ha brukt et dødt barns identitet i 2003.

Ett dokument som The Guardian har sett, viser at rundt 80 politifolk brukt slike identiteter mellom 1968 og 1994. Det totale antallet kan være enda høyere.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt