Demonstrerte utenfor oppmålt område i Jemen, ble skutt

Politistyrker lojale til sittende president Ali Abdullah Saleh skjøt mot en demonstrasjon, og såret et titalls mennesker, ifølge øyenvitner.

Demonstrasjoner i Sanaa i Jemen

Da demonstrantene beveget seg utenfor det oppmerkede området, skjøt politiet.

Foto: Khaled Abdullah / Reuters

Politiet skjøt mot demonstrantene da de beveget seg utenfor det tillatte protest-området i hovedstaden Sanaa.

Ifølge CNN skal det være snakk om titalls skadde etter dagens demonstrasjoner. Ifølge øyenvitner skal 11 personer ha fått skuddskader, for to av dem er skadene alvorlige, ifølge sykehuskilder.

I dag ble også 14 personer tiltalt for å ha drept 52 mennesker under en demonstrasjon utenfor universitetet i Sanaa den 18. mars, opplyser innenriksministeriet i Jemen. Videre heter det at ytterligere 30 personer vil bli forhørt i saken.

Mekling

Situasjonen i landet har den siste tiden vært sært spent og Jemens opposisjonsledere møtte søndag utenriksministre fra gulflandene for å legge fram sine betingelser for forhandlinger om president Salehs avgang.

Jemens naboer på Den arabiske halvøy tilbød seg nemlig tidligere denne måneden å megle i konflikten mellom opposisjonen og Saleh, som har styrt det fattige landet i 32 år.

Forhandlingene har imidlertid trukket ut på grunn av uenighet om presidenten skal på immunitet fra straffeforfølgelse, samt uenighet om en tidsplan for maktoverføring.

– Vi vil legge fram våre synspunkter på deres initiativ for brødrene våre i Golfstatenes samarbeidsråd, sier Yassin Noman, som leder en paraplyorganisasjon for opposisjonen.

I går demonstrerte minst 5000 kvinner mot det sittende regimet. Mange av kvinnene var kledd i svarte religiøse plagg, dekket fra topp til tå. De ropte slagord mot presidenten og hans utspill, og sto fast på at deres deltakelse i demonstrasjonene skjer fullt og helt i tråd med islamske lover.

– Det virker som om president Saleh har mislyktes i alle sine forsøk på å få stammer og sikkerhetsstyrkene til å slå ned på dem som vil at han skal gå av, så nå har han begynt å spille på religiøse argumenter, særlig etter at så mange tusen kvinner har tatt del i protestene, sa en av lederne for demonstrantene, Samia al-Aghbari lørdag.

Ba om dialog

Saleh ba fredag om at opposisjonen samarbeider med regjeringen for å løse krisen i landet. Ifølge presidenten er det fare for borgerkrig dersom han må gå før overgangen til en ny regjering er sikret.

Samtidig kalte han demonstrantene og opposisjonen for løgnere og banditter, og slo fast at kvinnene som har demonstrert sammen med menn med krav om at presidenten skal gå av, har opptrådt «uislamsk».

Utfordret Saleh

– Hvis Saleh hadde lest koranen ville han ikke kommet med disse beskyldningene, sa en av demonstrantene, Majda til AFP.

– Vi ber om at han nå må prøves for islamsk lov, fortsatte hun.
I neste uke skal utsendinger fra regjeringen og opposisjonen i Jemen etter planen møtes i nabolandet Saudi-Arabia for å drøfte konflikten.

Etter tre måneder med voldsomme protester med krav om Salehs avgang, holder opposisjonen fast på at presidenten må gå av innen få uker, og at det må kunne være mulig å stille ham får retten.

Mer enn 116 demonstranter har blitt drept i sammenstøt med sikkerhetsstyrker siden slutten av januar.

SISTE NYTT

Siste nytt