Politiet snudde ryggen til borgermesteren

Mange politifolk mener New Yorks borgermester Bill de Blasio har blod på hendene etter lørdagens politidrap.

Bill de Blasio, borgermester i New York

En gråtkvalt Bill de Blasio, borgermester i New York, møtte pressen etter drapet på to politimenn i Brooklyn.

Foto: John Minchillo / Ap

Ismaaiyl Brinsley (28) som skjøt og drepte to politimenn i New York lørdag, skal ha skrevet på sosiale medier at han ønsket å drepe politimenn som hevn for drapene på Michael Brown og Eric Garner.

Patrick Lynch snakker til pressen fra sykehuset der to politimenn ble bekreftet drept

Fagforeningsleder Patrick Lynch snakker til pressen fra sykehuset der to politimenn ble bekreftet drep. Han mener borgermesteren har blod på hendene.

Foto: STEPHANIE KEITH / Reuters

At politimenn slapp tiltale etter dødsfallene til Michael Brown og Eric Garner, har utløst voldsomme demonstrasjoner. Først i Ferguson og så i New York.

Politimannen Rafael Ramos som ble skutt i New York

DREPT: Rafael Ramos hadde vært politimann i tre år, og etterlater seg en 13 år gammel sønn.

Foto: HANDOUT / Reuters
Politimannen Wenjian Liu som ble skutt i New York

DREPT: Wenjian Liu hadde vært i politiet i sju år. Han giftet seg for bare to måneder siden.

Foto: HANDOUT / Reuters

Borgermester de Blasio er nå i hardt vært fordi han nylig støttet demonstrantene i byen. I hvert fall er det slik politiet har oppfattet uttalelsene hans.

På vei inn til sykehuset der to politimenn ble bekreftet døde, vendte politikollegene borgermesteren ryggen.

– Borgermester de Blasio, blodet til disse to politimennene er tydelig på dine hender, sier Ed Mullins, leder for politibetjentenes forening.

SISTE: Politimann skutt og drept i Florida

Advarte sønnen mot politiet

Borgermesteren er blitt kritisert for å ha vist for mye sympati med demonstrantene. Han har bedt om dialog, og han har brukt ordet «angivelig» om overgrep mot politiet som demonstranter er blitt arrestert og siktet for.

I et tv-intervju uttalte han også at han ba sønnen, som han har sammen med sin svarte kone, være forsiktig i kontakt med politiet.

– Det foreldre med «fargede barn» har gjort i flere tiår, spesielt fargede unge menn, er å trene dem til å være svært forsiktig i møte med en politimann, uttalte de Blasio til ABC News.

– Det er annerledes for et hvitt barn. Det er bare realiteten i dette landet. Og med Dante, sa vi veldig tidlig: Hvis en politimann stopper deg, gjør alt han ber deg om, ikke gjør raske bevegelser, ikke ta opp telefonen, fordi vi dessverre vet at det kan bli misforstått dersom det er en ung, farget mann, sa de Blasio.

– Uansvarlig retorikk

Mange i politiet mener de Blasio har bidratt til å øke mistilliten til politiet, og at det igjen har gjort politifolk til mål.

– Det er blod på mange hender i dag. Det blodet ... starter på trappen opp til borgermesterens kontor, sier Patrick Lynch, tillitsvalgt i New York-politiet.

Borgermesteren oppfordrer til å roe gemyttene.

– Det er uheldig at noen under en sånn tragedie tyr til uansvarlig, overopphetet retorikk som opprører og splitter folk, sier de Blasio.

Han uttalte på pressekonferansen at hele New Yorks befolkning er i sorg.

Når en politibetjent blir drept, rammer det fundamentet i samfunnet. Det er et angrep på oss alle. Hele byen ble angrepet av dette grufulle individet, sa de Blasio.

Men det er ikke nok til å dempe politiets frustrasjon.

Ber borgermesteren holde seg unna begravelsene

Mange i politiet mener borgermesteren har sviktet dem.

En rekke politifolk har den siste uken signert et opprop på internett der de ber om at borgermesteren ikke skal komme i begravelsen dersom de blir drept i tjeneste. Det er uvisst om de to drepte politimennene hadde signert på dette.

Det er også en kampanje for at borgermesteren skal gå av.

– Når begravelsene er over, vil de som er ansvarlige bli kalt inn på teppet og holdt ansvarlige, uttaler Lynch.

Harry Houck, en pensjonert politietterforsker i New York, sier til CNN at han håper borgermesteren ikke kommer i begravelsen. Houck mener et politidrap etter hvert ble uunngåelig fordi så mange ønsket å «ta en politimann for drapet på Eric Garner».

– Jeg har ventet på at noe sånt som dette skulle skje, sier Houck.

USA-NEWYORK/POLICE Police officers line the route as vehicles containing the bodies of the two New York Police officers who were shot dead drive by in the Brooklyn borough of New York
Foto: STEPHANIE KEITH / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt